REIZEN

Travel Tips: Overzicht Ibiza

Ik ken het party-Ibiza wel, maar ik wist helemaal niets van deze kant van Ibiza!”

Dat hoorde ik afgelopen week in Nederland heel veel. En gelukkig dat jullie door mij nu “het noorden”/het rustige/het hippiegedeelte van dit prachtige eiland hebben leren kennen!

Duurzaam reizen - banner

Zowel veel vrienden als volgers van Moderne Hippies vroegen me afgelopen weken concreet om de beste persoonlijke tips, dus daarom heb ik voor jullie dit handige overzicht gemaakt. Where to be, where to go. Maar onthoud: ik heb (helaas) lang (nog) niet alles kunnen doen… 😉

Weetjes

Weetje #1
Ik verbleef in het noorden van het eiland, op de weg richting strand Benirrás, tussen San Miquel en Sant Juan. Ik vond dit gedeelte enorm fijn om te verblijven. Het was er namelijk super relaxt en de sfeer was gelijk een stukje rustiger dan het zuiden. Ik kwam ook absoluut niet voor het club-gedeelte van het eiland, wat met name tussen Ibiza-stad en Sant Antonio plaatsvindt. Absolute DON’T om zowel te verblijven als te komen: Sant Antonio (in het westen). Deze stad is een echte deceptie ten opzichte van de rest van het eiland: heel toeristisch, heel veel Britten, en vooral heel lelijk. Bekijk deze blogpost om iets meer van mijn regio te zien.

Weetje #2
Ik had een kamer gehuurd in een huis via AirBNB (welgezegd dit huis). Een huisje dat ik heel leuk vond, onder andere vanwege deze huisgenoot en dit soort taferelen. Ook al had ik graag al backpackend in hostels willen verblijven, bleek dit veel duurder uit te pakken en ook niet heel handig te zijn. Ook omdat het openbaar vervoer heel slecht is en je evengoed een auto of scooter moet huren om flexibel het eiland over te kunnen. Ik heb een auto gehuurd via een lokale operator. Als je dat ook gaat doen, staat je na het landen nog een klein avontuur te wachten. Dat kun je verder hier lezen.

Weetje #3
Het eiland is heel klein; binnen drie kwartier rijd je van het zuiden naar het noorden van het eiland. Overschat daarom niet de afstanden, en ook niet de grootte van de stadjes/dorpjes: enkele stadjes zijn slechts een of twee straatjes. Je kunt een heleboel tips dus op een dag doen. Super easy exploreren dus!

Tips: Markten

Sant Jordi Market Saturday Ibiza12
De vlooienmarkt in Sant Jordi

Classics: Las Dalias of Punta Arabi
Op Ibiza bezocht ik vijf markten, waarvan twee “klassieke” commerciële hippiemarkten: Las Dalias en Punta Arabi. Natuurlijk kun je hier heel veel toffe hippieproducten vinden, maar als je voor de sfeer gaat, hoef je hier niet per se heen. Je merkt dat veel standhouders hier staan voor de omzet, en niet voor de liefde. Dat klinkt misschien heel hippie, maar ik kwam ergens ook een beetje voor de hippiesfeer. En die vind je daar niet.

Las Dalias is op zaterdag en maandagavond, Punta Arabi is op woensdag. Je hoeft niet naar beide markten te gaan: heel veel standhouders staan op beide markten. De markten lijken daarom dus ook erg veel op elkaar. Lees mijn blogpost over Las Dalias hier.

Nieuw en echt: Sant Juan
De nummer 1 markt voor mij was de zondagmarkt in Sant Juan. Het is een hippiemarkt “zoals vroeger de Las Dalias markt was”, zeggen de oude hippies. De sfeer is er bijzonder aangenaam en warm, en de markt is er een stuk kleiner en lokaler. Mensen met echte handcrafts en handmades. Ik heb hier ook een cadeautje laten maken voor mijn vriend (en een beetje voor mijzelf) ;).

De markt is iedere zondag van 09.00 tot ongeveer 14.00 u. Lees mijn hele blogpost over deze markt hier. Tip: ga daarna naar strand Benirrás om het trommelconcert bij te wonen.

