INSPIRATIE

Terug- én vooruitblik // Help onze lieve Chanti

Ik kan me voorstellen dat je vandaag een beetje opkijkt van de titel. Deze post heeft alles te maken met een van de bloggers van Moderne Hippies: Chanti. Als je Moderne Hippies volgt, heb je de verhalen van Chanti kunnen lezen in de rubriek Het Marokkaanse Sprookje. Waar ze eerst yogales en massages gaf in het warme Marokko, werd ze op een dag wakker geschud: ze was zwanger en tegelijkertijd had ze baarmoederhalskanker met uitzaaiing gekregen. Ze kreeg een miskraam en leefde met een tas iedere paar dagen bij een andere vriend. Vanaf december 2013 startten haar behandelingen in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis met chemo- en radiotherapie. Haar ervaringen en gevoelens durft ze nu te delen op deze site. Iets wat ik heel erg mooi vind. Een “dromer” kan dit soort verhalen soms verdomd goed gebruiken om met beide benen op de grond te staan en heel dankbaar te zijn voor de kleine dingen.

Maar in de tussentijd heb ik Chanti ook persoonlijk leren kennen en kwam ik erachter de complete hel (nog steeds) niet over is. Ze leeft namelijk nog steeds van een daklozenuitkering. En ze heeft geen thuis: iets waar ik heel erg van geschrokken ben.

Chanti zoekt een huis

Waarom kan dat niet anders? hoor ik je vragen. Om deze redenen:

  • Chanti krijgt haar daklozenuitkering via de gemeente Amsterdam. Daarom is zij ook verplicht om hier in Amsterdam een woning te zoeken – maar haar familie woont buiten Amsterdam. Chanti heeft gelukkig in het afgelopen jaar niet letterlijk op straat gezworven, maar wel tussen familie en vrienden in. Hoewel er altijd wel een bank, luchtbed of logeerbed over was, lieten de privé-omstandigheden het niet toe om daar voor altijd te blijven.
  • Los hiervan heeft ze haar netwerk (waar ze haar inkomen als masseur en yogalerares mee kan verdienen) merendeel in Amsterdam zitten. Ze mag en kan alleen nog niet veel uren maken, omdat ze nog aan het genezen is.
  • Chanti komt niet in aanmerking voor (medische) urgentie bij de sociale woningbouw, omdat zij vanaf haar aankomst in Nederland altijd “onderdak” heeft gehad. Daarnaast ligt zij ook niet meer in het ziekenhuis/Gasthuis. Stiekem komt het er eigenlijk op neer dat ze met een doos onder een boom in het Vondelpark moet gaan liggen om daadwerkelijk serieus te worden genomen.
  • Chanti komt niet in aanmerking voor een woning bij Stadsherstel, waar zij al lange tijd staat ingeschreven. Zelfs bij de goedkoopste huurwoning kan zij het zich niet veroorloven om dit bedrag te betalen. Er geldt een regel: minimaal drie keer haar inkomsten. En daarvoor zijn haar inkomsten veel en veel te laag.
  • Chanti komt ook niet in aanmerking voor particuliere woningen. Vanwege de crisis wordt er vanuit de huurders/organisaties altijd om een werkcontract/salarisstrookje gevraagd.
  • Chanti heeft zelf een groot netwerk, maar haar meeste vrienden wonen zelf erg klein, hebben maar één kamer of wonen in een vol en druk huis met een gezin.

Haar situatie benauwt me. En dan ben ik blij met een website met zoveel bereik en zo ontzettend veel lieve bezoekers die heel vaak uit zichzelf al bereid zijn om ergens mee te helpen. Want: hoe zou jij kunnen helpen?

Weet jij een huis of een kamer waar ze voor max. 400 euro terechtkan? (Liefst in de omgeving van Amsterdam.) Neem dan contact op via info@modernehippies.nl met onderwerp “Onderkomen Chanti”.

Chanti heeft een woning/kamer nodig waarbij zij zich officieel kan inschrijven op dat adres (geen onderhuur!). Hierdoor kan haar dakloze inkomen gewijzigd worden naar 800/900 euro per maand en kan ze langzaam maar zeker weer aansterken, gezond worden en toewerken naar een leven waar ze weer compleet voor zichzelf kan zorgen.

FYI: deze post komt compleet vanuit mezelf. Chanti is gaan schrijven voor Moderne Hippies omdat dat dat ons beiden een goed plan leek; totaal niet met idee om hiervan te ‘profiteren’. Maar damn it, laat haar profiteren van dit bereik en help! Als je kan natuurlijk 🙂 Het lijkt me echt fantastisch als we 2015 van start mogen gaan door zoiets moois te betekenen voor iemand die zo open is over haar ziekte.

Ik zou nu heel graag van jou horen!

Liefs, Marte

// volg Marte op Instagram, Twitter en Facebook 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.