INSPIRATIE

Ontsnappen aan de hectiek // Een momentje voor jezelf

stil momentje

Even helemaal ‘zijn’ en je rustmomentje pakken is tegenwoordig makkelijker gezegd dan gedaan. De wereld zit vol met plekken waar je de drukte niet kan ontsnappen voor een stil, vredig moment.

De bevolkingsdichtheid groeit, waardoor het vinden van rust steeds moeilijker wordt gemaakt. Zelfs in je eigen huis waar je de stilte zou moeten vinden, zijn er toch die storende factoren. Bijvoorbeeld: je komt thuis van werk, je bent moe en je bent toe aan wat tijd voor jezelf. Je kunt niet wachten tot je in je zorgvuldig voorbereidde bad kunt stappen – als ik voorbereid zeg, praat ik over badaroma’s, kaarsen, de hele mikmak – totdat de telefoon gaat…

Ookal zeg je tegen jezelf dat je niet op moet nemen, kun je het maar niet van je afzetten ‘want wellicht is het iets belangrijks?’ Dus je stapt al druppend uit bad, glijdt bijna uit over de koude badkamervloer om erachter te komen dat het je schoonmoeder is die geheel onbelangrijke onderwerpen wilt bespreken.. Zucht. Weg warm bad, weg tijd voor jezelf.

Hetzelfde heb je met een vakantie. Voor de meeste mensen een periode om te relaxen en de work mode even uit te schakelen. Maar gebeurt dat nu echt?

Ten eerste heb je natuurlijk de welbekende “familievakantie”. Zitten er kleine kinderen of pubers bij? Dan kun je het woord ‘relaxt’ vaak vergeten. En voor de echte workaholics onder ons is het vaak lastig om je mobieltje uit te zetten, want wellicht heeft je baas je nodig en maak je toch nog kans op die welverdiende promotie? Daarnaast is een tweeweekse vakantie vaak te kort. De eerste week slaap je alleen maar of ben je ziek, omdat je lichaam de rust gewoonweg niet gewend is, en in de tweede week doe je zoveel dat je bij terugkomst alweer toe bent aan een nieuwe vakantie!

Natuurlijk zijn er altijd plekken om ‘jezelf te vinden’ zoals een yogaweekend of in de outback van Australië, ver weg van hier. Persoonlijk vind ik duiken super relaxt. Ik zit dan volledig in een ‘I don’t give a shit what’s happening in the world right now’-mode. Het is stil, relaxt and je voelt je gewichtloos terwijl je kijkt naar al het moois om je heen.

The-Duck-Diving-technique-lets-the-girls-swim-further-under-the-waves-than-they-would-normally-be-able-to-1960800

Natuurlijk is er dan altijd het risico om Jaws 1, 2 of 3 tegen te komen.. Maar mensen vluchten vaker weg van de hectiek dan je misschien denkt.

Boodschap van het verhaal? De volgende keer als je iemand ziet, die voor zich uit zit te staren en niets om zich heen hoort of ziet, zit die persoon waarschijnlijk in een mooi, rustig ‘ik-momentje’. En dan is zijn of haar gedachte ineens het meest stille en minst hectieke plekje op aarde. Laat hem. Laat haar. Laten we elkaar wat meer rust gunnen.