Recept: echte Israëlische hummus

Toen ik een Boeddhismecursus volgde in een klooster, ontmoette ik een aantal Israeliërs. Eén van hen vertelde me over de hummus in Israël: de allerbeste ter wereld. Voorlopig heb ik eerst nog andere reisbestemmingen af te vinken en daarom heeft één van hen het beste hummusrecept ooit voor me opgeschreven.

Als je ook van plan bent dit heerlijke, gekruide, romige recept waar je geen genoeg van kunt krijgen te maken, dan waarschuw ik je alvast: het kost wel wat tijd. Eigenlijk vooral omdat je dit recept maakt met gedroogde kikkererwten, wat betekent dat deze 24 uur geweekt en vervolgens lang gekookt moeten worden. Dat maakt dit een tijdrovend recept, maar zelfs voor een ongeduldig persoon als ik is het het waard. In ieder geval heb je geen tijd te verliezen, snel aan de slag!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingrediënten

  • 500 gram gedroogde kikkererwten
  • 250 gram tahin (sesampasta)
  • 3 uien
  • 7 tenen knoflook
  • 2 citroenen
  • flinke scheut olijfolie
  • verse koriander
  • gemalen komijn
  • paprikapoeder
  • grof zout

Bereidingswijze

  • Laat de gedroogde kikkererwten eerst 24 uur in water weken. Het beste is om na 12 uur het water te verversen.
  • Kook daarna de kikkererwten in een grote pan met water met wat zout tot ze zacht zijn. Meestal duurt dit zo’n 1,5 tot 2 uur.
  • Kook de fijngesneden ui en knoflook in een laagje water tot ook deze zacht zijn. Bewaar het water waarin je gekookt hebt, want dit kun je later (naar smaak) toevoegen.
  • Maal de kikkererwten fijn in een blender en voeg de rest van de ingrediënten toe: de tahin, de ui, de knoflook, het uitgeperste citroensap en de kruiden.
  • Meng alles tot je een gladde pasta hebt en gebruik het ui- en knoflookwater als je de pasta gladder wilt maken.
  • Serveer de hummus in een kom en garneer met olijfolie, koriander, komijn- en paprikapoeder.
  • Dip hierin je groente, brood of rijstwafels.

Eet smakelijk!

Liefs, Iris

Meer vega(n) inspiratie opdoen? Bekijk hier onze recepten.

Iris is een Moderne Hippie met een down-to-earth, maar ambitieuze leveninstelling. Ze haalt voldoening uit hard en toegewijd werken (het liefst met de handen in de aarde), diepgaande gesprekken met gelijkgestemden en alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Haar avonturen staan momenteel on hold, om samen met haar vriend haar eco-project onder de Portugese zon bij elkaar te sparen.

Hier lees je alle artikelen van Iris. 
Je kunt Iris persoonlijk volgen op Instagram.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.