INSPIRATIE

Surfen // Nutteloze bezigheid of magisch tijdverdrijf?

3314289081_9d88542a03_o

Surfen, een snel groeiende en populaire sport die ongeveer 1000 jaar geleden is ontstaan in Hawaï, puur bedoeld als tijdverdrijf en voor plezier. Een sport omarmt door hippies 😀 Maar de surf scene is door de jaren heen ook altijd gezien als een lifestyle dat tegen het huidige systeem in gaat. Is dat een doel of een bijkomstigheid? En wat is het toch dat mensen zo in surfen aantrekt? Zelfs zo veel dat sommigen hun hele leven er voor omgooien en aan wijden?

Crispijn surfen

Zelf ben ik al in mijn jonge jaren met surfen in aanraking gekomen. Mijn zus (die 13 jaar ouder is dan ik) was één van de eerste vrouwelijke surfsters in Nederland. Vandaar dat ik al vroeg mijn eerste surfervaring heb gehad. Maar, voornamelijk door een verhuizing van de kust naar het midden van het land, ben ik pas jaren later me echt gaan toewijden om deze sport te leren.

Toen ik 14 jaar was ben ik met mijn ouders op vakantie naar Bali geweest. En daar is voor mij de ultieme surfdroom ontstaan. Ik zag daar allemaal surfers die daar weken, maanden en zelfs soms jaren spendeerde, in het paradijs terwijl ze de beste golven op de wereld aan het surfen waren. Dat wou ik ook!

Tijdens die trip had ik ook een paar Nederlandse surfbladen bij mij. Hierin stond één artikel dat mega veel invloed op mij heeft gehad; ik denk zelfs meer dan ik mij tot voor kort realiseerde. Dit artikel, dat in een fles op het strand was gevonden, was het dagboek van een advocaat die van de een op de andere dag z’n leven omgooit, alles verkoopt, een zeilboot koopt en daarmee in de stille oceaan gaat eilandhoppen om de beste surf van de wereld te vinden. Ik denk dat ik het artikel die trip bijna dagelijks gelezen heb 🙂

Surfing foto 2 (Custom)

Nu, precies 14 jaar later, ben ik zelf al een heel eind op weg om mijn droombestaan zelf ook te leven. Maar toch schaam ik me altijd een beetje voor het feit dat ik surfen zo belangrijk vind. En dat ik er zoveel tijd, energie en geld aan offer. Maar waarom eigenlijk? En waarom heeft het surfen van een golf zo’n grote invloed op mij?

Eén van de dingen die mij is opgevallen bij surfers is dat de meesten ‘onbewust spiritueel’ zijn. De meeste surfers zijn niet echt yogi’s of monniken per se. Maar het berijden van een golf heeft weldegelijk een diepe connectie met het nu en een groot gevoel voor flow nodig. Je moet helemaal in het nu zijn en in connectie met de natuur om je heen om een golf te kunnen pakken en te surfen. En vrijwel alle goede surfers hebben deze gaven ontwikkeld.

Zou dit kunnen zijn waarom surfen zo magisch is? Het feit dat je in het nu moet zijn? Toch hebben meer (extreme) sporten dit in gemeen. Ik denk zeker dat het een gedeelte van de puzzel is, maar er is volgens mij meer aan de hand. Het is namelijk een sport die gebruikt maakt van de golven. En ik denk dat dit het extra speciaal maakt. Golven zijn de enige vorm van natuurlijk bewegende energie (energiegolven) waar wij iets mee ‘kunnen’. En ze gaan ongeveer zo hard als wij kunnen rennen.

Golven ontstaan over het algemeen door stormen op oceanen. De kracht die de golven veroorzaakt reist door soms wel duizenden kilometers water voordat het land bereikt. En bij het land aangekomen spat de kracht veroorzaakt door de elementen uiteen.

Afgelopen maand zag ik voor het eerst onderstaande foto (bedankt Imaya Sabine) waarin te zien is dat de golf breekt in dezelfde vorm als het Fibonacci spiraal, de gouden ratio. Een perfect uiting van aardse energie in de vorm van een golf:

 

 

Surf Fibonacci spiraal

En als surfer kan je je precies daar bevinden, bij deze ontlading van energie, in dat magisch moment. En ik denk dat het deze combinatie is van het in het nu zijn én van de energie die vrijkomt op het moment van het breken van zo’n perfecte Fibonacci golf dat surfen zo’n unieke ervaring maakt.

Het surfen van een golf voelt voor mij altijd als een grote beloning… En het mooiste is misschien nog wel dat het zo onschuldig en simpel is 🙂

Crispijn surfen 2

Surfing‘s the source. It can change your life. Swear to god.” Surf kid, Point Break (1991)

Namasté,
Crispijn

P.S. Een artikel dat zeker ook de moeite waard is en nog weer andere kanten belicht, waar ik me helemaal in kan vinden, is deze: 8 Life Lessons Learned From Surfing (Engels)

P.P.S Voor diegene die meer surfinspiratie willen, hierbij een kleine greep uit de surffilm klassiekers:
– Step Into Liquid
– Point Break
– Riding Giants
– The Endless Summer 1&2