Report: Een kleuranalyse laten doen

Een kleur- en figuuranalyse laten doen – hoe gaat dat in z’n werk en… wat heb je eraan? Ik probeerde het uit…

Kleuranalyse Marloes Brockhaus - 1

En maakte kennis met Marloes Brockhaus. Marloes is freelance fashion stylist & personal stylist voor bedrijven en particulieren met een voorliefde voor duurzame mode. Ze doet ook kleur- en figuuranalyses en kan de hele kledingkast met je doornemen. Extra awesomeness: ze neemt haar werkmaterialen mee in haar 70’s retro koffertje. I love her already, dat snap je.

Report Kleuranalyse - 1

Zodra de analyse begint, legt Marloes uit dat er vier ‘types’ zijn: de koele (‘winter’ of ‘zomer’) en de warme (‘lente’ of ‘herfst’) – met ieder zijn/haar eigen kleuren die beter voor hem/haar werken. Om te kijken welke type je bent, plaatst ze eerst een gouden en zilveren doek onder je gezicht. Daarbij moet je je afvragen: Door welke van de twee wordt je huid egaler? Door welke kleur lijk je ‘één te zijn met de kleur’? (#hippietalk)

Report Kleuranalyse - 5

Even twijfelen. Wat denk ik zelf?! Ik weet het niet!
Mijn huid blijkt beter te matchen met goud. Bij zilver (koel) komen de oneffenheden, putjes en de harde realiteit van ouderdom nog beter naar voren. Geen match, inderdaad. Met goud (warm) lijk ik mooier te worden. M’n huid straalt. M’n huid heeft zo überhaupt nauwelijks oneffenheden.
Nu doe ik het alleen niet helemaal slecht op zilver. Daarom vraagt Marloes of ik beide kleuren in sieraden draag. Guilty as charged. Ik vind beide kleuren namelijk erg leuk staan. En soms draag ik ze ook gewoon door elkaar. (Vroeger, waarschijnlijk in een of ander meidenmagazine, heb ik gelezen dat dit echter NOT DONE is. Het is simpel: I DON’T CARE.)

Report Kleuranalyse - 8

Om de test af te maken haalt Marloes allerlei prachtige doeken met mooie kleuren uit haar coole koffertje. Om vast te stellen welk type ik absoluut niet ben, en welke vooral wel, gaan we alle kleuren af; iedere kleur wordt onder m’n gezicht gelegd en geanalyseerd.

Report Kleuranalyse - 2

Daar komt al snel naar voren dat ik niet goed teer op de kleuren met een koele ondertoon, maar warme kleuren m’n huid juist complementeren. Het klopt: hierdoor word ik “één met de kleur.” ‘Winter’ en ‘zomer’ ben ik sowieso niet, ‘lente’ heel af en toe en bij ‘herfst’ is letterlijk iedere kleur eigenlijk gewoon… heel mooi.

Report Kleuranalyse - 3

Duidelijke conclusie dus. Ik ben herfst! Dat betekent dat warme, gedempte kleuren het beste bij me passen. Ik kan zeker wel felle kleurtjes dragen, maar die moeten eigenlijk allemaal een warme ondertoon hebben. Zwart? Liever niet doen. (Ai, daar gaat de helft van m’n winterkleding…) Ik doe het namelijk (veel) beter op bruin. Basic witte shirtjes nodig? Niet doen, zorg er dan voor dat ze altijd gebroken wit/beige zijn – dat staat me gelijk iets mooier.
Bizar om zo gedetailleerd naar kleurverschil te kijken – iets waar je in de winkel toch niet zo snel op let. Daar kijk je immers in eerste instantie of je het… ‘gewoon leuk vindt’. De praktische adviezen, waar je slimmere keuzes door kan gaan maken, zorgen er gelijk voor dat ik door zo’n ‘simpele’ analyse later echt verder kan.

