ETEN, HOTSPOTS

Fijn Plekje // Piet Hein 59 (Den Haag)

“Ik heb een krantje voor in Piet Hein 59, maar ik heb ‘m nog niet ontvangen. Het cadeautje dat ik erbij kreeg, heb ik wel – dat vond ik toch zo gek. Dus ik bel naar De Volkskrant en wat denk je? Ik krijg een computermevrouw aan de lijn. Ik heb alle opties geprobeerd, maar nee – geen enkele mogelijkheid om een echt mens te kunnen spreken”, aldus Els (22). En zie hier de essentie van Els en Piet Hein 59: Persoonlijk, met hoofdletter P. Dat persoonlijke is terug te zien in de inrichting van het restaurantje waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren; in de zorgvuldig samengestelde menukaart; maar vooral in het contact dat zij met haar klanten maakt.

Piet Hein 59

Nu moet je niet meteen denken dat Els, die al jaren van haar eigen eettentje droomde, bij iedereen aan tafel komt staan om een half uur weg te kletsen. Nee, door jarenlange ervaring in de horeca weet zij precies welke klant welke aandacht verlangt. Geen standaard ‘fake’ praatjes, maar pure, persoonlijke aandacht. Dat kan voor een paar seconden zijn of voor een aantal minuten. Haar vaste klant bijvoorbeeld, komt echt alleen voor zijn biertje. Mijn vriendinnetje Jolien en ik zijn nieuwsgieriger en dus komt ze gezellig naast ons op de bank zitten om te praten over eigenlijk van alles.

Onder het genot van een heerlijke cappuccino met fluffy schuimlaag die ik er langzaam vanaf lepel, luister ik naar Els die vertelt dat haar hoofd vol ideeën zit. “Piet Hein 59 is nog niet klaar, nog niet af.” Ze glimacht. “Ik ben opzich tevreden over de inrichting, maar er mag nog wel wat bij. Op deze muur wil ik allemaal leuke klokjes. Mooie klokken, koekoeksklokken, gekke klokjes… Bij wijze van spreken hang ik er zelfs een Mickey Mouse klok op!” Wel wil ze de inrichting minimalistisch houden. De muur achter de houten bank met vrolijk gekleurde kussens is wit en heeft een simpele, maar onwijs mooie muurschildering. Ik herken de stijl meteen. De boom is gemaakt door gezamenlijke vriendin en upcoming artist Fé Wigman. Wat ook opvalt, is het hoekje bij de bar – héél knus. De donkergrijze muur die ‘ruw’ geverfd is, zet een mooi sfeertje neer. Daar zie ik mezelf wel van een lamsburger met geitenkaas, gegrilde groenten en een yoghurt-muntsaus genieten.

Thee - Piet Hein 59

De gerechten op de menukaart zijn sowieso om van te smullen. Zo staan er diverse salades met eerlijke producten op. Ook heeft Piet Hein 59 regelmatig een DAGHAP. Twee weken geleden stond de spinaziesoep met zalmsnippers en de risotto met bospaddestoelen, nootjes en lamsvleesballetjes op het menu. Als dessert had Els een chocoladetaart met aarbeien-balsamicosaus. Dit menu kon je afnemen voor slechts €16,50, maar je kon de gerechten uiteraard ook allemaal los bestellen! Donderdag is burgerdag met speciale burgers zoals de wortelburger met halloumikaas en humus, maar natuurlijk staat ook de basic cheeseburger op het menu voor de ware liefhebber. Voor actuele events en het menu van de dag kan je terecht op Piet Hein 59’s Facebook.

Piet Hein 59 drankjes

Intussen is mijn cappuccino op, vult het restaurantje zich met heerlijke geuren van zoete taartjes en wordt mij een glas heerlijk vers sap voorgezet. Met rietje. Alles smaakt zomers met een rietje. Zo ook dit sapje gemaakt van onder andere aardbeien en banaan. Nog nooit heeft een aardbeiensapje tegelijkertijd zo fris en zo romig gesmaakt. Ik zie mezelf in de lente in een wit jurkje op mijn fiets met bloemetjes richting Piet Hein 59 fietsen voor een ontbijt vergezeld van dit sapje. Als ik vraag naar de openingstijden (met dit lenteachtige gevoel in mijn achterhoofd) wijst Els me op de menukaart. Een wit, geplastificeerd papier waarop de openingstijden op de achterkant zijn doorgekrast van 08.30 uur naar 10.00 uur. “De menukaart wordt as we speak ontworpen door een Urban Designer. Zij ontwerpt normaal gesproken steden, stations, maar voor mij wilde ze wel een uitzondering maken. Het logo lag ook bij haar net zoals mijn visitekaartje”. Ik vraag haar naar de wijziging van de openingstijden en Els antwoordt: “In de winter is het ’s ochtends zo donker dat mensen hun huis niet uitkomen. Ik ben van plan om de tijden weer naar 08.30 uur te switchen als de lente aanbreekt. En misschien laat ik het wel op die tijd als ik personeel heb”, grinnikt ze.

Els werkt hard, zes dagen per week. Piet Hein 59 is vijf weken geleden geopend en wordt steeds beter ‘gevonden’. Het uurtje dat ik er vertoef, druppelen er een aantal mensen binnen. Els’ moeder, die geniet van haar spinaziesoep met zalmsnippers, haar vaste gast en een man en jongedame. Allemaal genieten ze van het ongedwongen sfeertje, een lekker drankje en andere heerlijkheden die Piet Hein 59 rijk is. Als ik even later langsfiets op mijn weg naar Delft, zie ik dat Piet Hein 59 aardig vol zit. En dat doet me goed. Een zaakje als deze verdient het gewoon om gewaardeerd te worden door de juiste mensen. Ik ben er in de toekomst zeker vaker te vinden om te zien hoe Piet Hein 59 verandert, hoe Els haar droom realiteit wordt.

Piet Hein 59
Piet Heinstraat 59a
2518 CC Den Haag
Telefoon: 070 752 2586

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.