Vlooienmarkten: Sant Jordi & Cala Llenya
Ik bezocht ook twee vlooienmarkten: die in Sant Jordi, en die bij Cala (=strand) Llenya. Ik was met name fan van de vlooienmarkt in Sant Jordi, omdat het in een hippisch centrum plaatsvindt (toepasselijk ;)) en me deed denken aan de IJ-hallen uit Amsterdam-Noord. Maar in principe maakt het niet heel veel uit naar welke je gaat, want ze lijken op elkaar. Vlooien is vlooien!

De markt in Sant Jordi is op zaterdagochtend (tot 14 u) en de markt bij Cala Llenya is op zondagochtend (tot 14 u). Let op: de markt bij Cala Llenya is niet op het strand, maar een afslag vóór het strand. Bekijk de blogpost over beide vlooienmarkten hier.

Tips: stranden

Benirras Beach Ibiza Sunday Drums07
Dansen op het strand van Benirrás.

Strand #1: Benirrás
Een prachtig (kiezel)strandje in het noorden van het eiland: Benirrás. Het heeft een heel relaxte sfeer, met name door de goede combi van locals, hippies, touristen en nudisten. Met name op zondag leuk, want dan vindt het trommelconcert vanaf de namiddag plaats (tot de late avonduurtjes). Lees mijn gehele blogpost over het trommelconcert op Benirrás hier.

Strand #2: Cala Llenya
Ook fijn om op zondag heen te gaan: Cala Llenya, omdat je dit strand dan goed kunt combineren met de vlooienmarkt bij Cala Llenya om de hoek. Ik vond dit strand heerlijk tranquilo. Extra fijn: het is een compleet zandstrand! (Na al die kiezelstranden echt een verademing).

Strand #3: Cala d’Hort
Cala d’Hort is prachtig! Met name omdat je uitkijkt naar het magische Es Vedra. Nadeel: grote kiezels. Je kunt hier enkele foto’s zien van mijn fotoshoot op Cala d’Hort.

Strand #4: Cala Salada & Saladita
Cala Salada is weer zo’n pareltje. En na een kleine hike kom je bij het kindje van deze pracht terecht: Saladita. Zeker de moeite waard! Wel wat onhandig met buggy of baby’s.

Bummer: Ook Salines heb ik getest, maar vond ik veel te toeristisch en een veel te hoog plastic-fantastic-gehalte hebben. Het ligt immers ook dichtbij Ibiza-stad, dus dat zal de reden wel zijn. Zoek je de hippies, dan moet je daar dus niet heen gaan. Ook Cala Comte is wat toeristischer. Cala Comte is ook erg mooi, maar relatief klein en erg druk (zelfs in het laagseizoen in april, toen ik er was).

Tips: go local!

Full moon party08
Full moon party in de piratentoren (die je ziet als je op het strand Benirràs ligt).

Als je local wilt gaan, moet je zeker de volgende blogposts eens lezen en hier proberen heen te gaan:

Tip: praat!
Als je alleen in het buitenland bent, ga je bijna ‘verplicht’ met de locals praten. Zo leerde ik Donovan kennen als standhouder op de Las Dalias markt, en heb ik ter plekke een uur met hem gepraat. Later heb ik met hem afgesproken in Santa Getrudis en een hike gemaakt in de prachtige omgeving van Santa Agnes.

Local #1: TeTRA
Een creatieve vrijplaats en cultureel centrum met hier en daar een toffe lezing of workshop. Je vindt TeTra in een groot geel gebouw op de weg naar Sant Juan (vanuit Ibiza-stad), die je in principe iedere dag zou kunnen bezoeken. Lees de blogpost over TeTRA hier.

Local #2: Cafes Meke
Koffietasting bij koffiebranderij Cafés Meke. Je vindt Cafes Meke in hetzelfde gebouw als TeTRA. Tip: ga naar een koffietasting op woensdag om 11.00 u, of doe een kopje koffie op vrijdag. Lees de blogpost over Cafés Meke hier.

