HOTSPOTS, KUNST & CULTUUR

Eropuit // Salone del Mobile Part IV

Drie maanden na dato en na het eerste verslag en het tweede verslag, kwam bij mij het besef dat ik mijn favoriete plek en ontwerp die ik tijdens de Salone del Mobile heb gespot, nog niet eens beschreven heb… schandalig! Tijd om dit even goed te maken dus.

Alle keren dat ik in Milaan ben geweest, was namelijk de galerie van Rossana Orlandi een plek waar ik graag terug kwam. Het is één grote verzameling van prachtige kunst en design, in een voormalig stropdassenfabriek. Binnen de galerie van Rossana Orlandi vind je een hoop Nederlandse namen, die daar hun vaste plek in de galerie hebben. Zo zullen er binnenkort nog verslagen volgen over het werk wat ik daar gezien heb van Piet Hein Eek en diens vrouw en van Lotty Lindeman.

Maar nu over op de kern van het verhaal: Scholten & Baijings. De twee Nederlandse ontwerpers Stefan Scholten en Carole Baijings pakken mij namelijk al jaren met hun werk. Zij weten met precisie de juiste kleuren bij elkaar te combineren voor de mooiste interieurproducten. Inmiddels werkt het duo al twaalf jaar samen en zijn delen van hun werk te zien in de vaste collecties van Centraal Museum Utrecht, Stedelijk Museum Amsterdam en Nederlands Textiel Museum Tilburg.

 

Ik mag mijzelf trots eigenaar noemen van een plaid en enkele theedoeken, maar na het Japans servies te hebben gezien… zou ik stiekem de collectie Scholten & Baijings in mijn huis nu wel echt wat groter willen maken.

Scholten & Baijings presenteerde het servies voor een van de oudste porseleinfabrikanten van Japan; 1616 Arita. Het Japanse bedrijf, dat bestaat sinds 1616, staat bekend om de zeer hoge kwaliteit van de handgeschilderde porseleinen serviezen. Voor deze samenwerking hebben de partijen voor drie uitvoeringen van de serie ‘Colour Porcelain’ gekozen: Minimal, Colourful en Extraordinary. Deze naam geeft de mate van de afwerking van de details, kleuren en patronen aan. De gehele serie bestaat uit borden, mokken, kommen, schotels, kaarsenhouders, vazen en een theeset. De kleurenanalyse die het duo heeft gemaakt is voorzien van typisch Japanse kleuren, zoals okergeel, lichtgroen, roodoranje en aquarelblauw.

Het zijn dus weer de prachtige kleuren en de de simpele vormen die mij aanspreken.

Hieronder enkele foto’s van het servies in Milaan, maar neem ook zeker even een bezoekje aan hun eigen site waarop je veel meer moois te zien krijgt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.