REIZEN

Travel Tip: Grasso, Barcelona // Underground restaurant & design

Eind juli was ik in Barcelona – en wat een heerlijke stad blijft dat toch! Ik was samen met een vriendin die twee jaar in Barcelona heeft gewoond. Ze had me al eens eerder alle culturele hoogtepunten laten zien, dus deze keer konden we optimaal genieten van de stad: gewoon ‘zijn’ en vooral niet te veel ‘moeten’ van onszelf. We verbleven via Airbnb in El Born (love that part of BCN) op een te gekke locatie (naast de Santa María del Mar), bij twee amazing hosts (we huurden een kamer en niet het hele appartement). Ontzettend leuk om op die manier een stad te (her)ontdekken en nieuwe vrienden te maken!

Grasso 4

Onze tweede avond in Barca was de opening van Grasso, een nieuwe hotspot in Born. Opgestart door Jesse, die ik ken vanuit de tijd dat hij stage liep bij het onderzoeksbureau waar ik werk. Een mooie samenloop van omstandigheden en deze opening wilde ik dan ook zeker niet missen. Toevallig waren er die dag ook nog twee andere vriendinnen uit Amsterdam aangekomen en met z’n vieren hadden we afgesproken bij Grasso. Ons eindoordeel: een aanrader voor wie zich wil laten inspireren door de creativiteit en mogelijkheden die Barca te bieden heeft, plus een hippie-proof break na eventuele toeristische sights.

Grasso 9

Grasso 5

Bij deze geef ik je dan ook graag wat inside information, lees snel verder..!

Grasso 6

Grasso is gestart door Andrea Lanner, René Hasert en Jesse Derkx (links). Andrea is een Colombiaanse die de studies Textile Design, Fashion Management en Production & Advertising gedaan heeft. De eerste heeft ze gedaan in Tel Aviv, waar ze acht jaar gewoond heeft. In Barcelona heeft ze voor Reebok gewerkt. René heeft in Amsterdam Filosofie gestudeerd en tijdens deze periode zijn passie voor koken ontdekt. Hij heeft gewerkt bij restaurant Gebroeders Hartering vanaf het moment dat ze begonnen. Het (professionele) koken is erg bevallen en hij besloot zich meer daarmee bezig te gaan houden. Afgelopen winter hebben René en Jesse een all-in chalet in Oostenrijk gerund, waarbij zij onder meer elke avond voor 18-25 man kookten. Jesse heeft in Amsterdam Reclame, Marketing en Communicatie gestudeerd (en liep stage bij MARE Research). Na omzwervingen door Italië en Argentinië kwam hij uiteindelijk terecht in Barcelona, waar hij de master Travel Journalism heeft gedaan. De passie voor drinken en eten is er altijd geweest, en dit werd altijd bekostigd met horecawerk.

Na het avontuur in Oostenrijk waren René en Jesse eruit: ze wilden samen een ‘underground’ restaurant beginnen in Barcelona. De diners die ze hadden voorgeschoteld aan hun gasten werden met veel enthousiasme ontvangen en het zou de perfecte manier zijn om verder te kunnen gaan met kleinschalige, intieme diners met een menu dat de chefs bepalen.

Grasso 7

Op hetzelfde moment dat zij op zoek waren naar een locatie, was Andrea (de vriendin van Jesse) dat ook. Zij was op zoek naar een mini-pandje om haar eigen designs te kunnen verkopen. René en Jesse bekeken eerst appartementen, later kantoorpanden, opslagplaatsen, loodsen, enzovoort. Niemand kon iets geschikts vinden, totdat Andrea stuitte op een oude bar in El Born die zijn horecavergunning verkocht had. Horecavergunningen zijn onbetaalbaar in Barcelona, dus het pand was vrij nutteloos; maar op zich qua opzet en inrichting wél geschikt om diners in te geven.

Het besluit was snel genomen om samen te werken met EatWith. Dit internationale initiatief zorgt ervoor dat mensen diners kunnen organiseren in hun huis, waar iedereen zich voor kan inschrijven. De focus verschuift echter steeds meer naar verborgen eetervaringen en underground restaurants. Maar wat moest er gebeuren met het pand op de momenten dat er geen diners waren? Het idee werd dat Andrea overdag haar designs daar zou verkopen. Ze had echter veel te weinig werk om de hele ruimte mee te vullen. Met het oog op vergelijkbare initiatieven in Berlijn en Amsterdam werd besloten om andere artiesten/ producenten uit te nodigen om hun spullen bij Grasso te komen verkopen.

Grasso 8

Het idee van Grasso is, zoals Jesse het mooi weet te verwoorden ‘een kind van de omstandigheden, het is geboren uit improvisatie’. Jesse: “We wilden alle drie zo graag onze plannen uitvoeren en besloten daarom in eerste instantie al ons pand met elkaar te delen. Nu is het doel om het met zoveel mogelijk mensen te delen, om iedereen een kans te geven om te profiteren van wat wij te bieden hebben. Born staat bekend als de levendige, artistieke wijk en Grasso hoopt daar eervol tussen te passen met een initiatief dat anderen ook verder op weg kan helpen.”

Jesse legt uit wat er bij Grasso allemaal te verkrijgen is: “Vanwege de aard van Grasso is het assortiment bijzonder dynamisch; praktisch elke dag verandert er wel wat in ons aanbod, met producten die erbij komen en producten die weer weggaan. Er heerst een maatstaf van kwaliteit, verder staat Grasso open voor alles wat een mens zich maar kan indenken. Naast de diners is het pand ook beschikbaar om evenementen te organiseren. Zo was er afgelopen vrijdag een Magic Show en in de planning staan onder andere een foto expositie (5 september), een bierproeverij en een cursus boekbinden.”

De diners zijn sinds deze maand een feit, boekingen gaan via EatWith en data worden bekend gemaakt op Facebook. Like de pagina van Grasso dus om op de hoogte te blijven van al het creatieve lekkers dat daar nu en in de toekomst te vinden zal zijn! En, spread the word…

Grasso Barcelona
Carrer de Verdaguer i Callís, 6
08003 Barcelona
Openingstijden: maandag t/m zaterdag, 11.00-21.30
Impressie: check de foto’s van de opening

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere