ETEN

Raw food // Alles op een rij

Crispijn Hartzema Moderne Hippies 1

Raw food, wat is het? Waarom zou het goed voor je zijn? En hoe kom je erachter of het ook iets voor jou is?

First things first // Wat is raw food nou eigenlijk?
Raw food, ook wel living food of sunfood genoemd, zijn alle groenten, fruit, bessen, noten, zaden, ontkiemde bonen en granen, kruiden en zeewieren die rauw gegeten kunnen worden. Raw food betekent in deze context: voeding die niet verwarmd is (geweest) boven lichaamstemperatuur. Zo rond de 40 graden Celsius dus. Eigenlijk is het heel simpel: pure voeding, zoals de natuur het aanbied om te eten.

Waarom raw food?
Er zijn twee belangrijke redenen om (een gedeelte van) je voeding rauw te eten.

Want wanneer voeding wordt verwarmd boven de 42 graden Celsius verandert de moleculaire structuur hiervan. Dit heeft tot gevolg dat ons spijsverteringskanaal het niet meer herkent als iets natuurlijks.

Hierdoor gaat het lichaam preventief antistoffen (witte bloedlichaampjes) aanmaken voor het geval het bijvoorbeeld een gif zou zijn; daardoor wordt onnodige energie verbruikt. En daarnaast zorgen deze witte bloedlichaampjes er ook voor dat het bloed dikker wordt, waardoor het lichaam stopt met ontgiften.

Stoppen met ontgiften (detoxen)?
Je lymfestelsel is in deze verantwoordelijk voor het schoonmaken van je lichaam op celniveau. Het lymfevocht voert de afvalstoffen, die tussen je cellen zitten, af aan het bloed. Denk hierbij aan chemicaliën, giftige stoffen, onverteerde proteïnes etc. Je bloed en je zuiverende organen zorgen er vervolgens weer voor dat deze afvalstoffen uit je lichaam gewerkt worden.

Maar, wanneer je bloed dikker is dan je lymfevocht, kan het lymfestelsel zijn afvalstoffen niet goed afgeven aan je bloed, omdat je bloed dan al ‘verzadigd’ is.

Kortom, pas wanneer je bloed dunner is dan het lymfevocht begint het belangrijke te ontgiften! En het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat o.a. gekookt voedsel, zuivelproducten en vlees verantwoordelijk zijn voor dik bloed en dat rauwe fruit en groenten en vasten het bloed dunner maken. Zeer interessant daarbij is dat je lichaam geen antistoffen (witte bloedlichaampjes) aanmaakt, als meer dan de helft van de maaltijd rauw is!

Crispijn Hartzema Moderne Hippies 2

 

Levensenergie in voeding!?
Een andere mooie bijkomstigheid is dat voeding in een rauwe staat ook meer levensenergie bevat. Dit wordt al langer vermoed (door de oude hippies) maar sinds kort is het ook zichtbaar gemaakt, namelijk met behulp van Kirlian fotografie. Met Kirlian fotografie is het mogelijk om ‘levensenergie’ op de gevoelige plaat vast te leggen.

Crispijn Hartzema Moderne Hippies 3

Om een lang verhaal kort te maken: wanneer je voedsel met levensenergie eet, zal je zelf ook meer levensenergie krijgen en uitstralen!

Crispijn Hartzema Moderne Hippies 4

Biologisch is goedkoper!
Als laatste wil ik je meer bewust maken van biologische voeding en waarom deze eigenlijk goedkoper is.

Door biologisch eten te kopen, sla je eigenlijk een paar vliegen in één klap. Biologische voeding bevat namelijk meer voedingswaarde dan ‘normaal’ eten, het bevat meer (levens)energie en heeft meestal ook meer smaak. Daarnaast bevat het ook minder tot geen pesticiden en andere schadelijke stoffen. Je krijgt dus meer waar voor je geld en je hebt hierdoor ook minder nodig.

Daarbij support je door biologische producten te kopen gelijktijdig de (lokale) boeren, die op een schone en eerlijke manier de aarde bewerken en behandelen. En daarmee niet de grote bedrijven die dit niet doen.

Ik ben daarnaast van mening dat het allerbeste is om je eigen groenten, fruit, kruiden en zelfs superfoods te verbouwen. Al is het maar om er meer over te leren! Het voorjaar staat voor de deur, en dit is de perfecte tijd om er mee te beginnen!

5 raw food tips
Ik zeg zeker niet dat we allemaal 100% rauw moeten gaan voor altijd. Maar ik ben wel van mening dat het (erg) de moeite waard is om te experimenteren met rauwe voeding. En alleen als je het zelf uitprobeert kan je echt je eigen mening opmaken. Daarna kan je bepalen wat wel en wat niet voor je werkt en wat je hiervan wilt houden in je leven!

Mijn ervaring leert dat je het experimenteren het beste in kleine stapjes doen. Hieronder daarom mijn 5 raw food introductietips.

5 tips om raw food in je leven te introduceren:

1.    Vervang je ontbijt door een groene smoothie (+ superfoods)
2.    Eet een salade bij je diner
3.    Vervang je lunch door een uitgebreide salade
4.    Experimenteer met 100% raw, juices, vasten, darmreinigingen, superkruiden, leverreinigingen, etc. En kijk wat voor jou persoonlijk werkt
5.    Overkoepelend: gebruik zoveel mogelijk biologische producten!

Wil je nog meer weten over raw food? Dan kan je je hier inschrijven voor de gratis online Rawfood & Superfood Mini Cursus. Hierin vertel ik je nog meer over de kracht van rauwe voeding, superfoods, biologische voeding, detoxen, smoothies en vooral hoe je dit makkelijk handen en voeten kan geven!

Ook ben ik altijd heel benieuwd naar raw food ervaringen van andere mensen. Als je al eens geëxperimenteerd hebt hiermee en je wilt je ervaringen delen, dan nodig ik je uit om dat hieronder te doen!

Namasté,
Crispijn