HOTSPOTS

Om te onthouden // Expositie Fotoacademie AIM 2015

De eindexamenstudenten van de Fotoacademie Amsterdam exposeren dit weekend met trots hun afstudeerwerk onder de gezamenlijke naam AIM2015. Tijdens de expositie kun je de werken van deze talenten bewonderen, eventueel aanschaffen en met de fotografen in gesprek te gaan. Eén van de fotografen sprak ik in de aanloop naar deze expo en zijn verhaal en project wil ik graag met jullie delen.

Meet Matthias Valewink!
Wat ik persoonlijk zo inspirerend vind aan het verhaal van Matthias is zijn weg naar het ontdekken van én kiezen voor zijn passie. Matthias heeft altijd al een grote fascinatie voor reizen gehad, na de middelbare school trad hij daarom in de voetsporen van zijn vader door de maritieme officiersopleiding te volgen. De romantiek van het varen die hij had meegekregen vanuit zijn vader was echter veranderd. Matthias besloot daarom om net als zijn vrienden weer het studentenleven in te gaan en ging logistiek en praktische psychologie studeren in Amsterdam. De laatste twaalf jaar is hij als consultant/coach werkzaam in een internationale salesorganisatie, waar hij inmiddels eindverantwoordelijk is geworden voor Europa en daartoe steeds meer mocht (‘moest’) reizen voor zijn werk. Dat lijkt natuurlijk een droom die is uitgekomen, gezien zijn fascinatie voor reizen… Toch is de realiteit vaak anders dan de droom. De targets en verantwoordelijkheden binnen deze prestatiegerichte organisatie brachten namelijk ook de nodige stress met zich mee en pas na het volgen van een coaching-opleiding is Matthias meer zelfreflectie gaan toepassen en gaan nadenken ‘waar krijg ik nou eigenlijk zelf energie van?’. Dit heeft ertoe geleid dat hij uiteindelijk de zekerheid van een goede baan en de bijbehorende levensstijl ‘op het spel’ heeft gezet en er voor koos om te doen wat hij zelf écht wilde; wat opvallend bevrijdend werkte. Ik vind het zelf ontzettend stoer, dat iemand die inmiddels zo’n succesvolle carrière heeft opgebouwd, gemaakte keuzes durft te heroverwegen en zelfs een ander pad durft te verkennen. Dat bevestigt maar weer dat het nooit te laat is om je hart te volgen en je dromen waar te maken!

De passie voor fotografie.
De passie voor fotografie ging voor Matthias hand in hand met zijn passie voor reizen. Tijdens eerdere reizen naar o.a. Afrika en Azië was hij nooit zo zeer bezig met het schieten van ‘mooie’ plaatjes, maar juist geïntrigeerd door het vastleggen van onbeduidende plekken die ook aanwezig zijn, maar die mensen vaak niet willen zien. Die contrasten zichtbaar maken is een belangrijke drijfveer geweest binnen zijn werk. In eerste instantie wilde hij dan ook bewustmakende fotografie doen en bijvoorbeeld conflict-fotograaf worden. Tijdens zijn opleiding is die journalistieke focus verschoven en is zijn werk veel autonomer geworden, maar de fascinatie voor contrasten en het wakker schudden van mensen is gebleven.

Expositie Fotoacademie AIM 2015-3

Afstudeerproject: The Professional.
Het afstudeerwerk dat Matthias exposeert is het boek ‘the professional’. Het is verhalende fotografie; meerdere beelden die een persoonlijk verhaal vertellen en dat is ook precies wat Matthias wil blijven doen. De beelden heeft hij de afgelopen 2,5 jaar vastgelegd, tijdens zijn zakenreizen in Europa en Azië, waar hij in meer dan 80 hotels verbleef. Het interessante aan lege ruimtes is de suggestie die het kan opwekken, aldus Matthias. Zijn foto’s dagen je dan ook uit om verder te kijken dan het vanzelfsprekende. Van een afstand zou iedereen de plekken herkennen, maar van dichtbij creëert Matthias een bepaalde spanning, wat een wringend gevoel achterlaat. De beelden zijn in het boek gecombineerd met teksten, de teksten moeten extra lading geven aan het dwingende en beklemmende gevoel dat wordt opgeroepen door de beelden. De teksten zijn bijvoorbeeld flarden van zakelijke dialogen die hij overdag had of gesprekken die hij met zichzelf voerde, het repeterende hiervan komt overeen met het repeterende van al die hotelkamers. Al is het boek een persoonlijk verhaal; het thema, de contrasten in het leven, de worstelingen en de keuzes zijn denk ik voor iedereen herkenbaar en relevant. Ik zou jullie dus zeker aanraden om de expositie te bezoeken, stil te staan bij de diverse beelden en zelf in gesprek te gaan met Matthias en de andere fotografen. Tijdens de expositie zal Matthias niet alle beelden uit ’the professional’ exposeren, maar juist één groot statement beeld kiezen, welke hopelijk prikkelt om -net als ik- het boek in te duiken!

Expositie Fotoacademie AIM 2015-2

Expositie Fotoacademie AIM 2015-1

Eindexamenexpositie AIM 2015
Wanneer: feestelijke opening vrijdag 29 mei (19.00-00.00), zaterdag 30 en zondag 31 mei (11.00-18.00) en maandag 1 juni (10.00-18.00)
Waar: Loods 6, KNSM-laan 307, Amsterdam
Meer informatie via deze website

Liefs, Anouk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.