KUNST & CULTUUR

Surf’s up, ace! // Films: de skate ‘n’ surf editie

7c8c8ed6f6887d4acfb426ae3ff79a5c

Ok. Laten we eerlijk zijn: I can’t skate OR surf for shit. Ik ben geen adrenalinejunkie, mijn atletische capaciteiten zijn gering en ik heb een irrationele angst voor mezelf pijn of gevaar aandoen. Ik heb me laten vertellen dat dat een teken van intelligentie is. Maar ik heb er toch maar mooi last van. Zelfs als kind van de jaren ’80 durfde ik niet te rolschaatsen uit angst om te vallen, en al dat Oud-Hollandsch plezier van schaatsen enzo gaat ook maar mooi aan mijn neus voorbij. Zelfs yoga is een uitdaging voor me. Maar toch heb ik een fascinatie voor zowel surfen als skaten. Dit uit zich, uit pure noodzaak, vooral in het kijken van films of het me verlustigen van foto’s over het onderwerp… Maar toch. Wat eye candy kan nooit kwaad! Dus: ook al weet je niet wat een ollie of een barrel is, stick with me!

Lords of Dogtown
Lords of Dogtown is gebaseerd op de documentaire Dogtown and Z-boys, over de opkomst van een revolutionaire manier van skateboarden in de jaren ’70. De echt bestaande hoofdpersonen, waarvan Tony Alva en Stacy Peralta de bekendste zijn geworden, gingen tijdens een periode van grote droogte in Californië skaten in leegstaande zwembaden en creëerden zo een geheel nieuwe sport. Lords of Dogtown volgt hun opkomst en, in sommige gevallen, hun ondergang (zoals van Jay Adams, zie foto beneden).

skate1

Een prachtig en ook ontroerend tijdsbeeld:

Blue crush 2
Your favorite guilty pleasure. Waar de oorspronkelijke Blue Crush al niet uitblonk in geloofwaardigheid, wordt er in Blue Crush 2 nog een schepje bovenop gedaan: surfmeisje uit Californië vliegt naar Zuid-Afrika om in de voetstappen van haar overleden moeder te treden en op alle plekken te surfen waar haar moeder ooit heeft gesurft. Onderweg worden al haar spullen gestolen en komt ze terecht bij een groep hippies die heel idyllisch in een commune aan het strand wonen. Zet je verstand op nul en geniet van alle (prachtig gefilmde) hippieclichés die voorbijkomen: touren in een bontgeverfde VW-bus! Dansen om het kampvuur! Polaroids! Mooie breaks surfen, bungeejumpen en andere spannende activiteiten! Achterna gezeten worden door olifanten! Luisteren naar The Grateful Dead! Awesome.

http://www.youtube.com/watch?v=g6atBtskxtw

Point break
Ja, er zijn betere surffilms, zoals Endless summer, maar Point Break is een cultklassieker. Keanau Reeves (die zijn ene gezichtsuitdrukking in deze film weer eens goed benut) speelt FBI-agent Johnny Utah, die achter een groep bankrovers aanzit die zichzelf The Ex-Presidents noemt. Guess what? The Ex-Presidents blijken surfers. Uiteraard moet Keanau als undercoveragent nu ook leren surfen en zo ontmoet hij surfgoeroe Patrick Swayze (’they call him the Bodhisattva’), die diepe uitspraken over surfen doet, zoals: ‘It’s that place where you lose yourself and you find yourself.’ And the rest is history. Totally rockin’, dude!

The Lost Boys 2
Ja, het kan nog vreemder dan bankrovers die surfers zijn: vampieren die surfers zijn, in dit vervolg op de 80’s vampierenklassieker The Lost Boys. (Je ziet het zo al voor je: zo’n vergadering vol filmbonzen, en dat iemand dan plotseling oppert: ‘maar als we van die vampieren nou eens surfers maken?’ En dat je iedereen dan zo ziet knikken: ‘surfers, ja, edgy.’) Deze film is echt zo slecht dat ‘ie weer goed is.  Again: zet je kritische vermogens opzij en laat je meevoeren in deze pure kolder.

En dan nog wat eye candy:

02bb0ce8dd12d9c57bc7251e975789fa

996d65cfd01a877881415142984e679f

170a0d8787021b4b3d9c91cea007805e