Om te onthouden // Pop-Up Expo Noord/Zuidlijn

Wonende in Amsterdam-Noord en werkende in Oud-Zuid, kijk ik persoonlijk erg uit naar de komst van de Noord/Zuidlijn! Fietsen is immers -met gevoelstemperaturen van min 15 eind maart- ook niet altijd je-van-het. Helaas moet ik nog een paar jaartjes geduld hebben; de lijn gaat pas in 2017 rijden… Wie weet woon ik dan allang niet meer in Noord of werk ik niet meer in Zuid, maar dat maakt me voor nu niet minder enthousiast over een tof initiatief omtrent deze nieuwe lijn.

Ik doel op de tijdelijke Pop-Up Expo, waar t/m 14 april 23 kunstenaars hun ontwerpen exposeren. Ontwerpen die de reizigers op deze lijn vanaf 2017 hopelijk gaat inspireren, positieve emoties ontlokt en mensen gaat verbinden… Maar wat kunst bij de ene persoon teweegbrengt, ontgaat de ander wellicht, en daarom heeft iedereen een stem in de keuze voor de definitieve ontwerpen. Hoe? Breng een bezoek aan de Pop-Up Expo of neem online een kijkje via hierzijnwij.nu.

Wat kun je verwachten?
De Noord/Zuidlijn zal 8 stations hebben en voor elk station is een thema vastgesteld (voor toelichting op deze thema’s zie de website): Noord – regio | Noorderpark – stadsdeel | Centraal Station – wereld | Rokin – stad | Vijzelgracht – straat/ Ramses Shaffy Art Project | De Pijp –  wijk | Europaplein – Europa | Zuid – Nederland.

Noord/Zuidlijn

Ramses Shaffy Art Project
Voor het ontwerp van het station Vijzelgracht ontstond een onafhankelijk project. Het ontwerp voor dit station moest geïnspireerd zijn op de artiest en voormalig buurtbewoner Ramses Shaffy. Eind februari is Marjan Laaper verkozen tot winnaar van dit kunstproject, bekijk haar werk via deze link.

Zeven ontwerpen te kiezen
Voor de overige 7 stations/thema’s zijn er drie tot vier ontwerpen gemaakt door verschillende kunstenaars, waaruit uiteindelijk één ontwerp wordt geselecteerd om uit te voeren. De kunstenaars hebben rekening gehouden met de volgende visie: de kunst moet geïntegreerd zijn in de architectuur van het station, het moet de plek verrijken en een sfeerbepalend karakter te hebben. Daarnaast is het uitgangspunt dat de directe ‘bovengrondse’ omgeving van de stations doorvertaald wordt naar ‘de ondergrondse’.

Voor meer informatie over alle ontwerpen en de kunstenaars kun je terecht op de website of t/m 14 april live een kijkje nemen in gebouw Duintjer!

Pop-Up Expo Noord/Zuidlijn
Waar: Duintjer, Vijzelstraat 68 in Amsterdam
Wanneer: t/m 14 april, dagelijks van 12.00-20.00
Toegang: gratis
http://www.hierzijnwij.nu

Reageer ook