KUNST & CULTUUR

The Poets // Nieuwe Heren

Afgelopen maandag, toen het zonnetje scheen, besloot ik de Design Route 030 te gaan lopen (waar ik afgelopen week ook wel over schreef). Enigszins teleurgesteld ging ik echter weer naar huis. De Design Route leeft naar mijn idee niet genoeg in de stad en de etalages vallen ook niet even goed op. Toch was ik ook blij dat ik het gedaan heb; omdat ik de route hier en daar wat aangepast had, heb ik weer leuke nieuwe dingetjes in Utrecht ontdekt… dus kan ik daar de komende tijd meer over gaan schrijven!

Eén ontwerp binnen de route die echt in mijn hoofd bleef zitten, was de stoel van het designers duo ‘Nieuwe Heren’. Twee jonge heren, Tim en Erik, die in 2009 zijn afgestudeerd van de HKU en direct als team verder zijn gegaan, hebben een opvouwbare stoel ontwikkeld met daarbij het perfecte leeslicht. Ben je klaar met lezen? Dan klap je de stoel op, zet je de stoel tegen de muur en heb je gewoon een mooie lamp aan de muur.

Het komt van het idee om echt meer tijd te nemen voor het voorlezen aan kindjes, voor het slapen gaan. Zo zet je nu gemakkelijk een stoel naar het bedje, met een goed leeslichtje, en berg je de stoel na het lezen weer op. Natuurlijk kan deze stoel ook op vele andere manieren gebruikt worden. Ik zie het ook echt als leesstoeltje of lamp in een hoek van de woonkamer.

De groene stoel heeft het licht aan de rechterkant en heet ‘W. Blake’, vernoemd naar de rechtshandige dichter William Blake. De witte stoel, met het licht aan de linkerkant, heet J.W. Goethe, vernoemd naar de gelijknamige linkshandige dichter.

De Nieuwe Heren heb ik met een ander ontwerp, de ‘Barrel lamp’, ook in Milaan gezien (wil je daar meer over lezen, kijk dan even hier, hier of o, ja: hier). Deze lampen, geïnspireerd op zoeklampen uit WWII, ontwierpen zij voor ‘New Duivendrecht’.

Neem even een kijkje op hun site, want daar vind je nog veel meer leuke producten die zij ontworpen hebben.

Afbeeldingen: Nieuwe Heren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.