HOTSPOTS, KUNST & CULTUUR

Om te onthouden // Curated: Closer to music

De eerste keer dat ik Joep van Leijsen ontmoette, vertelde hij me dat hij altijd de volgende vraag stelt aan mensen: ‘Waar word je blij van?’. Inmiddels besef ik hoe mooi deze vraag illustreert hoe hij in het leven staat: oprecht geïnteresseerd in iedereen om hem heen. Plus: deze vraag stelt hij zichzelf (gok ik) ook geregeld; het is als het ware zijn kompas geworden binnen het waarmaken van zijn droom. “Do more of what makes you happy” wordt er vaak genoeg gezegd en dat is wat mij betreft de drijvende kracht achter Joep’s Curated (en tevens de reden waarom dit concept zo warm ontvangen wordt). De passie en energie die je ergens in stopt, krijg je namelijk altijd terug (karma?): het werkt aanstekelijk, inspirerend en verbindend.

Passie en energie is altijd goed natuurlijk, maar wat is dat Curated dan precies? Misschien dat je je nog herinnert wat Chanou er eerder over schreef; “Curated is een initiatief van Joep (van Leijsen) dat opkomende artiesten een platform geeft en muziekliefhebbers bij elkaar brengt. Bij Curated draait het om het ontdekken en delen van nieuwe muziek (veelal indie en folk), binnen een intieme setting (denk woonkamers, oude kerken, monumentale kantoorpanden), waarbij verbondenheid centraal staat (tussen artiest en publiek én tussen publiek onderling).”

Curated 4

Eind augustus/ begin september woonde ik twee Curated gigs bij – eentje samen met Chanou! – en was mijn huis het thuishonk van Joep, z’n Curated-team en de artiesten tijdens hun twee optredens in Amsterdam. Ik kijk met een-en-al liefde terug op deze week en deel daarom graag mijn ervaring met jullie. Ik hoop jullie op die manier te enthousiasmeren voor een volgende Curated tour!

Curated 1

De artiest die voor/door Curated naar Nederland kwam was de Britse Nathan Ball met zijn band en net toen Joep dacht dat het niet mooier kon worden, bleek de Australische Ziggy Alberts ook rond die tijd in Nederland te zijn… En jawel, Ziggy sloot zich aan bij de tour! Nathan, Cat (cello), Will (drums), Max (gitaar) en Ziggy waren in no time like family; het respect voor elkaars muziek en de gedeelde passie tussen Nathan en Ziggy voor surfen zorgde voor een instant chemistry.

Het eerste optreden waar ik bij was, was in Scheveningen bij DownUnderBeach; daar heb ik vooral ontzettend genoten van Ziggy, die daar aan het strand helemaal in zijn element was. De energie en het enthousiasme waarmee hij zijn nummers ten gehore bracht was onweerstaanbaar, volgens mij heeft hij bijna drie uur onafgebroken gespeeld! Zijn teksten over eerste ontmoetingen en verliefdheden (Warm Coffee, The Pocahontas Song) vond ik ontwapenend, maar ook de liefde voor de natuur en het behoud van het milieu hoor je in veel van zijn nummers terug (The Ocean Song, Days in the Sun) en daarmee raak je bij een moderne hippie natuurlijk al snel een gevoelige snaar.

Nathans stem vind ik prachtig (en die van celliste Cat trouwens ook), maar zijn muziek is wat donkerder dan die van Ziggy en bevat meer melancholie. Op het zonnige Scheveningen kwam dat voor mij persoonlijk minder tot zijn recht en daarom kon ik niet wachten om hem in De Groene Bocht te zien, een prachtige intieme setting aan de Keizersgracht. De avond in De Groene Bocht was onvergetelijk; ik werd gegrepen door de muziek en net als de rest van de aanwezigen zat ik vol bewondering intens te genieten, vaker met mijn ogen dicht dan open. Dat geeft voor mij ook direct aan wat een speciale, saamhorige en veilige vibe er heerste: je kon je met een gerust hart overgeven aan de muziek en die ervaring na afloop met elkaar delen en erover in gesprek raken. De herkenbare teksten en melodieën van Nathan wisten me die avond oprecht te raken, bijvoorbeeld over de soms onvermijdelijke veranderingen in relaties (Right Place) en de kwetsbaarheid die de liefde met zich kan meebrengen (Fall Backwards, mijn favoriet).

