DAGBOEK, ETEN

Verbeter de Wereld // Meedoen aan de Vegan Challenge

Met de rubriek “Verbeter de Wereld” geven we willekeurige voorbeelden van ons gedrag, waarmee we proberen de wereld een klein beetje mooier te maken.

Plant Power Vegan Challenge
Samen met Daisy van Ilovehealth.nl en Ianna van beginspiration.nl bij de boeklancering Plant Power van Lisette Kreischer. Een goed boek ter voorbereiding van de Vegan Challenge!

Over een kleine week is het zover: dan ga ik meedoen aan de Vegan Challenge! De Vegan Challege is dé uitdaging om een maand lang vegan te zijn. In 2013 deden hier al ruim 4500 mensen aan mee en 1 oktober a.s. is het alweer tijd voor de vijfde editie.

Waarom ik meedoe aan de Vegan Challenge

Je vraagt je misschien af waarom ik überhaupt mee doe aan de Vegan Challenge. In eerste instantie om mezelf te leren waar een heleboel dingen die ik eet vandaan komen en om te kijken wat het met mij en mijn lichaam doet. Ik heb altijd nagedacht over dat wat ik in m’n mond stop en werd dan ook niet zonder reden op m’n tiende vegetariër. Desalniettemin gaf ik het vega-zijn op toen ik m’n studententijd inging. Ik ging namelijk óók kritisch kijken naar vegetariër zijn en het niet-vlees-eten. Ik was namelijk enorm vaak ziek en merkte dat m’n lichaam bepaalde “dingen” miste. Sindsdien eet ik gematigd vlees, alhoewel het vaak genoeg niet mijn eerste keuze is en zal zijn. Ik voel me voor 10 % omnivore en voor 90 % vegetariër. Het vlees wat ik eet is biologisch en het liefst van merken zoals MRIJ of koopeenkoe.nl. De keuze voor de Vegan Challenge gaat dus niet zozeer over vlees (kunnen) laten liggen; dat lukt me wel. Ik ben ergens onbewust ook al veel vegan gaan eten sinds januari dit jaar. Toen ben ik namelijk veel gezonder gaan eten dan ervoor. Ik neem dagelijks een smoothie of juice, ontbijt met soyayoghurt of amandelmelk en eet ’s avonds al shitloads aan veggies. Waar ik wel moeite mee ga hebben is kaas (pasta met pesto en mozzarella is nog altijd mijn favoriet, wat moet ik zonder mozzarella?!), honing die ik in de thee of door de havermout doe en het lieve zondagsochtend-ontbijtje dat m’n vriendje zo vaak voor me maakt: zachte roerei, gevolgd op een echt goed kopje cappuccino van bijvoorbeeld Coffee Bru. Help!

Ten tweede ben ik me inmiddels bewust van de voordelen van het veganisme: zowel voor je eigen lichaam (in meerdere wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren wat voor voordelen het veganisme heeft voor het menselijk lichaam) én wat voor invloed dit heeft op het milieu. Een pagina uit Plant Power legt dit duidelijk uit aan de hand van een aantal shocking feiten. Het ziet er uit als veel tekst, maar ik raad je echt aan dit even door te nemen:

40 procent van het regenwoud vernietigd voor de bio-industrie? 40??!

Nu ben ik in het leven nooit van zwart/wit en houd ik niet van extremen. Misschien komt dat door m’n wetenschappelijke achtergrond, maar ik geloof niet dat dit goed kan zijn. Alles in het leven bevindt zich eigenlijk op een grijs gebied, en er valt voor alles vaak wel wat te zeggen. Ik sta nu wel op het punt om te willen begrijpen wat veganisme is en waarom mensen hier zo bewust voor kiezen, maar kan ik me (nog) niet voorstellen dat ik 100 % vegan word. Ik sta open voor nieuwe levenslessen en ben heel erg benieuwd wat er op me af gaat komen: wat er gebeurt als ik met vrienden uit eten ga, wat er gebeurt als ik me in het buitenland bevind in oktober, hoe mensen om me heen gaan reageren (na de alcoholloze maand met mijn vriend kan ik het weer aan om wat klappen in m’n gezicht ontvangen) en de (wetenschappelijke) discussie aan te gaan. Ik zal alles wat ik tegenkom noteren en vervolgens op onderzoek uitgaan waar het vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. De komende tijd zullen er veel (korte) blogposts van mij volgen met notities en lessen! Heb jij tips & tricks voor me? Reageer dan vooral op deze post. Ik kan alles gebruiken 🙂

Doe je ook mee? Daag jezelf uit en doe ook mee met de Vegan Challenge. Geef je hier op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.