Local #3: Feestjes
In plaats van naar een grote club te gaan, ga je local door bijv. naar full moon parties of trance feestjes te gaan. Hiervoor moet je de locals wel kennen, anders kom je er echt niet snel mee in aanraking. Ga dus ook vooral (in het noorden) met de locals praten en maak vriendjes! Bekijk m’n blogpost over de full moon party hier.

Tips: steden

Ibiza-stad overzicht hotspots
Muzikanten in Ibiza-stad.

Tip #1: Ibiza-stad
Natuurlijk, Ibiza-stad. Nogmaals: ik heb er geen enkele grote club gezien, maar het was me toch een prachtige stad! Met name de oude stad, Dalt Villa, is een pareltje! Zeker de moeite waard. Ookal kreeg ik met mijn spiegelreflexcamera wel enkele keren dezelfde opmerking: “Watch out for your picture machine!”. Een groot verschil met het tranquilo rondlopen in het noorden van het eiland. Houd je tas dus in de gaten.

Tip #2: Santa Gertrudis
Het dorp Santa Gertrudis heeft een heleboel restaurantjes naast elkaar liggen, en heeft die typische dorpse gezelligheid. Super voor de lunch of een diner! Ik vond Santa Gertrudis het gezelligste dorpje van het eiland.

Tip #3: Santa Eularia
Santa Eularia is een redelijk grote stad aan het strand, met een erg mooie boulevard en een lekker zandstrandje. Ideaal als je bijvoorbeeld wel in een groot hotel wil verblijven, maar wel in het noorden van het eiland wilt verblijven.

Tips: Overige

Hike in de omgeving van Santa Agnes met "oude hippie" Donovan :)
Hike in de omgeving van Santa Agnes met “oude hippie” Donovan 🙂

Waar ik niet aan toegekomen ben of tips die simpelweg in het vakje ‘overige’ vallen:

#1: Zoals je in deze blogpost kon lezen, kwam ik naar Ibiza om te werken. Daarom ben ik er niet uit eten gegaan, maar heb ik iedere avond in mijn AirBNB huisje gekookt. Daarom heb ik hier geen tips staan rondom restaurantjes. Ik kreeg van een vriendin wel een uitstekende tip: Passion Restaurant in Ibiza-stad. Denk aan ecologisch, juices en smoothies en raw!

#2: Casita Verde nabij Sant Antonio: Casita Verda biedt een biologische, vegetarische lunch aan op zondag (voor weinig geld). Een echte meeting place voor de hippies uit de omgeving. En het biedt goeie connecties naar andere permacultuurboerderijen door Europa en Azië. Het ligt (gelukkig) niet in Sant Antonio, maar in de prachtige heuvels ten oosten ervan.

#3: Het mystieke strand Atlantis. Een pittige hike naar beneden naar een oude steengroeve. De uitgehakte rotsen en de legendes zorgen voor een magisch strand, met een prachtige zee en natuurlijke baden om heerlijk te kunnen zwemmen. Foto’s en de route ernaartoe vind je hier! Goed te combineren met een adembenemend uitzicht op Es Vedra.

#4: Ibiza is ook een zeer geschikt eiland voor wandelvakanties! Ik heb er een flinke hike gemaakt rondom Santa Agnes en ben er toen achtergekomen hoe mooi dat hier kon zijn. Toen hoorde ik ook dat er veel wandelaars op Ibiza waren (iets wat ik nog leuk zou vinden om met m’n moeder te doen). De lucht was in die omgeving zo ontzettend zuiver. Heerlijk!

#5: Gebruik een keer een natuurlijke zonnebrand, zoals Lovea (hippiestyle!). Dit merk heb ik getest op Ibiza en ik ben geen enkele keer verbrand. Lees mijn hele review hier.

Zo…

Dat waren ze zo ongeveer wel :). Ik vond het een heerlijk eiland en kan het iedereen aanraden! Ook “gewoon” met kids, als relaxt-vakantie, of als toevoeging aan je club-vakantie.

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Meer lezen? Check:

Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.