KUNST & CULTUUR

Een legende bekijken // Nina Simone (a)live

Het MC Theater (Westergasterrein, Amsterdam) is een grootstedelijk cultuurhuis voor nieuwe verhalenvertellers: theatermakers, muzikanten, filmmakers, kunstenaars die een binding hebben met de nieuwe stad: kosmopolitisch, dynamisch en grenzeloos. We mogen ons verheugen op een nieuwe theatervoorstelling: op 10 mei 2012 gaat daar Nina Simone (a)live in première.

De Amerikaanse zangeres, die als Eunice Waymon ter wereld kwam en als Nina Simone wereldberoemd werd, spreekt nog steeds tot de verbeelding. Bevlogen, onvoorspelbaar en ongeëvenaard. Nina weigerde haar hele leven om aan de verwachtingen en definities van anderen te voldoen. Het ging ten koste van haar eigen geluk en dat van haar familie, maar ze inspireerde mensen over de hele wereld en het bracht haar eeuwige roem.

In de voorstelling Nina Simone (a)live gaan zeven makers/performers op zoek naar het verhaal achter de muziek, op zoek naar Nina en de Nina in henzelf. De performers hebben zowel op het gebied van theater als muziek in Nederland furore gemaakt, denk daarbij aan Sabrina Starke, Hans Dagelet en Liesbeth Peroti. De voorstelling wordt gespeeld in een concertsetting zoals Nina eind jaren zestig haar optredens deed.

Nina is één van de iconen van deze tijd en een inspiratiebron voor veel kunstenaars. Nina Simone weigerde zich in een hokje te laten plaatsen. Niet alleen door media en platenbazen, maar vooral ook door haar publiek. Het gevecht om haar eigen identiteit op te eisen, niet alleen als zwarte vrouw, maar ook als het soort artiest dat ze was, is herkenbaar en heel actueel.

Première: donderdag 10 mei 2012, 20:00 u
Speelperiode: di 8 t/m zo 20 mei 2012 in het MC Theater (Westergasfabriek)
Tickets: € 17,50 / € 16,00 (CJP / Stadspas / 65+) via www.mconline.nl of kassa@mconline.nl

Damn, wat is ze goed. Luister je gelijk even mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.