DAGBOEK

Report: KANTOR Amsterdam

Afgelopen zaterdag was ik bij KANTOR. Ik wilde graag mijn ervaringen met jullie delen, en aangezien ik gisteren compleet verkeerd gequote ben in Het Parool (‘Eigenlijk had ik het allemaal veel feestelijker en uitbundiger verwacht, maar dit is echt een heel nieuw soort feestje; een nieuwe manier van naar het museum gaan‘), moest ik er nu sowieso een artikeltje over schrijven. Dus, hoe was het nou, en wat bedoelde ik wel te zeggen? Ik zei, dat ik het een heel nieuw gevoel naar boven vond brengen. Een gevoel wat ik nog niet kende. We zijn immers niet echt gewend dat er van alles te doen is in een leegstaand kantoor. Dat we opeens allemaal met de lift op en neer mogen naar allerlei dingen die er te doen of te zien zijn. Een nieuwe ervaring, een nieuw soort museum-gevoel. Ja, dat wel ja, Parool!

En het feest; dat kwam er zeker. Ik moet wel heel eerlijk zeggen, dat het een enorm groot hipster-ik-ben-enorm-hip-in-Amsterdam gevoel had. Maar dat verschilde ook weer per verdieping. Wij eindigden het feest op de tweede verdieping, bij Kris Kross (alleen maar jaren ’90 muziek) en hier vond ik de sfeer heel leuk en gezellig. Kijk je mee naar enkele van m’n foto’s?

KANTOR_14
Kasia en ik op de foto met “Antor” – het vriendje van Kasia, Robert, had niet helemaal door dat de K er niet opstond.
KANTOR_1
Het live kunst project Red Bull Canvas Cooler, waarbij allerlei coolers door kunstenaars bewerkt werden – op de 11e verdieping
KANTOR_2
Op naar boven! Op de 12e verdieping waren er allerlei kleine kantoorkamers omgedoopt tot art cabins.
KANTOR_3
Nog een art cabin op de 12e verdieping
KANTOR_4
Muziek op de begane grond
KANTOR_5
Toch wel een bizarre omgeving, nietwaar?
KANTOR_6
Enn, toen hielden de liften er opeens mee op en moest iedereen op en neer gaan LOPEN! Of wachten dus, zoals deze jongen dus.
KANTOR_7
“Urban spa” van STRP & Harm Rensink op de 12e verdieping. Vriendinnetje Kasia en ik gingen erin! Niet doorhebbende dat een deel van de foto lijkt op een… (goed kijken! Of, eigenlijk valt dat wel mee).
KANTOR_8
De FOAM expositie op de 14e
KANTOR_9
“Dit is mijn kantoor. Hier denk ik gaten in de muren.” – Chill out area op de 14e
KANTOR_10
Laten we niet vergeten af en toe even naar buiten te kijken en te beseffen hoe (te) gek dit eigenlijk is.
KANTOR_11
PUP New Talens expositie op de 14e
KANTOR_12
Waar is het feestje? Hier is het feestje! Maar wel met heel veel hipsters. Met name op de 13e verdieping.
KANTOR_13
Wij hielden het feestje op de 2e verdieping met Jordi & Sander Huisman van Kris Kross! Zij draaien non-stop jaren ’90 muziek. Met alleen maar “ooooo jaaa!”-momentjes, is dat voor onze generatie SOWIESO een feestje!

Toen het feestje om 23 u ophield, was het eigenlijk nog te vroeg. Feestjes in leegstaande kantoren: ja, dat heeft toch echt wel wat. Maar bij KANTOR kwam er dus veel meer bij kijken dan slechts een feestje, zoals we dat kennen van Canvas of de oude Club 11 in Amsterdam. KANTOR bracht kunst, kunst installaties, live kunst projecten, muziek, optredens, (goed) eten, een bioscoop, interviews, theater, poezie, et cetera. En dat maakt dat het een super uniek evenement is en was. Het rauwe randje, zo herkenbaar uit de Berlijnse scene, miste – maar dat heb je al snel in zo’n regelgevend land als Nederland en kan, denk ik, niet anders. Ik ben blij dat ik bij de eerste editie was en ook dat ik ‘het gevoel’ nu ken van dit event. Verwacht geen (zomerse) festivalsfeer, verwacht geen rauwe Club 11, verwacht het onbekende. Dan ben je voorbereid.

Wist je dat 18% van de kantoren in Amsterdam leegstaan? Een enorm percentage waar dus niets mee gedaan wordt. Nu is het dus wachten op meer van dit soort initiatieven. Ik stem in ieder geval voooor!!