Curated 3

Curated 5

Curated 2

Na afloop van de tour stelde ik Nathan wat vragen:

Wat waren de hoogtepunten deze week?
“Het was een ongelofelijke trip voor ons! We konden gewoon niet geloven hoeveel mensen er elke avond kwamen kijken, een ontzettende eer. De Amsterdamse show was een persoonlijk hoogtepunt, ik heb de stad een paar keer eerder bezocht en ik had nooit durven dromen dat we op zo’n prachtige locatie voor een uitverkochte zaal zouden staan!”

Hoe was het om door Nederland te touren met Ziggy?
“Het was perfect. Het kan best vermoeiend zijn om met een groep mensen te touren waar je dan ineens 24/7 mee optrekt, maar de hele crew was perfect en Ziggy is een absolute legend! We hebben hem elke avond zien optreden en het was elke keer weer een groot genoegen!”

Wat maakt een initiatief als Curated belangrijk voor artiesten?
“Het hele idee achter Curated en wat Joep creëert is fantastisch! Het biedt artiesten de kans om voor nieuw publiek te spelen in een intieme setting, zonder de complicaties die er binnen de muziekindustrie kunnen zijn. Het brengt live muziek terug naar zijn puurste vorm en het creëert de perfecte sfeer. Voor het publiek is het bijzonder om een artiest van zo dichtbij te kunnen zien en voor de artiest is het geweldig om voor een publiek te spelen dat echt luistert en niet de hele tijd op z’n telefoon aan het spelen is.”

Waar haal je het meeste plezier uit als singer-songwriter?
“Ik denk het reizen, de mogelijkheid om op te treden over de hele wereld en zo veel mensen te ontmoeten. We zijn nog steeds in het stadium dat we verrast zijn als mensen überhaupt de teksten van nummers kennen, dus wanneer mensen meezingen dan is dat echt een onbeschrijfelijk gevoel! Ook wanneer fans achteraf naar me toe komen en vertellen hoeveel een nummer voor hen betekent en hen door iets moeilijk heeft geholpen, dan raakt dat me enorm!”

Wat zijn de grootste uitdagingen?
“Als beginnende artiest is het een vrij bizar leven! Je leeft uit een tas, je reist veel rond, treedt op, maar je verdient nog niet echt je geld ermee. Het kan dus heel glamourous lijken als je uitverkochte shows speelt, maar achter de schermen kan het behoorlijk vermoeiend zijn! De optredens houden me staande; dat is waar ik het voor doe, het ultieme.”

Ook vroeg ik aan Joep hoe hij terugkijkt op de tour en zijn hoogtepunt was net als die van Nathan het optreden in De Groene Bocht: “Zo had ik 1½ jaar geleden een Curated-avond in gedachte. Prachtige locatie, goede sfeer, muisstil publiek en onwijs goede artiesten!” De grootste uitdaging blijft om mensen naar een (nog) onbekende artiest te krijgen, maar alle gigs (op 1 na) waren deze tour uitverkocht, dus Joep is (terecht) ‘superblij!’.

Curated 6

Zou jij ook een keer een Curated gig willen bijwonen of wellicht zelf een huiskamerconcert hosten? Laat hieronder dan een reactie achter, ik ben erg benieuwd!

Om op de hoogte te blijven van toekomstige Curated gigs raad ik je aan de Facebookpagina te liken en je in te schrijven voor de nieuwsbriefSpread the love, geef opkomende artiesten een podium en jezelf een onvergetelijke avond!

Liefs, Anouk