Travel Tips // 5 x doen in Friesland

Staycation: ‘A period in which a person stays in his own country and participates in leisure activities and makes day trips to local tourist sites, within driving distance. Most of the time it involves dining out more frequently than usual.’

En waar kan dat beter dan waar zee, natuur, rust en good food bij elkaar komen? Ik ging met de meneer naar… Friesland! Suus & Guus, roadtrippin’ in het hoge noorden. Dit zijn mijn 5 travel tips!

Tips voor Friesland 1

 1. Ontdek de geheimen van de Waddenzee

Kilometers lopen zonder iemand tegen te komen. Wegdromen bij het uitzicht op Ameland. De zilte smaak op je lippen. Je haren in de wind en de zorgen uit je hoofd. Verdwaalde flessenpost vinden. En zien wat de zee nog meer teruggaf aan de mens in het Juttersmuseum. Waar romantiek in zowel de honderden ooit drijvende brieven te vinden is als in euhm, hele andere schatten. Je moet wat als je maanden op zee zit, toch?

Tips voor Friesland 2

Tips voor Friesland 3

Tips voor Friesland 4

Tips voor Friesland 5

Tips voor Friesland 6

Tips voor Friesland 7

Tips voor Friesland 8

2. Stru(i)n

Oftewel: vintage shopping. De schattenjacht is geopend! Van Finkum tot Alde Leie, waar iedereen een aantal weekenden per jaar zijn eigen winkeltje mag openen. Tijdens de Bildtse Strunroete zagen we pop-up stores zoals pop-up stores bedoeld zijn. Ready-set-shop: een partytent in de tuin. Vaak waren we de enige klanten; de grootste kans op verborgen juweeltjes. Een fles chloroform bijvoorbeeld, die vind je verder nergens.

Tips voor Friesland 9

Tips voor Friesland 10

Tips voor Friesland 11

Tips voor Friesland 12

Tips voor Friesland 13

 3. Slaap in een herberg

In herberg Godot werden we warm onthaald door de waard en waardin; westerlingen die hun droom achterna gingen en een B&B begonnen in de rust van Friesland. Of ze ooit nog terug willen? ‘Nooit.’ De herberg is een voormalig kleuterschooltje en dat zie je terug in het schattige klompengootje en de kenmerkende tegelvloer. En het leuke: het dorp is zo klein, dat het ook meteen een restaurant, vereniging en de stamkroeg van de bewoners is. Zo kwam het dat we ineens ’s avonds met een biertje aan de bar zaten, joining the local talk. Waar we heel snel afleerden om Fries een dialect te noemen…

Tips voor Friesland 14

Tips voor Friesland 15

4. Proef van het Waddengoud

In deze streek wordt gewerkt met het keurmerk ‘Waddengoud’. Producten en diensten met dit keurmerk zijn duurzaam tot stand gekomen in het Waddengebied. We aten goddelijk bij Waddengoudrestaurant de Zwarte Haan en de kok vertelde dat hij, een half uur voor het op ons bord lag, het zeekraal en de lamsoren (het plantje, niet van deze cuties!) geplukt had achter de dijk. Ik wil ook zo’n achtertuin!

Tips voor Friesland 16

Tips voor Friesland 17

5. Ga op avontuur in de kwelders

Kwelders?! Don’t worry, ik had ook geen flauw idee. Daarom een klein biologielesje, thanks to the guide. Slib dat tijdens de getijden vooral onder water staat, is wad. Slib dat veel droog staat, ontwikkelt zich tot kwelder. Schelpdieren en plantjes als zeekraal gaan hier leven. Zij houden nog meer slib tegen, waardoor het uiteindelijk droogstaand land wordt. Door dit land te begrazen, wordt de diversiteit van de planten enorm.

Tips voor Friesland 18

Tips voor Friesland 19

Tips voor Friesland 20

Tips voor Friesland 21

Wow, en dat is te zien. De kleuren van de kwelders gaan gedurende de seizoenen van groen naar lila en van rood naar geel. Niet alleen leuk voor ons, maar vooral voor de tien miljoen (!) trekvogels waarvan bijna de helft van de soorten op de lijst van bedreigde diersoorten staat. Quite impressive, right? Dat vond UNESCO dus ook. Sinds 2009 staat het Waddengebied op de Werelderfgoedlijst. Oh, en het gebied is zo schoon, dat je -totally hippieproof- het water gewoon uit de poeltjes kunt drinken. Kun je je staycation helemaal low-budget houden. :)

Tips voor Friesland 22

Tips voor Friesland 23

Tips voor Friesland 24

Tips voor Friesland 25

Zin gekregen in een weekendje Friesland? Op www.friesland.nl vind je nog veel meer travel tips!

Je kunt me persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.

5 reacties

Nynke -

Wat super leuk om te lezen dat jullie zo hebben genoten in het gebied waar ik ben opgegroeid. De waddenkust is prachtig! Ik moet bekennen dat ik de Bildtse strunroete nog nooit heb gedaan, maar dat zal ik nu zeker nog eens gaan doen!

Femke -

Wat een leuke tips! Ik moet bekennen dat ik nog nooit in Friesland ben geweest. Leuk op zoek naar vintage vondsten in de pop-up stores!

Suus -

Dankjewel Femke! Ik ooit 1 keer, en heb toen alleen een vakantiepark gezien haha. Heel leuk om zo een andere kant van Friesland te ontdekken!

Jennifer -

Mooie foto’s! dat Bildtse Strúnroete klinkt zeker goed

Marscha Dijkstra -

Leuk!!! Susan toch maar eens een keer die kant opgaan

Reageer ook