HOTSPOTS

Fijn Plekje // Pekmarkt in Amsterdam

Ik houd van klassiekers die in een nieuw jasje worden gestoken en van verrassende samenwerkingen. Van meegaan met de tijd en tegelijk trouw blijven aan het verleden. Nostalgie en innovatie, kan dat samengaan dan? Jazeker, wel in Amsterdam Noord! En dan doel ik deze keer op de Pekmarkt, die aanstaande zaterdag officieel geopend wordt!

pekmarkt

pekmarkt noord

De Van der Pekstraat is sinds kort in oude glorie hersteld; met een grote ‘boulevard’ in het midden heeft deze straat eindelijk de allure terug die hij verdient. Een mooi entrée vanaf de pont Buiksloterweg Noord in! Zaterdag is de officiële opening van de nieuwe Pekmarkt; dé warenmarkt van het Mosveld is verhuisd naar de Van der Pekstraat en aan de oude en vertrouwde markt wordt vanaf nu wekelijks een themamarkt gekoppeld. Op vrijdag is dat een Bio- en Boerenmarkt en op zaterdag een Bontemarkt met ambachten, vintage, design en food.

Initiatiefnemers zijn SIEN (bekend van NeighbourFood Market) en Mama Louise. Hun missie is om van de Pekmarkt een markt te maken waar oude en nieuwe (lokale) ambachten samenkomen. Marktfamilies die soms al langer dan 40 jaar in het vak zitten, inspireren de jonge ondernemers vanuit hun authenticiteit en recht-voor-je-raap-mentaliteit en de jonge ondernemers verrassen de geroutineerde marktondernemers met hun vindingrijkheid en nieuwe invalshoeken.

Maaike Poppegaai (Mama Louise): “Onze ambitie reikt verder dan het zijn van een eventmarkt of te ondernemen op een eigen hipstereilandje. We willen de bestaande markt versterken en samen groeien tot iets unieks. We willen samenwerken, elkaar inspireren en een echt vernieuwende markt maken die er toe doet. Een markt die bruist en de buurt mooier maakt!”

Imke Kok (SIEN): “We willen uitgroeien tot dé markt van Amsterdam, waar jonge ontwerpers, foodfanaten en ervaren traditionelere marktkooplui naast elkaar staan. Vers en vernieuwend, ambacht en design, koopjes en unieke exemplaren!”

pek op noord

Tijdens de officiële opening is er genoeg te doen en te beleven: van live muziek en workshops, via een kinderkermis en een poppenkast voor de kleintjes, naar live graffity-kunst. En als je zaterdag dan toch over de Van de Pek loopt te slenteren, loop dan gelijk even binnen bij een paar van mijn favorieten: vintage- & retro interieurwalhalla La Casa Vecchia (zaterdag kun je hier toffe polaroids laten maken in een vintage photobooth), Boekhandel over het Water (zie mijn eerdere blog over dit crowdfundingsucces) en de Soepboer.

Pekmarkt
Wanneer: elke woensdag, vrijdag en zaterdag
Officiële opening: zaterdag 11 oktober van 10.00-18.00
Voor het totale programma zie Facebook
Waar: Van der Pekstraat, Amsterdam Noord
Vanaf CS neem je de Buiksloterweg pont en vervolgens is het slechts 1000 stappen of 3 minuten fietsen of 1 bushalte verder (oftewel na de Tolhuistuin, maar voor Café de Ceuvel ;-))