Report // Een bloggerstrip naar Rotterdam
Enkele weken geleden zijn we door Rotterdam Marketing uitgenodigd om een weekend in Rotterdam te verblijven, en wel tijdens het weekend van kunstenfestival De Wereld van Witte de With. Een aanbod die we natuurlijk niet konden afslaan. Alsof we even op ‘schoolreisje’ waren, vertrokken Jasmijn en ik afgelopen vrijdag van onze thuisstad Amsterdam naar Rotterdam.
Hotel Bazar
We werden bij aankomst warm onthaald bij Hotel Bazar. We waren natuurlijk wel bekend met het restaurant, met haar kleurige tafeltjes, opvallende lampen, vrolijke muziek en gerechten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar wisten niet goed wat we van het hotel moesten verwachten.
Het hotel kenmerkt zich doordat iedere verdieping is ingericht naar een bepaald continent. Zo sliep Jasmijn in een kamer in Afrika, en ik in Zuid-Amerika. Als we elkaar al misten, konden we elkaar bereiken via de telefoon in de hotelkamer (zie foto rechtsboven). Wat een luxe!
Het hotel heeft een super aangename sfeer en is te gek ingericht en vormgegeven, tot aan de kamernummers aan toe. Het ontbijt is daarnaast riant en overheerlijk. Al met al zeker een aanrader, mocht je eens naar een leuk en goed verblijf in Rotterdam op zoek zijn. Of je gaat er alleen even langs voor een hapje of drankje in exotische sferen.
Rondleiding door Rotterdam
Naast dat het dit weekend om De Wereld van Witte de With ging, werden we ook naar veel andere projecten in de stad gebracht. We konden de heerlijke toerist uithangen met onze groene fietsen. Op deze manier werden we enkele uren rondgeleid door Rotterdam ArchiGuides. Zo maakten we kennis met Uit je eigen stad; een urban farming project. Maar bezochten we ook de houten brug die het centrum van Rotterdam met het noorden moet verbinden. Ook maakten we kennis met Aliye van MVP wear aware, een mode agentschap die zich specialiseert in duurzaamheid. Ieder voor zich enorm interessante onderwerpen die de stad voor ons een extra dimensie gaven. Aan deze projecten zullen we binnenkort per stuk meer aandacht besteden.
De stad in!
Tja, als je hotel in de Witte de Withstraat staat, dan sla je de gezelligheid rondom het festival niet over. Zo zijn we zowel vrijdag- als zaterdagavond de straat in gegaan. We hebben dit weekend onder andere kennis gemaakt met discotheken WORM en NRC. Allebei discotheken met op en top creativiteit; bij NRC (nu: Nieuw Rotterdams Cafe) begeef je je in het oude gebouw van de redactie en drukkerij van de krant, en WORM heeft zichzelf omgedoopt als ‘instituut voor avantgardistische recreatie te Rotterdam’. Beide verfrissende plekken om je biertje of wijntje te drinken: het interieur van WORM is een streling voor de creatieve ogen en bij NRC hangen er prachtige foto’s aan de wand die de fijne sfeer een extra boost geven. Op vrijdagavond sloot de wat meer Rotterdam georiënteerde Moderne Hippie Rosalie ook nog even aan, en voegden wij ons bij de duizenden mensen die naar de straat waren gekomen voor een paar drankjes. Dat was toch wel erg gezellig!
Benieuwd naar nog meer uitgaansfoto’s op vrijdag? Check dan de Facebook pagina van Rosalie Ruardy Photography.
O, ja: het festival
Al met al werden we oorspronkelijk uitgenodigd om het kunstenfestival bij te wonen. Eerlijk is eerlijk: we hebben gemerkt dat zowel de locals als de dagjestoerist met name afkomt op de drankjes en de gezelligheid rondom het festival. De kunst? Daar moest je zelf even goed de plattegrond voor bekijken en bedenken wat je wilde gaan zien.
We kwamen vanaf het begin al in aanraking met ‘Resit the City‘; Het Witte Stoelenplan waarbij de openbare ruimte collectief bezit werd door het neerzetten van honderden witte stoeltjes. Er werd ons ook een heerlijk biertje toegeschoteld van Halbe; een nieuw idealistisch biermerk dat zich inzet voor de kunsten. De winst van ieder heerlijk blond biertje dat je koopt gaat naar de kunsten, aangezien die het met de vermindering van subsidies op dit moment erg moeilijk hebben – en daar drinken wij natuurlijk dan maar al te graag op.
Een leuk, in het oog springend initiatief was Street Hacking Furniture. Dit was een werkplaats waar je van restmateriaal, wat door consumptiedrang vrijkomt, nieuwe objecten kon maken. Onder begeleiding van De Bende, een collectief van kunstenaars, ontwerpers, meubelmakers en creatieve geesten ontstonden er de gaafste dingen uit materialen die in eerste instantie rijp voor het grofvuil leken.
Een ander mooi project was ‘In de ban van De Baan’. Het Baankwartier is een heel bijzonder stukje van het centrum van Rotterdam, vanwege de grote verscheidenheid aan bewoners, gebruikers en functies. Hoe bijzonder deze wijk is, was te zien in de expositie met ontzettend indrukwekkende foto’s van fotograaf Jan Nass. Ook kon je een rondleiding krijgen door deze wijk, om de bijzondere sfeer echt te proeven.
Overigens willen we ook een shout out geven aan de vormgevers van het festival: StudioSpass. Ze verzorgden de visuele identiteit van het festival, maar creëerden ook allerlei witte borden met mooie quotes. Als ‘quotes-fanaat’ moest ik bij ieder bord gewoon even blijven staan.
Eindoordeel: wat vinden we van Rotterdam?
Wij hebben een te gek weekend gehad, en daar willen we Rotterdam Marketing ook heel erg voor bedanken. Overigens een tip (voor zowel de niet- als wel-Rotterdammer): download de Rotterdam-app. Hier vind je tips voor eten, drinken, uitgaan, een agenda en zijn tours uitgezet die je zelf kunt bewandelen. Super leuk en handig! Persoonlijk vond ik het echt te gek om te stad eens van een andere kant te zien. Rotterdam had niet een enorm positieve associatie bij mij (anders bewoord: ik had er simpelweg niet zo veel mee), maar ik ben positief verrast door de leuke mensen en alles wat er te doen is in deze mooie stad. Rotterdam is rauw en er is veel kunst op de straten en de muren (en dat dus niet alleen door het festival). Ik voelde me oprecht meer thuis in deze mooie havenstad dan ik ooit had verwacht. Een volgend bezoek naar Rotterdam zal ik dan ook weer met veel enthousiasme omarmen!
Fotografie: Rosalie Ruardy Photography, Marte van Liere, Jasmijn Beerthuis