HOTSPOTS, KUNST & CULTUUR

Stadshout // Geef Amsterdamse bomen een tweede leven

Wisten jullie dat er in Amsterdam zo’n 40.000 bomen per jaar worden gekapt? En dat het grootste deel daarvan rechtstreeks als afval in de versnipperaar beland? En vervolgens importeren we dan hout uit andere landen, hetgeen weer voor veel transport en CO2 uitstoot zorgt. Klinkt omslachtig toch? En bovenal zonde!

Gelukkig geeft Stadshout een groeiend deel van onze bomen een tweede leven en blijft het hout van de stadsbomen waar het zich thuis voelt: in Amsterdam en bij haar bewoners!

stadshout

In Noord zie ik elke dag als ik van en op de pont stap de Tafel van Saamhorigheid staan, gemaakt door Stadshout ter ere van het bevrijdingsfestival in 2013. Van mij mag de tafel daar altijd blijven staan, het werkt op een of andere manier erg relativerend en kalmerend. Maar helaas… volgend jaar verplaatst de tafel naar een ander stadsdeel. Vanuit mijn saamhorigheidsgevoel zal ik me daar uiteraard vredig bij neerleggen. Hieronder een korte making of  van deze bijzondere objecten:

Naast projecten voor de stad, zoals de Tafel van Saamhorigheid en een paviljoen in het Amstelpark (in the making!), maakt Stadshout diverse bijzondere items vanuit de zagerij in het Amstelpark: van ongedroogd hout bijvoorbeeld moestuinbakken en picknicktafels en van gedroogd hout unieke tafels. Maar ook waxinelichthouders, fietskratten, bankjes, Bee Inc. (een veilige nestplaats voor wilde bijen), brillen en zelfs in samenwerking met Uitvaartorganisatie Hier en Hierna de Amsterdamse Kist.

amstelpark

Een bezoekje aan de winkel lijkt me dan ook zeker de moeite waard, tenminste als je het ook tof vindt om een stukje Amsterdamse natuur een tweede leven te geven in of om je huis. Daarnaast is het ook mogelijk om een kijkje te nemen in de zagerij zelf, elke laatste zaterdag van de maand zijn we van harte welkom. Ik ‘hout’ ervan!

Stadshout Winkel
2e Jan van der Heijdenstraat 71, Amsterdam
Openingstijden: maandag en vrijdag (9:30 – 14:30), zaterdag (12:00 – 16:00)

Stadshout Zagerij
Stadsdeelwerf Zuid
De Borcht 9, Amsterdam
Openingstijden: laatste zaterdag van de maand, vanaf 12.00