DAGBOEK

Telefoondetox

Bevrijdend: even offline gaan.

Stiekem haat ik het namelijk om te bellen. En stiekem haat ik het ook om e-mailtjes te beantwoorden. Ik wil liever een kort belletje of appje ‘plegen’ om een normaal afspraakje te maken. Je weet wel: voor een etentje, een theetje, een dansje; dat soort ‘normale’ dingen. Dingen waar ik echt van kan genieten: in het ‘echte’ leven.

Dit hele weekend zat propvol met afspraken en ik zat mentaal een beetje ‘vol’. Zeker na alle rust op Ibiza, waar ik alles kon doen op het tijdstip dat ik dat wilde en nul verplichtingen had, is het weer omschakelen geblazen. Drie weekenden verder, en alles zit tot op heden volgepland. En voor de komende drie weekenden is dat hetzelfde geval. Ik krijg er helemaal de kriebels van en toch lijk ik het niet te kunnen voorkomen.

Dus wat helpt, in ieder geval een beetje?

Mijn telefoon thuislaten.

Gisteren had ik weer eens zo’n bewuste dag. Ik liet m’n telefoon op m’n salontafeltje liggen, terwijl ik de hele dag op stap ging met mijn schoonouders. Toch bijzonder dat dat ook nog eens gek aanvoelde toen ik de deur uitging… Alsof ik even de navelstreng moest doorknippen.

Door gisteren ging ik er weer eens over nadenken: geen telefoon bij me hebben, niet bereikbaar zijn, niet gelijk iets kunnen delen, of überhaupt even een keer iets niet delen… Hoe erg is dat nou eigenlijk?

Helemaal niet, toch?

Een mobiel hebben lijkt, tot mijn grote ergernis, bijna wel een primaire levensbehoefte te worden. Mijn eerste connotatie op de ‘verveel-momenten’ waren zelfs wat saai: dat zijn immers de momenten dat je vaak de laatst-gedeelde-Instagram-foto weer even bekijkt.

Uiteindelijk merkte ik dat ik het weer ontspannen en rustig vond. Je geest heeft immers weer de ruimte om echt na te denken. We lijken te vergeten dat stilte, rust en ‘niets doen’ heel veel creatie en inspiratie kan opleveren.

Alsof er door de online-wereld al niet genoeg druk ligt op het feit dat we ’te’ veel vrienden hebben waar we mee af ‘moeten’ spreken en de agenda in dit land eigenlijk altijd ’te’ vol en ’te’ gepland is (bah), neemt dat gevoel extra toe met Facebook en WhatsApp taferelen.
En zeker als blogger, waarbij je altijd online leeft en een heleboel deelt, lijkt het hele leven voor een ander vaak een groot pretje te zijn met alle tijd van de wereld om alles te kunnen delen. Trust me: dat heb ik niet! Of in ieder geval: ik kan dat niet. Net zo goed dat jij hoogstwaarschijnlijk achter een computer werkt, doe ik dat ook. En dan ook nog ’s avonds. En in het weekend. Ik deel alleen vaker wat via een website of Twitter en Instagram. Ik ben wel online, maar dat betekent niet dat ik meer tijd heb dan jij. En ook niet dat ik meer tijd heb om meer afspraken te maken dan jij en meer gedaan krijg. Ik ben Beyoncé niet.

Call me a hippie, maar ik ben in deze soms echt ouderwets. Ik kan niet meegaan in de drukte van alles offline combineren met alles online. Ik kan m’n rust niet meer vinden in alle gekte van afspraken. En ik kan vervolgens ook niet alles online delen en vraag me ook sterk af of dat nou echt zo interessant is voor iedereen.

Als ik m’n telefoon thuis heb gelaten en met jou heb afgesproken, ben ik ook echt bij jou. En hoe fijn is dat? Je volledige aandacht kunnen geven lijkt in deze tijden wel het mooiste cadeau dat je iemand kunt schenken.

Ik ken genoeg mensen in mijn omgeving die echt niet zonder hun mobiel kunnen (“stel dat er iets ergs in de familie gebeurt en ik het niet gelijk weet?”) – iets waar ik niet helemaal in kan komen en me ook echt een beetje aan kan ergeren. Maar ik ken ook heel veel mensen die er stiekem ook helemaal gek van worden. Net als ik. Voor jullie is deze blogpost: denk aan dit bericht en – afspraakje of niet – laat je mobieltje gewoon eens thuis.

Ik weet in ieder geval dat ik het weer vaker ga doen.

Doe je met me mee?

PS. Reageren staat je vrij en vind ik leuk, maar als het nu juist net even teveel van je vraagt: vooral niet doen! 😉

Deze al gelezen?
Social media detox // Een maand lang onbereikbaar en Op vakantie van jezelf.

Meer mindstyle artikelen vind je hier!

Je kunt Nanda persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.