ETEN

Recept: Lunch // Thai beef salad

Vandaag geen super gezonde sapjes of pure ‘raw’ salades. Vandaag deel ik een andere passie met jullie: Thais eten. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Van de snacks tot de soepjes, van de curry’s tot de salades. Negen jaar geleden, op mijn 18e, at ik voor het eerst een Thai beef salad. Het was bij Boonoonoonoos, een strandtent in Scheveningen. De samenhang van de smaken was perfect: zuur en zoet, pittig en bitter. Zoals het hoort bij Thais eten. Geweldig. Ik ben vaak terug gegaan om deze goddelijke salade te eten… Ook heb ik hem vaak thuis gemaakt, voor mijn ouders en zusje, die er elke keer weer over te spreken waren. Het was een beetje mijn ‘signature dish’.

Echt Thais eten leerde ik kennen in 2011, tijdens mijn reis door Azië. Zes weken bracht ik door in dit land en eten was eigenlijk waar de hele dag om draaide. Van de Tom Yam als lunch tot de Massaman curry als avondeten. Een Thai iced tea als toetje terwijl je over het strand of de straten slentert met een ondergaande zon als decor. Hemels! Af en toe is het tijd om terug te gaan naar dit land, door middel van herinneringen, geuren en smaken. Eten doet dat met je, zo mooi.

Zo maak je een echte Thai beef salad; let op, het (biologische!) vlees moet wel een aantal uur marineren dus begin vroeg. Het is een hele lijst ingrediënten, maar het resultaat is het hak-en-snijd werk meer dan waard.

Thai beef salad

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 1/2 eetlepel verse limoensap
  • 1 eetlepel fijngehakte palmsuiker
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel sojasaus
  • 2 theelepels fijngehakte gember
  • 1 geplette knoflookteen
  • 700 gram biologische rund
  • 200 gram trostomaten, gehalveerd
  • 1 komkommer, diagonaal gesneden in lange repen
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen gesneden
  • 2 rode pepers (hoe kleiner hoe pittiger), fijngehakt
  • 1 bos verse munt, de bladeren fijngehakt
  • 1 bos verse koriander, de bladeren fijngehakt
  • 1 bos verse Thaise basilicum (toko), fijngehakt
  • 60 gram geroosterde pinda’s (zelf doen!), fijngehakt
  • 4 limoenbladeren (fijngehakt)

Zo maak je het:

Doe de limoensap, palmsuiker, vissaus, sesamolie, sojasaus, gember en knoflook in een kom. Roer het goed door elkaar. Plaats de biologische rund (nog niet snijden!) in zijn geheel in een glazen (oven)schaal. Schenk de helft van de dressing erbij. Zet het twee uur lang in de koelkast en keer het vlees een paar keer om, zodat het goed aan alle kanten kan marineren.

Verhit een grillpan (of normale, grill is lekkerder) tot het flink heet is. Bak het vlees 2 minuutjes aan elke kant. Leg het vlees op een bord en doe er folie overheen, zodat het nog 10 minuten kan rusten.

Doe de gesneden/gehakte tomaten, komkommer, ui, rode pepers, munt, koriander, pinda’s en limoenbladeren in een grote kom. Snijd het vlees in dunne reepjes met de draad mee en voeg de reepjes aan de salade toe. Doe de rest van de dressing erbij en meng de salade voorzichtig met je handen. Verdeel het over 4 mooie borden en serveer met eetstokjes!

Helemaal lekker met een Singha biertje erbij (bij de toko!), omdat het zulk heerlijk weer is :).

ThaiSalad3klein1

Bekijk hier nog meer van onze lekkere recepten, neem bijvoorbeeld dit recept met bulgur en quinoa met groenten en kipstuckjes of neem deze courgetti met homemade vegan pesto.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.