MODE & BEAUTY

Fair Fashion // MVP wear aware

Onze bloggers trip van afgelopen weekend leidde Marte en mij naar allerlei interessante plekken en mensen in Rotterdam. Zo ontmoetten we ook Aliye van Pijkeren, die haar eigen bedrijfje heeft in de duurzame mode: MVP wear aware. Hiermee zet zij zich in voor ethisch verantwoorde, lokaal geproduceerde kleding van natuurlijke materialen. De mode-items van de toekomst dus!

Het belang van duurzaam leven dringt steeds meer door tot vrijwel ieders hoofd. Men probeert veelal bewuster te eten, te wonen of bewuster met energie om te gaan. Duurzame kleding kopen is een logische toevoeging aan deze manier van leven, maar die optie is nog niet helemaal geïntegreerd in onze samenleving. Daar doen Aliye en haar collega Sandra Mellaart dus wat aan. Uit binnen- en buitenland halen ze de mooiste merken, die dan bij zorgvuldig uitgekozen verkooppunten over de toonbank gaan. Door de verschillende merken die allemaal een eigen look hebben, introduceren zij voor ieder wat wils op de Nederlandse Eco Fashion-markt.

Minna is een Brits label dat alleen duurzame, organische, gerecyclede of lokaal geproduceerde materialen gebruikt. In de hele wereld wordt ontwerpster Minna Hepburn geroemd om haar kledinglijnen, die voornamelijk gebaseerd zijn op kant. De items zijn vaak dromerig en misstaan niet op een hippie-bruiloft, waar Minna dan ook op in heeft gespeeld met een – voor bruidsartikelen – betaalbare lijn. Helaas is dit merk dat onder de categorie Eco Luxe valt voor de dagelijkse items verder niet bepaald goedkoop. Wel heel mooi om bij weg te dromen.

Een volgend label dat MVPwearaware onder haar vleugels heeft, is Barbara Munsel. Een prachtig merk, dat geheel op eigen bodem en op een zero-waste manier geproduceerd wordt. Vanzelfsprekend in dit rijtje worden door Barbara Munsel alleen natuurlijke, organische en ecologische materialen gebruikt, maar daarnaast koopt ze stoffen op die ‘over zijn’ bij andere designers en maakt ze gebruik van vintage items. Barbara Munsel heeft items die je als gemiddelde consument een keertje kan kopen voor een speciale gelegenheid. Zoals het jurkje rechtsonder (ca. 170 euro).

Andere merken die MVP wear aware distribueert zijn Dutch Basics, met ontzettend gave tassen en prachtige sieraden, Christina Krämer en Manon Garritsen. Deze laatste heeft onder andere bijzondere tassen die zó ontzettend ecologisch verantwoord zijn, dat je ze onder de grond kan stoppen, waar ze binnen mum van tijd volledig door de natuur afgebroken zullen worden!

Al met al vind ik deze high end eco fashion ontzettend gaaf en ik zou willen dat mijn kledingkast er grotendeels uit zou bestaan. Grotendeels of eigenlijk liever geheel zonder schuldgevoel de prachtigste kledingstukken en accessoires uit de kast pakken – wie wil dat nou niet? Maar in mijn huidige situatie zal ik toch moeten beginnen met maar één item in de zoveel maanden. Ik hoop dat eco fashion op den duur simpelweg de standaard wordt, dan is dat probleem opgelost! En een heleboel andere problemen voor de wereld deels ook.

De merken die onder MVP wear aware vallen zijn onder andere te koop bij Annliz (Reestraat 16, Amsterdam) en Yentl (Snellestraat 12, Den Bosch). Via www.barbaramunsel.com, www.dutchbasics.nl en www.manongarritsen.com kun je echter ook webshops bekijken en online je aankoop doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.