INSPIRATIE

Verbeter de Wereld // Samen de armoede in Latijns-Amerikaanse sloppenwijken bestrijden

Met de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we willekeurige voorbeelden van ons gedrag, waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken. 

Op reis ontmoet je altijd veel verschillende mensen met ieder een eigen verhaal. Zo kwam ik tijdens mijn vakantie in Griekenland in contact met een Braziliaanse jongen, die mij vertelde over het project TECHO. Nieuwsgierig als ik ben, vroeg ik hem mij wat linkjes door te sturen. Bij thuiskomst ben ik op onderzoek uitgegaan, zodat ik dit fantastische project ook met jullie kan delen.

colecta2012

TECHO is een non-profitorganisatie die streeft naar het overwinnen van de armoede in sloppenwijken in Latijns-Amerika, doordat jonge vrijwilligers samenwerken met families die in extreme armoede leven. Juist die samenwerking zorgt ervoor dat de kwetsbare positie van de deelnemers verbetert en er een gemeenschapsgevoel ontstaat.

De operatie werd in 1997 opgericht door een groep jonge Chilenen, die overtuigd waren van de mogelijkheid om de armoede in de Latijns-Amerikaanse sloppenwijken uit te roeien. Deze groep jongeren richtte al haar energie op het vinden van concrete oplossingen voor de problemen waarmee de gemeenschap elke dag geconfronteerd werd. Dit gevoel van urgentie spoorde de eerste TECHO-vrijwilligers aan om huizen te bouwen voor een aantal gezinnen. Het contact tussen studenten en families tijdens de bouw zorgde (en zorgt nog steeds) voor een dynamiek van waaruit de families gaan nadenken over hun eigen situatie.

afterlight

Ook worden door TECHO nazorgtrajecten verzorgd, waardoor bewoners van de sloppenwijken daadwerkelijk een sprong vooruit kunnen maken en naar de toekomst kunnen kijken. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van scholing en gezondheidszorg – onderdelen die juist in dat soort gemeenschappen erg belangrijk zijn.

Tevens kunnen bewoners, doordat er microkredieten aan hen verstrekt worden, hun eigen bedrijfje starten en zo voorzien in hun eigen inkomsten. Dit verhoogt hun gevoel van eigenwaarde aanzienlijk .

Wat kan je doen om te helpen?

Je kunt een donatie geven, zodat deze projecten niet stil komen te staan. Als je een maandelijkse donatie geeft, word je een TECHO Friend genoemd. (Eenmalig doneren kan natuurlijk ook.) Voor iets meer dan 5 euro kan een kind al naar een school support group en voor 115 euro kan er een huis gebouwd worden!

Wil je nog meer helpen? Ga dan aan de slag als vrijwilliger, via je werk, studie of met je familie.

Voor meer info ga je naar hun site: www.techo.org of je mailt naar info[at]techo.org. Of check hun Facebook of Instagram!

Liefs, Elke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.