ETEN

Review // Het Hormoon Geheim

Het Hormoon Geheim

Op sommige momenten kan alles op zijn plaats vallen. Je bent op de juiste plek, op het juiste moment… Of je komt via een random rondje surfen op Facebook terecht op de juiste website. En zo kun je precies vinden waar je naar op zoek was, zonder te weten dat je het nodig had. Zo ging het ook met het boek ‘Het Hormoon Geheim’. Een aantal weken geleden kwam ik via Facebook op de Pranaliving website van Crispijn Hartzema terecht.

Crispijn is voeding- en lifestyle coach, spreker en schrijver. De afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd op het gebied van gezonde voeding, holistische gezondheid en de bijbehorende lifestyle. Hij heeft zijn denkbeelden over de relatie tussen hormonen, voeding, beweging, chakra’s en meditatie getoetst in zowel Nederland als in India. Crispijn heeft over deze bevindingen een boek geschreven. Een boek waar ik nu al ontzettend veel van geleerd heb. Het Hormoon Geheim.

Het Hormoon Geheim
Hormonen. Het zei mij eerlijk gezegd erg weinig. Gelukkig maakte de intro van het boek dit meteen duidelijk. Een korte samenvatting:

Hormonen spelen een erg belangrijke rol bij onze algehele gezondheid. Ze sturen namelijk bijna alle processen in ons lichaam aan, zoals: stemming, gedrag, emoties, seksuele prikkels, groei, suikerspiegel en ons metabolisch systeem. Wanneer je hormonen in balans zijn, kom je makkelijk op je natuurlijke gewicht en gaat je algehele gezondheid met sprongen vooruit. Hierdoor krijg je meer energie, je gaat je nog beter voelen en je huid gaat stralen. Ook kunnen klachten gerelateerd aan de vrouwelijk (bijv. PMS) en mannelijke cyclus (bijv. een tekort aan testosteron) stukken minder worden en zelfs helemaal verdwijnen.

Wanneer deze hormonen uit balans zijn, kan het dus juist zorgen voor een algehele disbalans in je lichaam, waardoor 1 van de bovengenoemde processen ontregeld worden. Het boek kun je zien als een soort handleiding/cursus. Een handleiding om zelfstandig en op een geheel natuurlijke manier je hormonen in evenwicht te brengen. Dit ga je doen door middel van een simpel en goed te volgen stappenplan.

Hormonen

Zonder al te veel over het boek prijs te geven, kan ik zeggen dat dit boek een compleet plaatje is. Om je hiervan te overtuigen, wil ik graag dat je de testimonia van Lauri Bos leest. Zij heeft de ‘reis’ al gemaakt en heeft haar hormonen in balans gebracht. Haar testimonia kan je in een paar minuten duidelijk maken hoe belangrijk dit kan zijn. Na het lezen van dit blog heb ik meteen het boek aangevraagd…

Nieuwe learnings
Natuurlijk bevond ik me al een stukje op ‘de reis’. Ik eet gezond, ik juice regelmatig, doe aan sport en kies zoveel mogelijk voor biologisch. Toch heeft dit boek me een aantal ontzettend belangrijke learnings bijgebracht. Hoe stress en het gebruik van hormonale anticonceptie zorgt voor een disbalans van je hormonen. En hoe gezond je ook leeft, wanneer je hormonen niet allemaal in balans zijn, dan voelt het (voor mij in ieder geval) toch alsof er iets mist. Waarom kom ik maar niet op mijn streefgewicht? Waarom slaap ik niet goed? Hoe komt het dat ik mij soms zo down kan voelen en waarom voel ik mij meer gestrest dan nodig is? Allemaal vragen waarmee ik de afgelopen maanden worstelde. Tot nu.