Report Kleuranalyse - 9

De sessie is echter nog niet voorbij. Na de kleuranalyse volgt namelijk nog een korte figuuranalyse – iets wat al snel gecombineerd wordt tijdens zo’n afspraak. Ik ‘wist’ dat ik een zandloper-figuur heb, maar door de omschrijving van Marloes begin ik toch aan mezelf te twijfelen. Schijnbaar hebben zandloper-figuren volle borsten (die heb ik niet) een smalle taille en een goede kont (die heb ik wel – bedankt mam). Na een ‘meting’ blijk ik door de bootieliciousness van m’n lichaam tussen een zandloper-figuur en peer-figuur in te zitten.
Ik leer dat ik, naast de kleuren die ik veel bewuster kan uitkiezen, ook meer rekening kan houden bij kledingstukken die bij mijn lichaam werken. Dat kan je heel simpel maken door bewuste (en daardoor duurzamere) keuzes te maken. Voor mij betekent het o.a. geen super strakke spijkerbroeken meer kiezen, maar liever een met een kleine flair erin (hello again, 70’s vibe). Of bijvoorbeeld: lichte of felle kleuren boven en donkere kleuren onder. En misschien toch maar weer eens een top met boothals aanschaffen. Simpel doch super praktisch advies.

Report Kleuranalyse - 4

Gevolg? Nadat Marloes is vertrokken, sjees ik naar m’n kledingkast en maak ik een onderscheid van wat zojuist is geconstateerd: dit zou volgens de analyse goedgekeurd worden, dat niet… Zo’n 1/3 van m’n kast komt niet overeen met de analyse. Ondanks dat ik blij kan zijn (en blijven) met de meerderheid van wat er in m’n kast hangt, schrik ik toch van een groot deel waar ik eigenlijk niet, tja: beter van word.

Rewind naar de jaren ’90. Voordat ik de analyse ging doen, kreeg ik namelijk een flashback naar mijn kinderjaren, waarbij ik mezelf zag shoppen met m’n moeder en ik verwonderd naar haar keek als ze in een hippe winkel met een suffe kleurenwaaier rondliep met ‘haar kleuren’.

Zodra ze wat paste, was het gesprek al snel:

“Maar mam, dit staat toch heel erg leuk!
Waarom koop je het niet?!”

“Ja nee, ja nee… Het is niet de juiste kleur!!”

Really?!

Ja, really.
Nu weet ik dat ik op m’n moeder lijk en zegt men dat je, naarmate je ouder wordt, je nog meer op haar gaat lijken. Maar toen ik de analyse onderging en erachter kwam wat ‘mijn kleuren’ waren, zei dat stemmetje in m’n achterhoofd weer: Gosh, wat lijk je toch ook weer op je moeder…
Ze heeft weer eens gelijk gehad. En waarschijnlijk had ik ook nog hetzelfde kleurenpalet als zij, met onze zelfde huid, bruine haren en groene ogen.

Met een gerust hart kan ik nu zeggen dat ik m’n eerste momentje maar-de-kleur-klopt-niet ook al heb gehad en dat dat eigenlijk best wel goed voelde. Waarom zou ik het dragen terwijl ik weet dat ik er (nog?!) beter uit kan zien door een andere keuze? Gepaard met de keuze om enkel eerlijke en tweedehandskleding te kopen, is het niet meer dan logisch om hierin nog bewustere keuzes te gaan maken.

De juiste keuzes zullen je er namelijk beter uit laten zien. Het zullen stukken zijn die je (bewust of onbewust) waarschijnlijk al liever draagt dan andere stukken ‘omdat ze je zo goed staan’ en daardoor ook langer bewaart, waardoor het ook duurzamere keuzes worden. Volgens Marloes zeggen mensen in plaats van “wat heb je een leuk outfitje aan” nu: “WOW, wat zie je er goed uit!”. Ook zij zien (onbewust) dat je “één bent met je kleuren” en dat je er toch echt wél een beetje beter van word.

Misschien toch maar zo’n kleurenwaaiertje kopen…

Een kleuranalyse is een uur en kost 50 euro (ex btw). Contact opnemen met Marloes? Mail naar info[at]marloesbrockhaus.nl. Volg haar ook op Instagram en check haar website!

Zou jij het leuk vinden om een kleur- en figuuranalyse te laten doen?

Lees ook:

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.
Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.