ETEN, HOTSPOTS

Om te onthouden // Pieperboetiek in Amsterdam

De Pieperboetiek

Even geen koolhydraten-gezeik nu: dit is leuk! Op vrijdag 26 september opent namelijk de Pieperboetiek in Amsterdam. Maar waar precies…? Dat is nog onbekend! In de pop-up winkel zullen 30 verschillende, biologische en op Nederlandse bodem verbouwde aardappelsoorten te koop zijn. De paarse Violetta, de rode Emmalie en de gevlekte Mayan Twilight bijvoorbeeld. Maar ook gewonere soorten zoals Allians en frietaardappel Agria. Al sla je me dood: ik herken de namen toch niet. Maar die leren we dan snel genoeg kennen!

Twee weken lang is álles over de aardappel te vinden in deze pop-up winkel: van aardappelgeschiedenis tot aardappeltoekomst, van paarse friet tot regenboogchips. De winkel is een ontmoetingsplek voor boeren en burgers en een expositieruimte voor aardappelkunstenaars, aardappelprofessors, aardappelchefs, aardappeltatoeërders en aardappelbakkers. Ze houden een patatdebat, een lezing over de rol van de aardappel in de geschiedenis van Amsterdam en organiseren een aardappeldiner.

Met de winkel wil de Pieperboetiek de kloof tussen de stad en het platteland verkleinen. Welke Amsterdammer kent nog een boer? Ze laten zien hoe een kortere keten kan bijdragen aan een betere beloning voor de boer en een beter product voor de consument. Zo wordt de boer naar de stad gebracht! Stadsbewoners kunnen vragen stellen en de boer laten weten wat ze van zijn product vinden.

De Pieperboetiek is een idee van Krispijn van den Dries, biologisch-dynamisch akkerbouwer in de Noordoostpolder. Krispijn is naast aardappelliefhebber ook een beetje activist. Twee jaar geleden stortte hij zesduizend kilo aardappels op de Dam, omdat hij door de te lage marktprijs zijn piepers letterlijk alleen aan de straatstenen kwijt kon. Omdat het werk op de boerderij ook gewoon doorgaat, werkt Krispijn samen met stadsboer en journalist Felicia Alberding en jongeren van de Youth Food Movement. Samen willen zij zich inzetten voor een eerlijker voedselsysteem en betere verhoudingen tussen stad en platteland.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ga hier SOWIESO heen! Volg me op Instagram (@mh_marte) om in de gaten te houden hoe de Pieperboetiek eruit ziet.

Liefs, Marte

Je kunt me persoonlijk volgen op Instagram (@mh_marte), Twitter (@martevanliere) en Facebook (/martevanliere).

PieperBoetiek
Locatie: nog niet bekend… Ergens in Amsterdam. Houd hun Facebook daarvoor in de gaten!
Wanneer: van 26 september t/m 11 oktober 2014
Website: www.bioromeo.nl
Wat kost het? De winkel en evenementen (tenzij vooraf anders aangegeven) zijn gratis te bezoeken. De aardappels zullen te koop zijn tegen een eerlijke prijs voor boer en eter.