Nicaragua, het land van meren en vulkanen. Omdat dwars door het land meerdere breuklijnen lopen, zijn de vulkanen hier ooit als paddenstoelen uit de grond geschoten: 28 in totaal, waarvan 19 actief.

Vier weken reisde ik door dit waanzinnige land. Tijdens mijn trip had ik altijd, waar ik ook was, een betoverend uitzicht op één van de vulkanen. Overdag met grote rookpluimen erboven en ’s nachts met een magisch rode gloed door het vurige lava.

Ja, en dan beginnen mijn benen natuurlijk te kriebelen. I’m a sucker for vulcanoes, I guess. Ik beklom er drie in dit land, waarvan de Telica vulkaan toch wel het grootste avontuur was. Op deze vulkaan is niets dan ruige natuur. We namen dus alles zelf mee: een tent, matjes, slaapzakken, 16 liter water en stapels banana pancakes. En wc-perikelen? Daar hebben we struiken voor. Here we go!

DSC_0169
DSD_0433

We beginnen met lopen rond 2 uur ’s middags en de hike duurt ongeveer drie uur. Het is prima te doen, maar ik vergelijk dan ook alles met de helse Rinjani-trekking in Indonesië.

Ik vraag aan de gids wanneer eigenlijk de laatste uitbarsting van de Telica vulkaan was. Ik verwacht iets van 1999, maar hij kijkt bedenkelijk en zegt: “Ehm, was het nou zondag of maandag? Ik haal de dagen altijd zo door elkaar.” Ah. Intussen komt de top steeds dichterbij en worden de waarschuwingsborden steeds minder uitnodigend. Ach ja, living on the edge. 

DSC_0167
DSD_0186
DSD_0187
DSD_0197

Rond 5 uur bereiken we onze campingspot: een grasveldje naast de krater met een groot bord: Hazard zone by impact of volcanic rocks. Snel zetten we de tent op, want de zon begint al langzaam onder te gaan. En die highlight mogen we natuurlijk echt niet missen! We lopen over honderden dikke stenen die de vulkaan wekelijks uitspuwt. Hmm. Staat ons tentje dan echt niet te dichtbij? “Nee hoor, de stenen worden meestal de andere kant op geslingerd.” Aldus onze megarelaxte gids.

Wauw. Alles aan de krater is overweldigend.  De immense grootte, de penetrante zwavellucht, het oorverdovende bulderen vanuit het binnenste van de aarde en de vuurrode lavazee die woest tegen de rotswanden aan beukt. Wat een natuurgeweld. Ik kan uren zo blijven liggen, op mijn buik en met m’n ogen net over de rand. Maar dan begint het te schemeren en zoeken we een plekje voor de sunsetshow. In het uitgestrekte landschap voor ons geven alleen de drie vulkanen in de verte nog wat perspectief. Move over Floortje, wij zijn aan het einde van de wereld.

DSD_0209
DSD_0228
DSD_0240
DSD_0293

We maken een kampvuur, roosteren marshmallows, drinken Flor de Caña en liggen op onze rug in het gras de overweldigende Melkweg te bewonderen. Ik voel me heel klein. Niet alleen door het oneindige heelal, maar vooral door het brullende monster naast ons.

Dan kruipen we de gehuurde tent en slaapzak in (backpacktip 1: neem altijd je eigen lakenzak mee, iew). Het is warm, dus we besluiten de buitentent eraf te gooien. En tadaaa: een bedje onder de sterrenhemel.

Na een kort nachtje klinkt de 5 AM wekker van de gids oorverdovend. Rise & shine! Letterlijk, want we lopen naar de andere kant om een van de mooiste zonsopkomsten ooit te zien. We zien nu ook wat die superenge beetje vreemde geluiden ’s nachts naast onze tent waren: grazende wilde paarden.

DSD_0407
DSD_0412
DSD_0427

We breken de tentjes af en zijn lang voor de grootste hitte weer beneden aan de voet van de vulkaan. Wat een fantastisch avontuur! Een letterlijk hoogtepunt van mijn reis door Nicaragua. De trekking is supermakkelijk in Léon te regelen en kost rond de 50 euro. Je zou verwachten dat zo’n waanzinnige trip gedaan wordt door heel veel toeristen. Believe it or not: we hadden de hele vulkaan voor onszelf!

Liefs, Suus

Meer reisartikelen vind je hier!
En hier vind je ons complete reisoverzicht.

Je kunt Suus persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.