Tas Toe // Genoeg gewaste
Wist je dat 20% van al het voedsel dat in de horeca wordt weggegooid, rechtstreeks van het bord van de gast komt? Omdat we zoveel welvaart kennen, wordt er schrikbarend veel voedsel weggegooid en dat is zonde. Dat vindt niet alleen de gemiddelde Moderne Hipppie maar ook de 7 vrouwelijke young professionals die zich begin maart aanmeldden voor het traineeship ‘Verbeter de wereld’. Ik sprak Stèfanie Taminiau (24), één van de zeven meiden. Zij startte samen met de andere knappe koppen binnen dit traineeship het project Tas-Toe. Hiermee hopen ze voedselverspilling terug te dringen door 125 restaurants te verzamelen die de mogelijkheid aanbieden om het eten dat je over hebt mee naar huis te nemen.
125 restaurants, dat zijn er nogal wat?
Ja, we zijn begin maart gestart met dit project en 125 is ons streefgetal, maar dat gaan we zeker halen!
Hoe benaderen jullie al die 125 restaurants?
We lopen bij horecaonderneming binnen en vragen of ze doggybags willen aanbieden. Natuurlijk beginnen we met de vraag hoeveel eten de restaurants terug krijgen bij het afruimen. Dat is vaak veel, te veel. Daarom zegt zo’n 80% van deze eigenaren mee te doen met ons project. Voor de ondernemers is het bovendien een goede profilering om te laten zien dat ze meedenken met hun gasten.
Het traineeship bij stichting “Verbeter de wereld” laat zien dat je door hele kleine dingetjes, heel veel kan neerzetten. Wat is jouw drijfveer om mee te doen aan dit project?
Ik ben geïntrigeerd door wereldvoedselproblematiek. Zowel door de harde feiten, de uiteenlopende (heftige) discussies als de praktische oplossingen hiervoor. Ik geloof dat door het onder de aandacht brengen van deze kwestie we daadwerkelijk verandering kunnen brengen in het verspillen van voedsel. Te beginnen bij het laatste in de keten: leftovers van restaurantgasten. Zelf studeerde ik Voeding en schreef ik mijn afstudeerscriptie over de vermindering van voedselverspilling in de horeca.
Merk je dat duurzaam omgaan met voedsel een hot item wordt?
Ja. Drie jaar geleden begon ik met afstuderen, toen was dit trending topic onder restaurants, maar nog niet onder consumenten. Ons gedrag komt voor uit welvaart, we willen zien dat we het kunnen veroorloven. Dat zie je bijvoorbeeld in derdewereldlanden; daar hebben dikke mensen aanzien. Hier worden dus grote porties geserveerd, die mensen vaak niet op kunnen. Alles wat over is, gaat linea recta de afvalbak in en dat is zo zonde.
Hoe proberen jullie een steentje bij te dragen aan dat gevecht tegen voedselproblematiek?
We geloven dat wij de spin in het web zijn. Het is een issue dat aan beide kanten speelt; zowel bij horecaondernemers als bij de consument. Wat wij doen is deze twee met elkaar verbinden op dat vlak. We proberen zoveel mogelijk mensen een petitie te laten tekenen tegen voedselverspilling. Die fungeert vervolgens als een vorm van bewijsvoering voor beide groepen. En, het belangrijkste, we zorgen ervoor dat al die restaurants doggybags gaan aanbieden zodat het eten dat voorheen in de vuilnisbak ging, nu in een tasje mee naar huis gaat en wel wordt opgegeten.
Hoeveel moeite kost de horeca-onderneming dat?
Veel ondernemingen houden bakjes over en hebben een take-away afdeling. Ze zijn dus vaak al voorzien van de middelen. Bovendien werken wij samen met Foodiebag. Als je je aansluit bij Tas-Toe kun je voor een gereduceerde prijs die bags aanschaffen.
Het aanbieden van die doggybags is dus niet het probleem maar eerder de norm die heerst?
Eigenlijk gaat het hier om een stukje bewustwording, daarom zijn we ook op social media bezig om awareness te creeeren. We zitten op Facebook en Twitter en hebben een eigen website. Het zou zo leuk zijn als we het kritische van dit onderwerp af kunnen halen.
Hoe lang duurt dit project nog?
Tas-Toe heeft een looptijd van 4 maanden. We willen de doelstelling van het aantal restaurants in ieder geval halen maar als ik zie hoeveel energie ik hiervan krijg, zou ik graag hiermee doorgaan. Ik wil graag het net even anders doen, dat geeft me voldoening en dat is precies wat dit project doet.