DAGBOEK, INSPIRATIE

Once you care, you’re fucked

Once you care, you’re fucked. Dat zag ik laatst staan op een tasje dat ik meekreeg nadat ik had geshopt bij LENA the fashion library (nog zo’n groene keuze), waarna ik me bedacht dat dit wellicht wel mijn levensmotto is. Best sneu, eigenlijk.

Als je groene keuzes maakt en daar open voor uitkomt, zul je er namelijk achter komen dat je het nooit goed genoeg doet. Vooral volgens anderen, want man man man: er zullen áltijd mensen zijn die commentaar op je zullen hebben. Waar je het een laat, doe je het ander nog steeds wél.

Welcome to my world.

Het is een onderwerp waar ik afgelopen tijd druk mee bezig ben geweest. Zéker door het runnen van Moderne Hippies. Na zes jaar, duizenden k*topmerkingen en een dikkere olifantenvel gekweekt te hebben dan ik als gevoelsmens voor mogelijk had kunnen houden, kan ik het inmiddels een stuk makkelijker relativeren. Maar toch, opmerking na opmerking krijgen en toch, bijvoorbeeld, Moderne Hippies op een ‘reine’ manier proberen te runnen is soms hard as hell.

Waar de een ervoor kiest niet te vliegen en wel auto te rijden naar haar werk, gaat de ander veganized en fair trade de wereld over. Waar het voor de een al een hele stap is een dag per week geen vlees te eten, is het voor de ander een SCHANDE om vegetariër te zijn. Waar de een geen fast fashion meer wilt kopen, is het voor de ander al een prestatie om met zijn/haar budget een organic shirtje bij een fast fashion keten te kopen.

Doen we het ooit eigenlijk wél goed? Natuurlijk niet. Dat kán helemaal niet. Maar in mijn (over z’n algemeenheid) aardige zen-leven, kan ik me groen en geel ergeren aan de mensen die er ‘altijd wel wat van vinden’. Ik snap dat we hier al een paar jaar een positieve en goede boodschap proberen over te brengen, maar heb je ooit bedacht dat íedereen groene keuzes maakt vanuit zijn/haar eigen context? Vanuit een achtergrond vol eigen levensverhalen, geschiedenis, financiële situaties, voorkeuren en wat al niet meer?

Vanaf het begin, het aller aller begin, van Moderne Hippies heb ik er áltijd in geloofd dat ieder klein stapje helpt. En vooral in de huidige wereld van internet en social media, is het oh-zo-belangrijk te beseffen dat wij met z’n allen in een groene bubbel leven, waarin we nog maar een fractie bereiken (van de mensen die dit onderwerp tóch al interessant vinden). De echte uitdaging zit ‘m erin om de massa te bereiken en met z’n allen een beweging te vormen die de goede kant op gaat. Als de een dat meer kan vinden binnen eten en de ander binnen mode: fine by me! Echt waar. Ik ben allang blij dat er een vorm van bewustwording plaatsvindt, of dat nou via Moderne Hippies gaat of niet. Zolang jij je er maar comfortabel bij voelt en doet wat goed past en voelt voor jou.

Ik ben op deze manier opgegroeid en opgevoed. Nuance en onderwerpen vanuit een ‘grijs gebied’ bekijken is mijn manier. En dat is daardoor ook de manier geworden waarop we op Moderne Hippies communiceren. Neemt niet weg dat wij ook dagelijks tegen groene struggles aanlopen. Soms zijn we namelijk ook een heerlijke wandelende contradictie – en dat vind ik eigenlijk inmiddels alleen maar hysterisch grappig! Ik ga er wel goed op om te zien dat iedereen wel ergens tegenaan loopt. In plaats van het perfecte groene plaatje, laat het veel meer de menselijke, toegankelijke kant zien van ‘goed proberen te doen’.

Om iets meer de genuanceerde, grappige blik op het gehele groene, duurzame aspect te laten zien, willen Suus en ik dus met regelmaat onze groene struggles met jullie delen. Komt er haat, negativiteit en kritiek op? Maar natúúrlijk! Maar dat kunnen we inmiddels wel aan. We hopen juist op een meer humoristische blik op het geheel. Op deze manier hopen we iets meer begrip op te brengen en te laten zien dat groen niet perfect hoeft te zijn – zolang we maar ons beste beentje voorzetten – op onze eigen manier.

Are you ready? Wat zijn voor jou typische groene struggles en wat zou je leuk vinden om voorbij te zien komen op Moderne Hippies?

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.