ETEN

Recept: Jamu, een Indonesische health tonic

In Indonesië kwam ik in aanraking met een wel heel opmerkelijk drankje. Niet alleen de doordringende kleur en de smaak zijn opvallend, maar vooral alle gezondheidsvoordelen die eraan worden toegeschreven. Het drankje waar ik het over heb is traditionele Jamu (letterlijk: medicijn), die van oudsher door geneeskundigen in Java en Bali gebruikt werd voor zo’n beetje alles.

Zo houdt Jamu volgens die traditionele geneeskunde onder andere botten en gewrichten gezond vanwege de ontstekingsremmende en alkaliserende werking, boost het het immuunsysteem, werkt het bloed- en huidzuiverend, bevat het veel anti-oxidanten, gaat het degeneratie en ouderdomsziektes tegen, helpt het cholesterol en hoge bloeddruk te verlagen, verkleint het de kans op een hartaanval, diabetes en beroerte, vermindert het reuma en artritisklachten en bevat het hoge levels vitamine C, E, A en zink, kalium, koper, calcium, selenium en magnesium. En dit alles zonder nare bijwerkingen. (Behalve gele handen als je kurkumawortel snijdt.) Kortom, zelfs als maar een fractie hiervan waar is, verdient dit drankje de naam ‘health tonic’. Een shotje elke ochtend kan volgens mij zeker geen kwaad.

In Indonesië zijn de flessen Jamu op veel plekken nog verkrijgbaar voor een klein prijsje, maar je kunt het ook makkelijk zelf maken. Er zijn heel erg veel verschillende (familie)recepten, maar de drie belangrijkste ingrediënten zijn altijd kurkuma (geelwortel, dit maakt ook de kleur), gemberwortel en tamarinde (maar omdat dit bijna nergens te vinden is kun je het ook vervangen door limoensap). Het recept hieronder heb ik van Angelo’s natural health store in Ubud waar ik tevens mijn natuurlijke verzorgingsproducten tegen een vriendelijk prijsje koop.

Schermafbeelding 2019-04-04 om 11.27.03

Schermafbeelding 2019-04-04 om 11.26.29-2

Benodigdheden

  • 120 gram kurkumawortel (of 60 gram kurkumapoeder)
  • 30 gram verse gember
  • 30 gram tamarindesiroop (te vervangen door sap van drie limoenen)
  • 30 gram palmsuiker of rauwe honing
  • 600 mililiter kokoswater (of deel kokoswater, deel water)
  • Snuf Himalayazout

Bereidingswijze

  • Verwijder de schil van de kurkumawortel en gember. (Kurkuma heeft een sterke kleurstof dus ga voorzichtig te werk.)
  • Blend de gember en kurkumawortel met 200 mililiter (kokos)water tot het een glad mengsel is.
  • Giet dit sap in een grote pan en laat dit met de overige ingrediënten op lage temperatuur 20 minuten pruttelen.
  • Laat het vervolgens afkoelen en zeef het mengsel voor je het in een glazen fles bewaart. Voor het zeven kun je een kaasdoek gebruiken of een fijne zeef.

Bewaar de fles met de Jamu in de koelkast, het blijft dan drie tot vier dagen goed. Voor gebruik altijd even schudden.

One shot of Jamu a day, keeps the doctor away!

Iris is een Moderne Hippie met een down-to-earth, maar ambitieuze leveninstelling. Ze haalt voldoening uit hard en toegewijd werken, het liefst met de handen in de aarde, diepgaande gesprekken met gelijkgestemden en alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Haar avonturen staan momenteel on hold, om in Nederland samen met haar vriend haar eco-project onder de Portugese zon bij elkaar te sparen.

Hier lees je alle artikelen van Iris. 
Je kunt Iris persoonlijk volgen op Instagram.

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.