ETEN

Mijn ochtendritueel // Superfoods & Supplementen

Superfoods

Zoals jullie weten heb ik een ‘gezonde obsessie voor gezondheid’. Ik lees er boeken over en probeer zelf van alles en nog wat uit. Waar dit vandaan komt weet ik niet, wel weet ik dat ik er zelf ontzettend in geïnteresseerd ben: zo gezond mogelijk leven, de beste versie van jezelf zijn. Ik heb zo mijn extreme periodes, waarbij ik geen alcohol drink, gezond eet en ontzettend veel sport. Mijn lichaam is dan inderdaad in topconditie en lichamelijk voel ik me dan ook geweldig. Toch knaagt er tijdens zo’n periode iets aan me; stappen is iets minder grappig (alcohol maakt toch iets in me los), ik heb minder tijd voor mijn vrienden door het vele sporten en uit eten gaan is ook minder fijn (want ik wil het liefst biologisch eten). Een balans vinden kan moeilijk zijn, maar over het algemeen ben ik doordeweeks goed bezig en laat ik mij in het weekend meer gaan. Daar voel ik me goed bij!

Ontbijt – hoe laat?
Mijn ochtendritueel kan enorm verschillen. Meestal ga ik tussen half acht en acht uur ’s ochtends de deur uit, vaak heb ik dan nog geen honger. Ik drink een glas water, verse sap (zelf geperst natuurlijk, met een beetje Chlorella en Wheatgrass poeder toegevoegd) of groene thee en ontbijt vaak pas op kantoor. Ik ben een groot voorstander van luisteren naar je lichaam. Waarom zou je perse om 07.00 uur moeten ontbijten, als je dan echt nog geen honger hebt?

Supplementen
’s Ochtends vroeg neem ik naast een verse sap, thee of wat water met citroen ook mijn spirulina pillen in, dit doe ik niet elke dag maar zo’n 2 tot 3 keer per week. Als je dit elke dag inneemt is het niet alleen erg duur, maar dan schijnt je lichaam er ook aan te gaan wennen. Sinds een week neem ik ook magnesium en selenium pillen in (vaak pas tijdens het ontbijt), dit wordt in het boek De Voedselzandloper aangeraden. Dit boek is echt de moeite waard om te lezen! Benieuwd? Bekijk hier een slide share presentatie van Kris Verburgh, waar een aantal belangrijke conclusies in staan.

Een magnesium tekort kun je het makkelijkst herkennen aan één of meer van de volgende symptomen:

 • Kramp, spierpijn
 • Snel en chronisch vermoeid, futloos
 • Hoofdpijn en/of migraine
 • Koude voeten
 • Een gestrest of onrustig gevoel
 • Prikkelbaarheid
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen

Indien je een of meer van bovenstaande symptomen hebt zou je door middel van een supplement kunnen testen of dit inderdaad door een tekort aan magnesium veroorzaakt wordt. En mocht je bang zijn voor een overschot (door supplementatie); een teveel aan magnesium wordt eenvoudig door je lichaam (via je nieren) uitgescheiden en is te herkennen aan diarree. Magnesium ontspant je spieren (ook je hartspier) en is onmisbaar voor de aanmaak van hormonen en enzymen die op hun beurt weer onmisbaar zijn voor allerlei processen in ons lichaam (bron).

Ik heb regelmatig last van hoofdpijn, koude voeten, prikkelbaarheid en hartkloppingen (klinkt niet zo best toch?). Ik gaf de schuld aan stress op werk, mijn anticonceptie of het weer… Nu kwam ik er dus achter dat het ook een magnesium tekort kan zijn. Ik ben benieuwd of ik het verschil ga merken.

Superfoods 
Rond half tien maak ik mijn ontbijt klaar. Ik kan daar echt van genieten. Een mooi en goed gevuld bord vol superfoods en fruit. In de zomer ontbijt ik graag met (geiten- of soja) yoghurt. Daar voeg ik aan toe:

 • 1 eetlepel maca root poeder
 • 1 theelepel cacao poeder
 • 1 theelepel chia zaadjes
 • 2 eetlepels mulberries
 • 2 eetlepels goji besjes
 • 1 banaan
 • 1 hand vol bosbessen

In de herfst en winter, als het kouder is, kan ik genieten van warme havermout! Daar voeg ik eigenlijk hetzelfde aan toe, misschien in iets mindere mate en met de toevoeging van kaneel. Ook koud (‘overnight’ in de koelkast geweekt) erg lekker trouwens, het recept vind je hier. Mijn favoriete superfoods zijn op het moment maca root poeder en mulberries. Over de ‘magische’ werking van maca root is veel te vinden. Er is veel onderzoek gedaan naar de werking ervan, maar geen onderzoek groot genoeg om het wetenschappelijk te onderbouwen. Hierbij ben ik voor mezelf de beste testpersoon en ik kan je vertellen dat het toevoegen van 1 eetlepel maca poeder aan mijn ontbijt of smoothie mijn lustgevoel opmerkelijk verhoogt. Dus dat. Mulberries vind ik gewoon heel erg lekker, ook bevatten ze veel vitaminen en mineralen. Bij Ekoplaza haal ik de Mulberries en mijn andere superfoods van Healthy Planet.

Ik ben benieuwd – wat is jullie ochtendritueel en hoe zorgen jullie voor de juiste balans tussen ‘gezond en ongezond’?

Meer recepten, rituelen en tips? Volg mijn speciale recepten ‘Rosalie’s Recipes’ accounts op Facebook, Instagram en op Twitter of bezoek mijn foodblog.