MODE & BEAUTY

Stripes Clothing // Gevaarlijk leuke kledinglijn

Kleding is altijd net iets leuker als er een edge aan zit. En dat heeft Stripes Clothing zeker. De kledinglijn wordt namelijk door gevangenen gemaakt. “Made in prison, inspired by freedom” – dat is Stripes Clothing. Drie ambitieuze, Rotterdamse gasten staan aan de wieg van dit nog nieuwe concept. En het groeit als kool; na slechts zes maanden wordt Stripes Clothing al verkocht in Nederland, Oostenrijk en Engeland.

Kort, kort geleden
Nadat broers Sascha en Roy Oosterbaan en gezamenlijke vriend Dave Geerders hun studie Bedrijfskunde hadden afgerond, wilden zij een eigen kledingbedrijf oprichten. Het was de vader van Dave die de jongemannen vertelde dat zij hun kleding ook in de gevangenis konden laten maken. Wij begrijpen natuurlijk allemaal dat zij direct met dit briljante idee aan de slag zijn gegaan.

Ze werden rondgeleid door een van de gevangenissen in Nederland en mochten hier rondsnuffelen in de textielwerkplaats. Dit ‘dwong’ ze na te denken over het begrip vrijheid. De mannen zijn tot de conclusie gekomen dat zij het vooral heel zonde vinden om de tijd en vrijheid die je hebt niet goed te besteden. En zo begon het concept en de samenwerking met verschillende gevangenissen verspreid over Nederland.

stripes_lookbook_9

stripes_lookbook_13nieuw

 

 

“Freedom means an opportunity to be what we never thought we would be. That’s why our products are produced by the ones that desire freedom the most, to inspire us to use our freedom to the fullest.”

Vrijheid
Met Stripes Clothing willen de mannen je laten stilstaan bij het begrip vrijheid; ze willen dat jij je bewust bent van de vrije wereld waarin je leeft. Dit gebeurt automatisch als je weet dat de kleding die jij draagt gemaakt is door gevangenen, mensen die niet vrij zijn en hier het meest naar verlangen. Maar dat is natuurlijk niet het enige positieve effect van Stripes Clothing. De mensen die in de gevangenis aan de kledinglijn werken, doen vaardigheden op en worden gestimuleerd creatief te denken. Het liefst zouden de mannen van Stripes Clothing de gevangenen meer aan willen bieden, zoals opleidingen. En dat doet mij hopen op een gigantische groei voor Stripes Clothing. Niet alleen omdat ik het Dave, Roy en Sascha gun omdat zij zo’n uniek concept hebben neergezet, maar ook omdat ik het mooi vind dat zij mensen net dat stukje vrijheid van ‘jezelf ontwikkelen’ mee willen geven.

Stijl
stripes_lookbook_19nieuwDe collectie is nog klein en bestaat voorlopig uit T-shirts en hoodies. In de toekomst willen ze hier petten en tassen aan toevoegen (want!). Ik hoop stiekem ook op een grotere vrouwencollectie. En schoenen, ja, schoenen. De collectie bestaat nu voornamelijk uit mannenkleding, maar dat betekent natuurlijk niet dat vrouwen het niet kunnen dragen. De T-shirts die ik heel leuk vind, zijn die met een borstzakje. Het borstzakje is willekeurig uit een overall geknipt dat door een gevangene is gedragen – zo is elk shirt ‘uniek’.

stripes_lookbook_16

Ook is er het Conscience T-shirt dat door een gevangene is ontworpen en waarvan de opbrengst naar Slachtoffer in Beeld en Stichting Exodus gaat. Maar mijn favorietje is toch wel het T-shirt Mona L. Scherp, gevat – heel origineel. Misschien een leuk cadeautje voor je vriend of opstandige broer(tje). Om hem op het rechte pad te houden. Zoals Stripes het mooi verwoordt: “Stripes hopes that this will be the closest you will ever get to jail”. En zo is het; geniet van je vrijheid!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.