Taartjes maken blij // Suiker&Bloem

Soms is alles wat je nodig hebt: iets lekkers eten. Annemarie wilde mensen in alle uithoeken van het land blij maken met haar taart en begon een bakwinkel op wielen: Suiker&Bloem. 

“Werkend in de Haagse horeca, mensen enorm veel taart voorschotelend, ontstond het idee van een eigen lunchroom aangevuld met zoetigheden. Taarten bakken vind ik geweldig en het leek me ontzettend leuk om mijn passie als mijn werk te hebben. Maar een eigen winkel beginnen, doe je natuurlijk niet zomaar. Met mijn vriend Valentijn smeedde ik plannetjes voor het toch verwezenlijken van deze droom. Van mijn kant bleef vooral bij dromen – de uitvoering ervan was in mijn hoofd nog een grote stap. Toen ik voor mijn verjaardag van Valentijn en mijn zus een caravan kreeg, was er geen weg meer terug!”, vertelt Annemarie. Dat is maar goed ook, als je het mij vraagt.

Annemarie en Valentijn bouwden (met veel hulp van anderen die in dit project geloofden) de caravan om tot een waar bakpaleis. Met haar achtergrond als grafisch ontwerper heeft Annemarie een goed gevoel voor stijl, terwijl haar vriend ondertussen het wat meer technische gedeelte van het klussen op zijn schouders nam. A match made in heaven. En zo geschiedde het; in de stijlvol omgebouwde caravan, met een oven waar wel vier taarten tegelijk in kunnen, ging ze afgelopen augustus haar eerste uitdaging aan op het festival In Vervoering. Sindsdien heeft ze nog niets aan publiciteit hoeven doen om aan werk te komen; mensen zijn zo enthousiast dat ze alleen maar gevraagd wordt.

De taartjes gaan als warme broodjes over de toonbank: “Het meest geliefde taartje is denk ik de witte chocoladetaart met frambozen en pistachenoten, daar krijg ik altijd heel leuke reacties op. Ik probeer voor elkaar te krijgen dat er voor ieder wat wils is, maar natuurlijk druk ik met mijn persoonlijke smaak een stempel op mijn baksels. Daar leer ik ook van. Ik houd bijvoorbeeld erg van noten, maar sommige mensen niet, of ze zijn er allergisch voor. Zo ontwikkel je steeds andere taarten, ook glutenvrije, zodat mensen altijd iets te kiezen hebben.”

Annemarie gebruikt vooral kwalitatief gezien goede en ‘eerlijke’ producten. “Als het kan, haal ik vers geplukt fruit uit de tuin van mijn ouders en gebruik ik de eitjes van hun kippen. Daarbij vind ik het leuk en belangrijk om fruit en groente van het seizoen te gebruiken. Maar lang niet alle ingrediënten zijn zelf geteeld of biologisch en die stempel wil ik ook niet krijgen; als ik daaraan zou willen voldoen, zou ik mijn prijs drastisch moeten verhogen.” Van één ding zal ze echter nooit afstappen: het gebruik van suiker. “Ik houd van zoet, suiker is gewoon heel erg lekker!”

Annemarie is zelf te bescheiden om te stellen dat ze haar eigen recepten bedenkt, maar zoals het mij in de oren klinkt, doet ze dat wel degelijk. Alle recepten die ze gebruikt zijn namelijk ontzettend bijgeschaafd en veranderd tot ze helemaal naar haar smaak zijn en garant staan voor een perfect eindresultaat. Ze maakt overigens niet alleen maar zoete dingen, ook quiches en andere hartige lekkernijen kunnen bij de groenblauwe caravan worden afgehaald.

Wie wil er nu niet een heerlijk, zelfgebakken taartje eten op een festival, in plaats van een naar plastic smakend klef broodje hamburger? En trouwens, zelfgemaakte taartjes zoals die van Annemarie zijn überhaupt bijzonder. Je zou er bijna speciaal voor naar een festival toe gaan! Hopelijk wordt Suiker&Bloem een groot succes. Maar met al dat enthousiasme van Annemarie kan dat bijna niet anders: “Ik maak hen blij, en zij mij!”

Binnenkort staat Annemarie met haar rijdende bakwinkel op Het Weekend van de Rollende Keukens in Amsterdam. Maar ze is ook al geliefd op bruiloften en verjaardagen, dus als je geïnspireerd bent geraakt kun je haar altijd benaderen.