‘Ga je alleen?!’ Een vraag die mij regelmatig met grote ogen gesteld wordt. ‘Nanda zelf!’ was de eerste zin die ik kon zeggen en dat gevoel is in de afgelopen 28 jaar niet veranderd. Dat ik nu regelmatig helemaal happy in mijn eentje de wereld over reis, is dan ook geen grote verrassing. Alleen de wijde wereld intrekken is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. In dit artikel geef ik je drie redenen waarom ik er van overtuigd ben dat iedereen een keer het solo-avontuur aan moet gaan. It’s lifechanging!

Processed with VSCO with c1 preset

1: JE BENT STERKER DAN JE DENKT

Het nadeel van alleen reizen is dat je alle keuzes, problemen en zware momenten zelf op moet lossen. Het voordeel van alleen reizen is dat je alle keuzes, problemen en zware momenten zelf op moet lossen.

Er is niemand die het voor je doet, dus wat er op je pad komt is aan jou om mee te dealen. Dit kan een beangstigend gevoel zijn en voor veel mensen een reden om altijd met gezelschap te reizen. Samen sta je tenslotte sterk. Ik zal je een geheim verklappen: alleen sta je net zo sterk en soms zelfs sterker.

Één van mijn mooiste lessen van het soloreizen is dat ik heb geleerd om op mijn eigen kracht te vertrouwen. Bij tegenslagen geef ik mezelf een schop onder mijn kont om weer op te krabbelen. Bij het maken van keuzes en om gevaarlijke situaties te vermijden, luister ik naar mijn eigen intuïtie. Ik kom voor mezelf op wanneer het nodig is. Ik bedenk mijn eigen oplossingen. Stuk voor stuk waardevolle lessen om mee terug te nemen naar Nederland.

2:  JE BENT LEUKER DAN JE DENKT

Wanneer je alleen de wijde wereld intrekt, worden je sociale vaardigheden enorm op de proef gesteld. Niemand is verplicht om jou gezelschap te houden. De context van vriendschap is op reis compleet anders dan thuis. Het is niet dat ik mezelf niet leuk vond, maar ik ben al 28 jaar getuige van mijn eigen positieve en negatieve gedachten en gevoelens. Ik vormde daardoor een bepaald beeld van mezelf dat wellicht totaal niet overeenkwam met hoe anderen mij zien en ervaren.

soloreizen waarom iedereen dat zou moeten doen moderne hippies-1-5

Door alleen op reis te gaan heb ik een positiever zelfbeeld gekregen. De mooie, waardevolle en confronterende ontmoetingen die ik tijdens het reizen ervaar, zeggen stuk voor stuk iets over mijn persoonlijkheid. Dit is een dierbare ontdekking om mee naar huis te nemen.         

3: WIE DENK JE DAT JE BENT

We hebben allemaal onze eigen manier om onze gedachten en gevoelens op te helderen. Mediteren, sporten, de natuur in: het zijn hulpmiddelen om er achter te komen wie we zijn en hoe we ons echt voelen. Ik ben er van overtuigd dat reizen the ultimate guide to yourself is. Het maakt namelijk niet uit waar je naartoe gaat in de wereld: je neemt jezelf altijd mee en zeker tijdens een solotrip is daar geen ontsnappen aan. Je zult merken dat je veel nieuwe dingen over jezelf ontdekt. Alsof je tijdelijk uit je leven stapt en met een helikopterview alle knelpunten bekijkt.

Processed with VSCO with c1 preset

Alleen de wereld intrekken klinkt misschien eng, maar onthoud dat je nooit echt alleen bent. You take yourself with you wherever you go: beter gezelschap bestaat niet!

Je kunt Nanda persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.