KUNST & CULTUUR

Muziek om van te houden // Paolo Nutini

Paolo Nutini

Bron foto

Paolo Nutini is terug. En hoe.

Iron Sky is – oprecht – één van de mooiste nummers die ik in dit decennium heb gehoord. De eerste keer dat ik het nummer hoorde, was tijdens de uitvaart van Steven Craenmehr, waar ik afgelopen vrijdag over blogde. De dienst was prachtig en iedereen kon knikkend dit nummer meeluisteren en meevoelen: “dit nummer klopt helemaal!”, is wat ik dacht.

Nu vond ik Paolo altijd al leuk. Maarja, gewoon ‘leuk’ eigenlijk; album These Streets stond vaak genoeg aan bij menig BBQ. Maar Paolo Nutini is werkelijk waar een nieuwe weg ingeslagen en is er -mijns inziens- enorm op vooruit gegaan. Iron Sky is niet alleen geweldig vanwege de muziek, maar ook fantastisch vanwege de tekst. Zet je geluid (heel) hard aan, lees de tekst mee & huiver:

Ergens doet het nummer me denken aan enkele 70’s classics. Halverwege het nummer hoor je Charlie Chaplin’s speech uit The Great Dictactor. Ergens een beetje Another brick in the wall-like. Mocht je daar niet bekend mee zijn, kijk dan ook zeker naar onderstaand filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=6FMNFvKEy4c

Nadat ik dit filmpje voor de eerste keer keek, was ik echt een beetje in shock. “Holy fuck, dit maakte hij niet voor de show. Dit was echt. Een boodschap. Uit 1940!” Ik heb gelijk deze legendarische film aangeschaft.

Genoeg over Iron Sky en Charlie Chaplin. Over naar de briljante man – die zijn nummers allemaal zelf schrijft, en produceert samen met Dani Castelar: Paolo.

Paolo brengt aankomende maand namelijk een nieuw album uit: Caustic Love. Een exemplaar kun je nu vast reserveren op bijvoorbeeld bol.com, want het duurt nog enkele weken. Ik kan niet wachten om de rest te horen, maar ben nu al enorm lovend. Ook op bol.com staat: “Het geluid van het album klinkt vele malen volwassener dan je van een 27-jarige songwriter zou verwachten. […] Nu is hij terug met een meer groovy en donkerder album dat Paolo Nutini voorgoed neerzet als een van de beste songwriters en performers van deze tijd.”

En: ik ga op 3 mei naar zijn concert in het nieuwe TivoliVredenburg! I can’t wait! Dit concert is echter al uitverkocht. Wil je ‘m ook graag zien? Dan kun je wel nog kaartjes scoren voor De Wereld Draait Buiten (6 juli, Westergasfabriek, Amsterdam).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.