INSPIRATIE

Een magische ervaring in het Earth Awareness Center

IMG_7029

Zondagochtend, een uur of zeven. Ik zit in de auto, de wind in mijn haar, ambient muziek op alsof het de soundtrack van een film is, en zie het landschap aan me voorbij glijden. Maïsvelden maken plaats voor de industrieterreinen van Apeldoorn, die qua lelijkheid niet onderdoen voor de gemiddelde Amerikaanse stad en als zodanig bijdragen aan het gevoel dat ik op een roadtrip ben. Ik voel me tegelijkertijd dromerig en helder, distant en heel erg levend. Elk detail valt me op, mooi of lelijk; maar waar ik doorgaans lelijke en nare dingen liever niet wil zien, omdat die me triest of gedeprimeerd doen voelen, is mijn blik nu vol compassie. De lelijke dingen horen erbij en mijn observerende blik maakt dat ik verbonden ben met alles, in plaats van dat ik me een buitenstaander voel.

Waar ik vandaan kom? In Teuge hebben krakers al tien jaar geleden een commune opgericht (de zelfbenoemde Ecotribe Teuge) en in een van de huizen in de commune hebben Maya en Mark het Earth Awareness Center opgericht. Een centrum voor sjamanisme, spirituele verdieping en holistische geneeswijzen, gericht op het gebruik van psychedelica. Gisteravond was er A space odyssey, een event waar ongeveer dertig mensen – waaronder ik – bij elkaar kwamen om op rituele wijze truffels (de legale tegenhanger van de magic mushroom) te nemen en een nacht lang met elkaar te spacen.

IMG_7027

Ik ben geen vreemde voor psychedelica. De eerste keer dat ik tripte, was ik op een groot feest met mijn toenmalige vriend en het was enorm intens. Als ik zijn hand aanraakte, leek het net of ik zowel mezelf als de ander was. Toen ik tegen een boom aanleunde, kon ik het sap in de stam voelen stromen, en ik zag de bladeren van de andere bomen in een patroon heen en weer bewegen. Op een gegeven moment leek het net alsof ik al eeuwen bij die boom stond, en ik begon eraan te twijfelen of ik zelf nog wel bestond.

Mijn ex wilde altijd graag trippen op feesten, maar eigenlijk was dat voor mij niet de fijnste omgeving; ik had moeite met de zwaartekracht en met het formuleren van mijn gedachten, en het liefste was ik ergens gaan liggen om naar de sterren te kijken en me één te voelen met mijn omgeving. Mijn liefste wens was dan ook om deze magische ervaring in de natuur mee te maken, met gelijkgestemde zielen. En zo kwam ik uit bij het Earth Awareness Center.

Ik ben er nu een aantal keer geweest, culminerend in de laatste keer vorige week, en elke keer kom ik er vandaan met een heel diep gevoel van connectie. Als ik naast het kampvuur zit, of in de yurt op een schapenvel lig, omringd door de gesprekken van de mensen om me heen, voel ik me zo geborgen als ik me nooit meer heb gevoeld sinds ik als kind in bed lag en mijn ouders beneden hoorde praten. Tegelijkertijd stel ik me voor dat dit is hoe tribes het al duizenden jaren en zelfs langer dan dat deden. Ik voel me deel van een traditie en van een community. Sterker nog (ja, vergeef me, ik weet dat het ontzettend zweverig klinkt): truffels (en ik heb gehoord dat dat nog sterker geldt voor ayahuasca) geven me het gevoel dat ik me in een liefdevol universum bevind. Waar ik onze planeet doorgaans beschouw als een plaats waar ik me weliswaar met het goede bezig wil houden, maar waar ook zulke afschuwelijke dingen gebeuren met mensen, dieren en de planeet dat ik er af en toe wanhopig van word, heb ik door psychedelica positiviteit en connectie ervaren die me hoop geeft.

IMG_7026

Vergeleken met alcohol, the drug of choice in de meeste landen, zijn psychedelica minder gevaarlijk (mits je er niet meteen grote hoeveelheden van weghakt, natuurlijk ;)) en minder verslavend. Hoe out of it je op het moment zelf ook bent, de volgende ochtend staan de dingen die je hebt gezien en de inzichten die je over jezelf en de wereld hebt gehad je nog helder voor ogen. Vaak duurt het nog geruime tijd voor je al die dingen hebt verwerkt, vandaar dat het geen drugs zijn die je frequent gebruikt. Waar andere drugs gericht zijn op het verdoven van gevoelens, maken psychedelica dat je je juist openstelt. Ja, met je geest – mind expansion is a beautiful thing – maar ook met je gevoel. Want dat is waar het in deze wereld het meeste aan ontbreekt en waar we, paradoxaal genoeg, het allermeeste behoefte aan hebben.

Meer weten? A space odyssey wordt mogelijk gemaakt door smartshop De Stoelendans. Check hier de site en Facebook!

– xx – Liselore

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.