Hormonale Anticonceptie & Stress
Ik besef maar (weer) al te goed dat hormonale anticonceptie niets voor mij is. Ik ben een aantal jaren geleden al overgestapt van de pil naar de nuvaring, maar wanneer het kon stopte ik meteen (lange reis, het einde van een relatie). Dan voelde ik mij zoveel beter, echt een wereld van verschil. De nuvaring heb ik er begin oktober, na het lezen van dit boek,  meteen uitgehaald. In het boek staat er een stukje over de onbekende maar zeer betrouwbare ‘Ladycomp‘. Dit is een ‘anticonceptiecomputer’. Door het simpelweg meten van je temperatuur herkent het apparaat of je vruchtbaar bent of niet (en of je dus beschermd of onbeschermd seks kunt hebben). Wist je dat je per maand maar 6 dagen vruchtbaar bent? 5 dagen voor en 1 dag na je eisprong. Ik wist het niet. Tijdens deze dagen kun je dus zwanger raken, alle andere dagen ben je niet vruchtbaar. Dit terwijl we wel maandenlang (zonder stopweek) anticonceptie innemen. Bizar eigenlijk.  Het interview met Lilian – Directeur Ladycomp Nederland – geeft een goed beeld van wat het is en hoe je het kan gebruiken.  Dit is wel alleen voor een vaste relatie bedoeld, het beschermt natuurlijk niet tegen soa’s. Ik ontvang de Ladycomp volgende week en zal jullie aan de hand van reviews en bevindingen laten weten hoe dit bevalt!

Ook het omgaan met stress is ontzettend belangrijk voor het in balans brengen van je hormonen. Crispijn raadt dan ook yoga aan, en in het bijzonder ‘Kundalini Yoga‘. Een vorm van yoga die volgens mij totaal buiten mijn comfort zone gaat – met mantra’s en mediteren. Juist daarom heb ik besloten deze nieuwe vorm een kans te geven. Deze week heb ik mijn eerste Kundalini les bij het Shama huis in Den Haag. Ik ben benieuwd en houd jullie op de hoogte.

Het begin van ‘mijn reis’ 
Ik besef dat dit nog maar het ‘begin’ is. Met kleine stapjes, kom je er ook. Zo is het boek van Crispijn ook ingesteld. Verander je rituelen met kleine stapjes tegelijk, en voel aan wat wel en wat niet bij je past. De komende maanden ga ik mijn hormonen in balans brengen en jullie op de hoogte houden van dit proces. Wat vond ik makkelijk, wat moeilijk, wat maakte het grootste verschil, etc.

Boek of Seminar
Denk je dat ‘Het Hormoon Geheim‘ iets voor jou is? Je kunt het boek hier kopen, of vraag het e-book hier voor 14.95 euro aan. Je kunt ook naar het seminar ‘Het Hormoongeheim’ van Crispijn gaan, in Amsterdam a.s. zaterdag 26 oktober van 13.00 tot 18.00, waarbij je gelijk het boek ontvangt en daarnaast binnen 1 middag o.a. leert:

 • Welke belangrijke rol je hormonen spelen bij gezondheid
 • Hoe je hormonen uit balans raken
 • Welke voeding je echt wilt vermijden en waarom
 • Hoe je je hormonen op een natuurlijke manier weer in balans kan krijgen
 • Wat detoxen precies is en waarom het zo ontzettend belangrijk is
 • Wat rawfood nou precies is en waarom het zo krachtig is
 • Hoe je dmv rawfood en superfoods perfect kan detoxen
 • Waarom je niet alles rauw hoeft te eten
 • Welke ‘gekookte’ voeding goed voor je is
 • Hoe je als man en vrouw van ‘slechte’ oestrogenen af komt
 • Waarom afvallen door het bovenstaande helemaal automatisch gaat
 • Wat de beste superfoods zijn en wat deze voor jou kunnen betekenen

Vanaf 47,- euro (of 43,50 pp voor 2 personen) kun je erbij zijn. Een aanrader. Zie ik je daar? Samen met Moderne Hippie Jasmijn en Marte ben ik erbij!

Volg mijn bevindingen via modernehippies.nl, rosalieruardy.com en via mijn Instagram account: @rosalieruardy.