KUNST & CULTUUR

Stocksy // Een revolutie in stock fotografie

Geen awkward glimlachende mensen. Geen doorsnee foto’s. Stocksy is dé revolutie op stock fotografie-gebied. Voor degenen die niet weten wat stock fotografie inhoudt, hier een korte omschrijving:

Stock fotografie bestaat uit bestaande foto’s die vrijgegeven worden voor bepaald gebruik. Tegenwoordig wordt stock fotografie gebruikt door veel bedrijven, van tijdschriften- en boekenuitgevers tot (binnenhuis)architecten, drukkerijen en marketing firma’s.

Stock fotografie is dus een enorme collectie foto’s die beschikbaar is voor gebruik onder bepaalde voorwaarden. Als je een random stock fotografie site bezoekt, zul je zien dat er veel van hetzelfde is. Lachende mensen, cliché zonsondergangen en studio-geproduceerde foto’s. Opzich niets mis mee, maar wat als je op zoek bent naar echt iets speciaals? Echt mooie foto’s, met echte mensen en van goede kwaliteit?

Stocksy11

Dan is daar Stocksy. De fotografen die voor Stocksy werken (en dus mede-eigenaar zijn) worden persoonlijk uitgenodigd. Zo is Stocksy ervan verzekerd dat alle foto’s in lijn zijn met haar visie op fotografie. Dat fotografie een kunst is en dat fotografen niet zomaar plaatjes schieten, maar artiesten zijn met een visie. Kunstenaars die eerlijk betaald moeten worden voor wat zij creëren. Dat is waar Stocksy om draait.

Ik kan natuurlijk door blijven gaan over hoe goed dit initiatief is en dat fotografen eindelijk gewaardeerd en eerlijk behandeld worden, maar dat begrijpen jullie natuurlijk allang. Ook zeggen foto’s meer dan duizend woorden, dus vind ik dat jullie zelf even mogen kijken waarom Stocksy zo geweldig is.

Foto: Obey Magazine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.