KUNST & CULTUUR

Tip: NS Lost & Found Recycle Atelier // De duurzame wereld van de NS

NS Lost and Found

Wist jij dat er jaarlijks zo’n 88.000 artikelen in de trein blijven liggen? Wow. Ik ook niet.

In bijna de helft van de gevallen worden eigenaar en item weer verenigd, maar als dat niet lukt begint de reis van het Gevonden Voorwerp pas echt. De NS maakt werk van het recyclen van al deze gevonden materialen, maar ook van het afval in de trein en op stations. NS scheidt zoveel mogelijk afval, en materialen worden hergebruikt. Zo doen gebruikte treinwielen dienst als grondstof voor nieuwe, vormt oude treinbekleding de basis voor hippe tassen en krijgen zelfs gevonden voorwerpen een tweede leven. Dit jaar is het resultaat te zien in het NS Lost & Found Recycle Atelier dat van donderdag 11 tot en met zaterdag 13 december door Nederland toert. De duurzame kant van de NS dus; een super cool initiatief!

Een oude postwagon doet tijdens het NS Lost & Found Recycle Atelier dienst als reizend naaiatelier, expositieruimte en designstore, waar alle gevonden voorwerpen een tweede leven hebben gekregen. Er is ook een rariteitenkabinet te vinden, met de vreemdste gevonden voorwerpen door de jaren heen. Verder krijg je inzicht in hoe de NS met hun afval omgaat en wat ze ervan kunnen hergebruiken.

NS Lost and Found 2

Kledingstukken, tassen, lampen, woonaccessoires, kunstwerken… Je kunt het zo gek niet bedenken, of de designers in het reizende naaiatelier kunnen het maken. Ontwerper Meike Sier heeft samen met haar collega’s zo’n 100 items ontwikkeld van gevonden voorwerpen. Ook van 11 tot 13 december zijn de ontwerpers aan het werk, onder andere om tailormade voorwerpen te maken. Mooie jas gezien waar je graag een tas van wilt laten maken? Een stapel tijdschriften die perfect zouden zijn als lampenkap? Het atelier draait er de hand niet voor om. Ook kun je een DIY-workshop volgen. In de speciale store aan boord zijn alle producten te koop. Daar zijn ook de geüpcyclede producten te vinden, gemaakt van oud NS-materiaal. Een vogelhuisje van zo’n geel infobord of een tas van treinbekleding (soms met graffiti) – je kunt het er allemaal kopen. Een verteller leest voor uit gevonden boeken – boeken die een nieuwe eigenaar zoeken en dus gratis mee te nemen zijn.

En de uiteindelijk opbrengst? Dat gaat naar Natuurmonumenten.

Zien, dus!

NS Lost & Found Recycle Atelier
donderdag 11 december: station Haarlem, spoor 1
vrijdag 12 december: station ’s-Hertogenbosch, spoor 1
zaterdag 13 december: station Maastricht, spoor 2
Van 9.30 en 16.00 uur gratis te bezoeken op de genoemde stations
Klink op deze link voor meer info

// Volg Marte op Instagram, Twitter en Facebook

Foto’s: Het Parool

Deze blogpost is in samenwerking met NS Lost & Found Recycle Atelier geschreven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.