ETEN

Recept: Smoothie // Kaki, peer & speculaaskruiden

Tussen alle feestdagen, vreetpartijen en glühwein door, is het gedurende deze weken heel lekker om zo nu en dan nog even goed voor jezelf te zorgen. Smoothies maken is makkelijk, ze smaken (meestal) heerlijk en ze zorgen ervoor dat je je licht en energiek voelt. Deze smoothie maak ik geregeld zodra de winter is ingetreden: ik word er bijna ‘warm’ van.

Romige winterse smoothie 1

Doordat ik weinig vlees eet, vind ik het lekker om af en toe een smoothie te maken met biologische kwark. Dit versterkt immers de botten, is een goede bron van eiwitten en je raakt er snel van verzadigd. Extra fijn: kwark wordt een romig geheel als je het in de blender gooit. De kaki vrucht zorgt voor een extra dosis vitamine C; een fijn extraatje in deze koude en donkere wintermaanden. Peren bevatten, naast wat vitamine K en C, vooral veel vezels die goed voor je zijn, ze zorgen er onder andere voor dat je je minder moe voelt.

In de traditionele Chinese geneeskunde worden speculaaskruiden al eeuwenlang voorgeschreven tegen ziektes als verkoudheid, pijnlijke menstruatie, winderigheid, misselijkheid, diarree en koude voeten(!). De speculaaskruiden zorgen voor het warme tintje. Cacao nibs zijn “de chocolade chips” van moeder natuur: lekker in heel veel smoothies. Ze geven een pure chocoladesmaak en ze zijn een rijke bron van antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels.

Romige winterse smoothie 3

Voor twee smoothies heb je nodig (of een lekkere grote voor jezelf):

  • 250 ml biologische kwark
  • 2 peren
  • 2 kaki vruchten
  • 1 lepel speculaaskruiden
  • 1 lepel cacao nibs

Schil en snijd de peren en kaki vruchten en doe in de blender; voeg daarna de biologische kwark toe. Doe er een lepel speculaaskruiden doorheen en mix. Voeg de cacao nibs pas op het laatst toe, zodat je op je smoothie gaat “bijten” – dat zorgt voor een extra goede spijsvertering en het gevoel dat je compleet vol zit.

Romige winterse smoothie 2

Bekijk alle smoothie recepten hier.

Heb jij een favoriet smoothie recept voor de winter?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.