ETEN

Recept: Lunch // Veggie salade met tropisch fruit

Raw Lunch Salad


Raw food = goed?

Dat we op het moment nog aan het begin van een nieuw, gezonder tijdperk staan bewijzen documentaires zoals Food Matters en berichten in de krant zoals deze. Raw food is happening… ‘Raw foodisten’ eten alleen voedsel dat niet wordt gekookt, gebakken of gebraden. Rauw dus! Volgens hen gaan bij het koken van voedsel veel enzymen verloren die nodig zijn voor de vertering. Meningen hierover zijn verdeeld. Te veel raw food schijnt niet goed voor je te zijn (door bepaalde ‘giftige’ stoffen in groenten). Mijn mening: doe het met mate. Ik houd zelf teveel van de Aziatische keuken en zou daarom nooit 100% raw kunnen gaan eten – ik geniet teveel van wokken, curry’s of warme pittige soepjes. Bovendien vind ik dat je alles met mate moet doen. Hoe gezond je ook wilt leven, sta jezelf en anderen niet teveel in de weg. Raw food is lekker, snel en gezond, maar je moet er (naar mijn mening) niet in doorslaan. Daarom eet ik een paar keer per week (3 tot 4 maaltijden) een raw lunch of diner.

Raw veggie salade met fruit
Deze salade maakte ik vlak na mijn juice fast en het kijken van de documentaire Food Matters. Ik wilde experimenteren met ‘raw food’, maar het iets spannenders maken dan een standaard salade van rucola, tomaat en komkommer. Wat bedacht ik me? Als je rauwe groente erg fijn hakt, of in de food processor gooit, is het makkelijk te mixen met dressings en overige ingrediënten. Vervolgens ging er een hele broccoli in de food processor. In een kom mixte ik het met van alles wat ik in huis had (van kaneel tot goji besjes en boerenkool)! Ik weet dat het niet lekker klinkt maar geloof me, probeer het – het is echt lekker! Ik heb voor mijn collega’s bij IN10 laatst een rauwe salade met broccoli gemaakt. Iedereen was enthousiast. Het recept voor deze raw lunch salade voor twee personen:

 • Een hele stronk broccoli 
 • 2 handen vol boerenkool
 • 2 grote winterpenen/wortels
 • Een halve mango
 • 1 bakje alfalfa
 • 1 handje goji besjes
 • 1 handje rozijnen
 • 1 handje walnoten
 • 3 limoenen
 • 3 eetlepels kokosolie (optioneel)
 • Snufje kaneel

Hak de broccoli, boerenkool, penen/wortels en walnoten zo fijn mogelijk (met een goed koksmes of in een food processor). Doe dit in een bak en mix het met de alfalfa, de mango (in stukjes), de goji besjes en rozijnen. Giet hier het sap van 3 limoenen overheen. Voeg eventueel de kokosolie (kort verwarmt in een pan tot het vloeibaar is) aan toe. Top het af met een snufje kaneel. That’s it!

Eet smakelijk en experimenteer erop los! Fijn gehakte bloemkool, rauwe bietjes, etc etc…

Wil je op de hoogte blijven van mijn recepten en tips? Volg me dan op Instagram, volg mijn RAW Pinterest Board of bezoek mijn foodblog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.