ETEN

Review // De Krat

De Krat // www.dekrat.nl

Zoals jullie weten ben ik groot fan van biologisch shoppen. Bij de Ekoplaza en Marqt voel ik me veel meer thuis dan bij de Albert Heijn. Ook lokale biologische markten zoals Oogstmarkt in Rotterdam en zeer binnenkort de Zeeheldenmarkt zijn mooie voorbeelden. Hier kan ik met een gerust hart (h)eerlijke producten shoppen. Altijd proevend, genietend, op zoek naar iets nieuws. Soms heb je hier geen tijd voor of je hebt er simpelweg geen zin in. Je weet wel, van die druilerige zaterdagen… Of van die dagen waarin je zoveel in 1 dag moet proppen dat even omfietsen naar de biologische markt er niet bij zit. Ook kan het zo zijn dat er bij jou in de buurt geen Ekoplaza, Marqt of biologische markt te vinden is.

De Krat‘ is er om je te helpen. Elke week (of om de week) een verrassend gevulde krat vol met eerlijke producten – zo voor je neus, op de keukentafel thuisbezorgd. Easy! Alle producten zijn lokaal gekweekt. Letterlijk van de boer op de keukentafel. Ik heb er vorige maand 1 getest – oh boy, wat was ik blij toen de bezorger voor mijn deur stond!

Review
Een classic gevalletje – met een vogelnest in mijn kruin, dikke slaapoogjes en gehuld in mijn fluffy luipaarden badjas deed ik op zaterdagochtend om 10.30 u open voor de meneer met De Krat. Precies op tijd, zoals de mail die ik de dag ervoor kreeg beloofde. Zo blij als een kind stormde ik met de krat in m’n klauwtjes naar de keuken. Spiegelreflex erbij en klikken maar! Super fotogeniek, die krat. En dan… uitpakken. Wat zit erin?? Natuurlijk kun je aan het begin van de week checken wat er in de krat zit. Dat had ik niet gedaan, het was dus allemaal extra leuk om te ontdekken. In mijn krat extra zat in week 37:

De Krat // Inhoud week 37

De Krat // Week 37

Ik maakte voor mezelf meteen een Acai Bowl met de sappige bosbessen klaar. De yoghurt van Henno Hak… is zooooooo lekker! Super romig. Ik ben niet een grote voorstander van elke dag zuivel eten, maar af en toe een schaaltje yoghurt van biologische koeien moet kunnen. Je moet het jezelf niet te moeilijk maken ;). Ik zie het echt als een delicatesse. Beter af en toe wat biologische zuivel dan elke dag sojamelk van genetisch gemodificeerde bonen waarvoor gigantische stukken oerwoud gekapt worden. Goed, ik dwaal af. De yoghurt is dus heerlijk. De bramen waren dik, sappig en super smaakvol. Nog net in het seizoen en het waren de beste bramen die ik deze zomer at. Bofkont, hè?

Het brood van Menno was trouwens het eerste wat me opviel. Die man kan bakken! Het brood diezelfde avond opgepeuzeld – even afbakken in de oven en een dun laagje roomboter eroverheen / dopen in goede olijfolie met wat Himalaya zout. Puur genieten. Naast het brood heb ik ook de scharrelhoenbout meteen klaargemaakt. Het recept uit het document wat ik erbij kreeg heb ik zelf enigszins aangepast: van kip met witte wijn uit de oven naar kip met rum, munt, limoen en rietsuiker uit de oven… Mojito kip! Ik had geen zin om de deur uit te gaan: witte wijn had ik niet in huis maar de ingrediënten voor een goede mojito staan altijd in mijn keuken ;). Het recept komt binnenkort op Moderne Hippies! Ik had geen geduld en heb de dronken kip meteen soldaat gemaakt. Van de pastinaak heb ik chips gemaakt; dun gesneden in kokosolie gebakken! Erg bijzonder en lekker. De appels, spinazie, koolrabi en de sla heb ik 1,5 week lang steeds een beetje gebruikt, door mijn juices en door mijn salades. Heerlijk, makkelijk en dankzij de tips in het document is niets bedorven.

De Krat

De inhoud van De Krat is altijd…

  • Lokaal gekweekt en gegroeid en van het seizoen.
  • Duurzaam gekweekt, met respect voor mens, dier en milieu.
  • Lekker, gevarieerd en elke week anders.
  • Kwalitatief goed en gezond.

Normaal, Veggie of Extra
Wat er in De Krat zit verschilt per week, maar je moet ongeveer denken aan zo’n 8 soorten groenten, één stuk vlees of vis en andere lekkernijen zoals paddestoelen, kaas of eieren. Ook kun je voor een vegetarische krat kiezen, waarbij het vlees / de vis wordt vervangen door bijvoorbeeld vegetarisch gehakt. Eet je geen varkensvlees of ben je vegan? Ook dat kun je aangeven. Naast de ‘normale’ en ‘veggie’ krat kun je ook kiezen voor de ‘extra’ krat – dat vind ik zelf de beste :). Deze is net iets luxer gevuld voor een paar euro meer: 1 soort groente minder maar een extra stuk prachtig vlees, vis en een delicatesse meer.

Bezorgen
Op de website kun je zelf aangeven wanneer je thuis bent, en wanneer je dus De Krat wilt ontvangen. Donderdag- of vrijdagavond bijvoorbeeld, of zaterdagochtend. Bij de bezorging krijg je een document waarop alle ingrediënten staan, inclusief herkomst en de beste manier om het te bewaren. Ook een enorme lijst met heerlijke recepten – van makkelijk tot moeilijk. Met de producten die allemaal al in De Krat zitten tot recepten waarbij je nog wat extra ingrediënten in huis moet halen. Handig!

Conclusie
Ik ben fan. Een fotogenieke krat vol eerlijke, prachtige streekproducten, seizoensgebonden en bovenal heel erg lekker. De mensen van De Krat hebben het goed begrepen. De mix tussen de producten is elke week raak. Er zitten vaak bijzondere producten tussen die je zelf nooit zou kopen. Zo leer je nog eens wat! Paarse bloemkool bijvoorbeeld, of koken met runder bavette. Zelf stoofpeertjes maken of opzoeken wat Lollo Biondo precies is. Lekker en leerzaam dus. De prijzen vind ik ook heel redelijk. Het is niet goedkoop, maar dat kan natuurlijk ook niet. Je kiest voor kwalitatieve en bijzondere producten, zie het als een krat vol delicatessen. Heel duur is het ook zeker niet! Check de website voor de actuele prijzen, hier. Bekijk hier of ze ook bij jou bezorgen. Volg De Krat op Facebook en Twitter om op de hoogte te blijven van acties.

Ken jij nog meer initiatieven zoals De Krat welke ik ook zou moeten proberen en reviewen? Is het product/bedrijf duurzaam, puur en gezond? Contact me dan via Twitter of mail me: rosalie@modernehippies.nl.

For the English review of De Krat, check this post on my own website. 

De Krat Extra