DAGBOEK

De hype die Rokjesdag heet

Het is Martin Bril die in 2009 Rokjesdag definieert als “die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen”. Bril werd de geestelijk vader achter de term, waarbij de rok, de blote benen, maar met name de ‘toverslag’ de kern van het verhaal vormden.

Het is een gebeurtenis waar men nooit grip op heeft kunnen krijgen: vroeger werd ook op tv, in tijdschriften en radioshows gespeculeerd over ‘de dag’. Maar zoals met alles, slaan we inmiddels een tikkeltje door. Want sinds de dood van Bril is Rokjesdag overschat, wordt ze geëxploiteerd en misbruikt. Websites maken berekeningen op basis van neerslag en windkracht keer het aantal zonuren en de temperatuur plus de kans op onweer, waarna de uitkomst een “objectieve beoordeling vormt voor het korte-rokjes-weer”. De website www.rokjesbarometer.nl geeft u echter een ‘betrouwbaardere’ meting, en wel op basis van Twitterberichten. “Hoe meer rokjes er gemeld worden, hoe beter het weer wel móet zijn en hoe betrouwbaarder de meting wordt”, aldus de website. Afgelopen week bleek #rokjesdag al trending topic te zijn, maar niet op straat.

Met de ‘Skirt Alert’-app is het toppunt van het idiotisme echter bereikt. Met een grote “JA!” of “NEE!” op het schermpje van uw telefoon weten we nu, vóórdat we het weer in onze ochtendjas mogen waarnemen, of we een rokje aan kunnen trekken of niet.

En dan val ik om. Om maar niet te spreken over de ‘objectieve’ of ‘betrouwbare’ metingen, gaat het me voornamelijk om de oorspronkelijke boodschap van Bril: Rokjesdag overkomt je, is spontaan, maar met name: ongeregisseerd. Als een donderslag bij heldere hemel. Geen websites, geen apps, geen twitterberichten, maar tovenarij, spontaniteit, magie en onverklaarbaar – als een natuurverschijnsel.

Ik wil meegaan in de romantische gedachtegang dat de oorspronkelijke Rokjesdag nog komen gaat. Binnenkort sta ik namelijk op m’n balkonnetje en vraag ik mezelf af: “Is het niet nét te koud vandaag? Of durf ik het aan?”. Dát is Rokjesdag. Niets minder, maar vooral: niets meer.

Rokjesdag

Bron foto: wheretoget.it

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.