ETEN

Superfood les // 10 x basis superfoods

10 x superfoods1

Zoals je in mijn bio kunt lezen, ben ik een (zelfbenoemd) superfoodie. Foodies zijn dol op lekker eten: check, that’s me. Maak daar bij mij gezond & lekker van. En een superfoodie (zelf bedachte term overigens), is ook helemaal into de superfoods. Check again. Bij de start van mijn eigen blog I Love Health kwam ik steeds vaker met superfoods in aanraking en inmiddels werk ik zelfs ‘in de superfoods’ als e-commerce manager bij het Superfood Centre. Laat mij voorop stellen dat superfoods niet zaligmakend zijn. Leven op een dieet van pizza’s en friet en dan met superfoods je zelf ‘gezond’ maken is (helaas) niet hoe het werkt. Superfoods zijn doorgaans rauwe, biologische producten met bovengemiddeld hoge voedingswaarden en vaak boordevol antioxidanten. Zie het als een aanvulling op een gezond eetpatroon, een extraatje zeg maar. De superfoods vliegen je tegenwoordig om de oren. Er lijkt geen doorkomen aan. Daarom de 10 meest voorkomende superfoods op een rijtje, om meer duidelijkheid te scheppen in superfood land!

1. CACAO

cacao nibs

Rauwe cacao heeft een sterke antioxidant werking. Het bevat veel magnesium, ijzer en chroom. Je kunt rauwe cacao eten in de vorm van o.a. poeder, nibs en boter. Ik gebruik cacao poeder in o.a. havermout, zodat het een lekkere choco smaak krijgt. En de nibs doe ik als topping over van alles: van mijn ontbijtjes tot op pannenkoeken en door een smoothie. Met de cacao boter en poeder kun je heel simpel zelf gezonde chocolade maken.

2. KOKOS

koskos bonbons

Kokos bevat verzadigd vet en laurinezuur, beide erg gezond. Ik ben zelf niet zo dol op de smaak van kokos, dus ik gebruik alleen kokosvet om in te bakken of ik doe een eetlepel gesmolten olie door mijn smoothie om de juiste vetten binnen te krijgen. Je hebt kokos ook in de vorm van schaafsel of een soort chips. Dit kun je als topping gebruiken. Ook kun je er gemakkelijk superfood bonbons van maken.

3. MACA

maca1

Maca: veel besproken in mijn vriendinnengroep… want: een super sex food! Maca kan namelijk een positief effect op je libido hebben. Het is een adaptogeen, wat betekent dat het een stabiliserende, balanserende werking op je lichaam heeft. Ik vind het persoonlijk niet zo lekker smaken, daarom mix ik het door mijn smoothie zodat je er niks van proeft.

4. CHIA ZAAD

chia zaad1

Dit super zaadje is denk ik wel één van de populairste superfoods van dit moment. Niet gek ook, want het is heel gemakkelijk in je eetpatroon te verwerken en mega gezond. Chia zaad bevat hoge percentages omega-3 vetzuren, vezels, eiwitten, antioxidanten en proteïnen en mineralen. Zo kan het o.a. helpen bij afvallen, de werking van de hersenen verbeteren, de weerstand verhogen, de bloedsuikerspiegel laag houden en het verouderingsproces kan vertraagd worden. Fijn zaadje!

5. HENNEPZAAD

hennepzaad

Hennepzaad zit vol eiwitten, essentiële vetzuren en mineralen. Zo helpt het mee je gewrichten, hart- en bloedvaten en je geheugen in goede conditie te houden en bouwt het mee aan gelukshormoon serotonine. Een zaadje waar je blij van wordt dus! Daarnaast geeft hennepzaad ons veel energie en werkt het positief op je immuunsysteem.

6. GOJI BESSEN

Net als chia zaad, razend populair! De goji bes bevat veel carotenoïden, 8 essentiële vetzuren en veel antioxidanten. Ter vergelijking: dit is twee keer zoveel antioxidanten dan in bosbessen. Ik ben dol op goji bessen! Al geef ik wel de voorkeur aan de (duurdere en) zachte goji bessen. Een beetje vergelijkbaar met rozijnen. Je kunt de bessen als topping over je ontbijt doen, door een salade mixen, in je smoothie verwerken of met andere noten en superfoods mixen tot snack mix.

7. CAMU CAMU

camu camuDit superfood staat vooral bekend om zijn hoge vitamine C gehalte! Dit maakt het een heel geschikt product om in de herfst- en wintermaanden aan je eetpatroon toe te voegen, zodat je jezelf beter beschermt tegen griepjes en verkoudheden.

8. TARWEGRAS

tarwegras1

Tarwegras bevat bijzonder grote hoeveelheden vitamines en mineralen. Één shotje per dag staat gelijk aan wel een kilo groenten en fruit! Tarwegras bevat veel chlorofyl en heeft dus een zuiverende werking.

9. BIJENPOLLEN

bijenpollen 2

Bijenpollen bevatten net als camu camu veel vitamine C. Daarnaast zorgen ze voor veel energie en vitaliteit. Bijenpollen zijn wel vrij suikerrijk, dus neem er niet te veel van. Door de zoete smaak is het wel een gezonde vervanger van geraffineerde suiker. Ik heb bijenpollen sinds kort in mijn kast staan en mix ze het liefst door mijn smoothie. Ik vind ze persoonlijk wat muffig ruiken. Gemixt door een smoothie proef je er niets van omdat de andere smaken overheersen. Maar door een salade of over je ontbijt gestrooid, kan ook!

10. CHLORELLA EN SPIRULINA

tabletten1

Dit zijn allebei zoetwater algen. Beide staan bekend om hun zuiverende eigenschappen. Echte detoxers. Dit komt door het aanwezige chlorofyl (groene kleur), wat zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen. Ik neem deze twee het liefst in tabletvorm.

Op mijn eigen blog I Love Health lees je meer over superfoods. Maak jij gebruik van superfoods, en welke gebruik je dan het meeste?