HOTSPOTS

Fijn Plekje // Oldschool Amsterdam

Eten in een oud schoolgebouw? Check.

Biologische en regionale producten? Check, check.

In Amsterdam-Zuid, om de hoek van de RAI zit een oud ROC-schoolgebouw dat eigenlijk klaar was voor de sloop. Gelukkig is het gebouw gered en is er naast de kantoorruimte voor creatieven, ook een geweldig restaurant gevestigd. Ik ben vorige week voor het eerst langs geweest en ik moet je eerlijk bekennen… Op het eerste gezicht lijkt het wat verlaten en grauw, maar eenmaal binnen (op de eerste etage) open ik de schooldeuren en zie ik een grote ruimte vol met mooi gedekte tafels. Aan de muur hangt een oud schoolbord dat nu gebruikt wordt om te specials van de dag op te schrijven.

34951_0_cd278dec54a10ce7d7895699bce3344f

Het gebouw is authentiek gebleven door het behouden van de schoolkapstokken en de oude radiatoren. Het restaurant is gevestigd in een oud klaslokaal. Ik ontmoet de restaurantmanager en hij is zo vriendelijk om mij een rondleiding te geven. Hij neemt mij eerst mee naar het dak – wat nogal bijzonder is. Het wordt het Polderdak genoemd. Het Polderdak is een alternatieve waterberging. Traditionele daken voeren regenwater zo snel mogelijk af waardoor er meer schade aan stedelijke omgeving zal plaatsvinden bij hevige regenval (dat gebeurt nog wel eens in ons kikkerlandje!). Dit dak zorgt er echter voor dat dit vertraagd en geleidelijk gebeurd. Het is een initiatief van de Green Business Club Zuidas en is door de Dakdokters ontwikkeld.

dak

Overal staan bakken met kleine plantjes en bloemen waar ik overheen mag lopen. Daarnaast verbouwen ze voor het restaurant hun eigen kruiden die voor de maaltijden worden gebruikt. Er worden zelfs bijen gehouden voor de honing! Daar probeerde ik ook een foto van te maken, maar de bijen vlogen mij om de oren, dus heb ik de nodige afstand gehouden!

Ik ontmoet chef Jerry Gontscharoff en hij vertelt mij dat alles wat er hier geserveerd wordt biologisch is. Old School werkt met kleine en lokale leveranciers zoals De Lindenhof en De Goede Vissers. Het vlees wordt tot en met de botten gebruikt en als geen-vlees-eter vind ik dat toch wel een geruststellende gedachte.

wijn
Zelfs de fles wijn is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal.

Ik bestel een plankje met van alles en nog wat, waaronder kabeljauwkroketjes, gegrilde groente, gerookte paling, humus met toast en voor mijn gezelschap zit er ook wat vlees bij (die het tevens verrukkelijk vond).

eten

Als hoofdgerecht bestel ik de geroosterde groente in een kruidige Perzische saus met labne en cornbread. Heerlijk! Het is een kleurrijk gerecht en mijn smaakpupillen slaan op hol.

eten2

Een hoofdgerecht varieert tussen de 18 en de 21,50 euro. Voor heerlijke verse producten vind ik dit zeker niet duur voor wat je krijgt. Old School is geschikt voor intieme diners tot aan groepsreserveringen.

I’m sold en ga zeker nog een keer terug naar school! Om te eten, dat is hè! 😉

Liefs, Elke

Old School Amsterdam
Gaasterlandstraat 5, Amsterdam
Check de actuele openingstijden op oldschoolamsterdam.com