HOTSPOTS, KUNST & CULTUUR

Eropuit // The School of Life

The School of Life Amsterdam1

Onlangs werd ik uitgenodigd om de les How to be in a relationship (or not) bij te wonen bij The School of Life. Een school waar je kennismaakt met “heldere ideeën voor het dagelijks leven”. Het leven is immers een school, dus waarom vormen we dat niet om in een daadwerkelijke school?

Misschien dat filosoof Alain de Botton dat dacht: de oprichter van The School of Life, wiens eerste school in 2008 in Londen opende. Sindsdien zijn er franchise-scholen wereldwijd opgericht, en sinds eind april, met dank aan Peter van Duinen (directeur Vrije Academie, waar ik ook de cursus Oosterse filosofie deed) en Laurens Knoop (directeur Brandstof), nu dus ook in onze eigen hoofdstad: Amsterdam. Fijn!

Net als Moderne Hippies biedt The School of Life the best of both worlds: het suffe gehalte van filosofie en daadwerkelijk nadenken over alledaagse onderwerpen worden in een modern jasje gestoken, en tadaa: succes gegarandeerd.

The School of Life Amsterdam2

Ik kan me gek filosoferen, en zeker rondom zo’n gecompliceerd onderwerp als de liefde. Een onderwerp waar ik stiekem nu (al) boeken over kan schrijven…

Vol gedachtes, stellingen en vragen ging ik er afgelopen zaterdag heen. Bij aankomst verwachtte ik een collegezaal, of in ieder geval… iets in de vorm van een zaal. Dat bleek iets anders uit te pakken. Aan de Herengracht in Amsterdam, waar The School of Life is gevestigd, kom je een ruimte binnen waar een stuk of 40 stoelen staan. Ik moest me aanmelden, kon een welkomstdrankje doen, een praatje maken met de overige deelnemers en de merchandise van The School of Life bekijken. Overigens bijzonder toffe merchandise; zoals spelletjes, toffe blocnotes en tassen. Props voor de vormgeving van The School of Life, maar dat terzijde.

The School of Life Amsterdam3

The School of Life Amsterdam9

De les How to be in a relationship (or not) werd gegeven door Jan Drost, cultuurfilosoof en schrijver. Zo kreeg de les gelijk de insteek die het moet hebben: filosofisch. Je moet namelijk niet denken dat de les je “de oplossing” gaat bieden rondom het onderwerp, en in mijn geval dus rondom relaties of liefde. Er werd ingegaan op geschiedenis, op wat biologisch bepaald is, op bekende en minder bekende schrijvers en boeken, op psychologie en op kunst.

The School of Life Amsterdam6

Af van het dogmatische denken dus (ik ben fan, zoals jullie weten!); maar op zoek naar antwoorden waarom we kijken naar een onderwerp, zoals liefde, zoals dat nu in onze cultuur maatschappelijk geaccepteerd is.

Tijdens de les stelde de docent enkele vragen. Sommige vragen werden klassikaal gesteld, sommige vragen moest je in groepjes bespreken. Zo kom je dus niet alleen achter de kennis die gedeeld wordt door de docent, maar ook achter de kennis die opgedaan is in het leven van anderen. Het mooiste daarvan vond ik, dat de leeftijden van alle deelnemers enorm varieerden. Zo trok iedereen zijn of haar eigen conclusie vanuit zijn of haar eigen ervaringen. Een nog grotere leerschool.

The School of Life Amsterdam5

The School of Life Amsterdam4

The School of Life Amsterdam7

Ik had achteraf het gevoel dat mijn sociaal intellect weer even goed gevoed was, en ik diverse standpunten weer een klein beetje beter begreep. Het heeft me gegrepen en ik ben er nog steeds over na aan het filosoferen. Soms mis ik het erg om colleges bij te wonen, en dit is een typische les die m’n geest weer aan het werk heeft gezet. De les heeft een spiegel geboden; waarbij bestaande stellingen van me zijn bevestigd en sommige juist zijn weerlegd.

De heerlijkheid aan filosofie is dat je vragen kunt blijven stellen en je nooit uitgepraat bent, met een ander en vooral: met jezelf.

The School of Life Amsterdam8

Naast deze les over de liefde, kun je er bijna dagelijks lessen volgen over werk, geld, vriendschap, creativiteit – you name it. Je kunt het gehele aanbod hier bekijken. Je kunt ook het programma op datum hier bekijken. Let op: de namen van de lessen zijn in het Engels, maar ze worden in het Nederlands gegeven. De schade is 38 euro en daar krijg je dik 3 uur les voor.

Daarnaast bieden ze nog een tof initiatief: je kunt namelijk tot en met september met The School of Life naar het Rijksmuseum gaan. Hierbij wordt kunst benaderd met een therapeutische blik. Iets wat nu ook op m’n wensenlijstje staat.

Damn it. Filosoferen is leuk! Denk daar maar eens over na.

The School of Life
Herengracht 215, Amsterdam
www.theschooloflifeamsterdam.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.