KUNST & CULTUUR

Eropuit // Nuit Blanche

Een tijd geleden schreef ik over Nuit Blanche; een kunstfestival in de nacht in Amsterdam. En enkele hoogtepunten en belevenissen moeten daarover nog gedeeld worden!

We moesten onze perskaartjes ophalen bij de Red Light Radio, en begonnen daarom eigenlijk ‘vanzelfsprekend’ aan de mini tour in de rosse buurt. Ook al zit de UvA er om de hoek (waar ik studeerde en momenteel werk) en af en toe een drankje doe op de Zeedijk – komt de local Amsterdammer er eigenlijk niet veel. Als je er al komt, fiets je er meestal snel doorheen. En dit maakte Nuit Blanche gelijk al tot een unieke ervaring. Ook al ben je Amsterdammer, was het een sfeer die mij onbekend is. Zinnen als “En, hoe vond je ’t?!” en “Gast, ze zat bovenop me!” walmden om ons heen. Je komt gelijk op plekken waar je anders nooit komt – de grote kracht van Nuit Blanche (die zogezegd ‘de geheimen van Amsterdam deelt’) voelden we gelijk.

Een van de hoogtepunten bij Red Light Radio is dat we onze eigen knoflook hebben geplant met Farming The City. Farming The City is een organisatie die de stad groener wilt maken, en mensen weer bewust wilt maken van de oorsprong van eten. Ik mocht zelf een mandje uitkiezen, en koos ervoor om knoflook te planten! Tja, dat zijn nog eens andere bezigheden op de Wallen…

Dit meisje  was zeer vriendelijk en legde me iedere stap uit!

Bijna klaar! Ga voor meer info over Farming the City naar http://farmingthecity.net/!

Daarnaast stond de Espressofabriek er ook, en zij hadden Iced Cascara:  iced tea made of sun-dried coffee cherries. Een beetje gek: ice tea van koffie? Toch smaakte het verdomd lekker.

Een van de highlights was toch ook wel het Paleis van de Weemoed. Een heerlijk jaren ’20 sfeertje, met o.a. Boylesque danser. Je kunt er overigens ook dineren als je wilt!

Bij Saint Germain kwamen we in aanraking met Ikram El Messaoudi; een fashion illustrator met enorm veel talent.

Bekijk meer prachtige kunstwerken van haar hier.

Bij de Brakke Grond hadden ze een creatief spelletje te doen: ‘maak je eigen duim’ en ga duimworstelen!

Later in de nacht gingen we naar Stichting Perdu, waar het ging op de ‘verruiming van geest en lexicon tijdens de nacht van de Lange Verzen. Poëzie voor het slapen gaan of literair verantwoord doorhalen’.

Niet iedereen weet dat Arie Boomsma een groot liefhebber en kenner van poëzie is. We werden er wel erg rustig van…

Al met al word je door Nuit Blanche geïnspireerd door bizarre kunstwerken, theaterstukken,  poëzie; maar ook door de bizarre plekken waar je komt in de nacht. Ik woon er inmiddels 5,5 jaar, en ben een heel nieuw Amsterdam tegengekomen. Te gekke ervaring! En een must om volgend jaar weer heen te gaan.

Dank Nuit Blanche, dat Moderne Hippies er bij mocht zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.