DAGBOEK, ETEN

Vegan Challenge // Mijn eerste weekend

Wait, hold up. Voordat ik begin aan deze blogpost moet ik eerst even iets anders delen: ik ben genomineerd voor de VIVA400! Dit is een lijst van 400 inspirerende vrouwen die het afgelopen jaar van zich hebben laten horen. Ik vind het een enorme eer en ik ben er dan natuurlijk ook super blij mee! Ik moet alleen wel opboksen tegen een Yara Michels en Mascha Feoktistova. Haha! En hoe leuk zou het zijn om eens de vreemde eend in de bijt te laten winnen? Daarom kan ik jouw stem gebruiken! Je kunt hier op me stemmen. Dank je wel!!

STEM HIER

Goed, daar gaan we:

Doordeweeks de Vegan Challenge doorstaan lukt me nog wel. Ik werk vanuit huis, dus ik geniet er enorm van om mijn eigen ontbijt, lunch en diner te maken. Smoothies, zelfgemaakte granola, salades, soepjes: you name it. Een paar jaar geleden was ik niet zo fan van zelf koken, maar sinds ik me meer en meer ben gaan beseffen dat ik veel liever weet wat ik eet, geniet ik er nu ook veel meer van! Ik eet simpel, makkelijk en puur.

Maar het weekend? Het weekend is altijd een uitdaging. Ik had precies hetzelfde probleem tijdens de alcoholloze maand in februari. Doordeweeks: geen probleem, weekend: lastig. Uit eten met familie of vrienden, drankjes doen, verjaardagen; het zal je niet vreemd in de oren klinken als je ook een uitdaging hebt gedaan (geen alcohol, geen suiker, geen vlees: het kan allemaal in de “massa” heel moeilijk zijn. Peer pressure!). Ook dit weekend was het spannend, en daarom wilde ik een aparte blogpost maken over mijn belevenissen.

Vrijdag // Eten bij de familie

foto-7

Vrijdag ging ik eten bij mijn zus en haar man. Ik was, samen met het broertje van haar man, vorig jaar ceremoniemeester voor hun bruiloft. Het was een we-willen-jullie-nog-altijd-bedanken-etentje. Ik voelde me opgelaten om te moeten vragen of ze rekening met me konden houden en dit “bedankje” versterkte het gevoel. De reactie van mijn zus was, gelukkig, heel lief:

Vegan Challenge Reactie

Uiteindelijk maakte ze tapas en zaten er allerlei vegan opties tussen, speciaal voor mij! Flat bread met vegan knoflooksaus, aardappeltjes met heerlijke pittige tomatensaus en gefrituurde bloemkool (!). Lekker dat het was! Ze had zelfs rekening gehouden met alcohol. Onze familie houdt wel van een glaasje rood, maar speciaal voor mijn Challenge had ze biologische “Arrogant Frog” wijn gekocht. Lastig, want op het etiket stonden geen ingrediënten. De wijnspecialist had gezegd dat de kans bij biologische wijn in ieder geval een stuk groter was dat deze dan vegan was. Ook Google zegt dat Arrogant Frog wijn vegan is. (Overigens klinkt bio wijn altijd een beetje viezig, maar hij was echt héél lekker!) M’n zus heeft dus enorm veel rekening met me gehouden, en dat was natuurlijk heel erg fijn. Met hier en daar een sarcastische grap van de mannen over mijn veganisme, kon ik “gewoon” mee doen.

Waarom is wijn niet vegan? Wordt het niet met iets heel natuurlijks gemaakt? Dat zijn vragen die ik me vorige week natuurlijk ook stelde. Google het. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel. Let op: ook vegetariërs zouden lang niet alle wijn mogen/kunnen drinken! Lezen = weten.

Zaterdag: Uit eten bij Wilde Zwijnen

Wat een grap om tijdens mijn Vegan Challenge bij een restaurant te eindigen die Wilde Zwijnen heet. Een grotere discrepantie bestaat niet. Zaterdag ging ik er eten met m’n vader en mijn vriendje. M’n vader had de dag gespendeerd bij een boekenbeurs in Amsterdam. Toen hij bij mij thuis aankwam in Amsterdam Oost had hij geen zin om ver te lopen, dus dan wordt het bij ons al snel óf het Pompstation óf Wilde Zwijnen. Beide restaurants staan bekend om hun goede vlees – niet om de veganistische keuken. Eenmaal bij Wilde Zwijnen waagde ik een blik op de kaart en kon ik veronderstellen dat geen enkel gerecht veganistisch was. Ik legde tijdens het bestellen van de drankjes uit dat ik deze maand meedoe aan de Vegan Challenge en of de chef misschien met mij mee kon denken wat ik wel mocht eten.

Ik voelde me lastig, maar de ober reageerde heel erg coulant. Ik kon kiezen voor de Chef’s Special waarbij de chef een compleet veganistisch menu voor mij ging maken. Als voorgerecht kreeg ik een uitgebreide salade met seizoensgroenten, het hoofdgerecht was ook typisch herfst: aardappeltjes met bietjes, paddestoelen en noten. En als nagerecht kreeg ik sorbetijs met stoofpeertjes en meer warme vruchten. Lek-ker dat het was! Bij ieder gerecht werd uitgelegd wat ik voorgediend kreeg. Ik voelde me niet vreemd. Ik voelde me juist boven-bijzonder! Er werd een heerlijk menu samengesteld die niemand anders had; het was 100 % gezond en 1000 % lekker.

Ik vond het heel bijzonder dat zo’n typisch vlees-restaurant een uitstekend veganistisch menu had. We hoefden dus helemaal niet speciaal naar een veganistisch restaurant te gaan. Een restaurant zoals Wilde Zwijnen, dat gewoon goed is, kan rekening houden met je dieet of wensen. Uitstekend! Ik kan Wilde Zwijnen dus ook echt aanraden voor iedere veganist. Zeker als je op stap bent met mensen die van “een lekker stukje vlees” houden ;).

Bekijk de website van restaurant Wilde Zwijnen.

Zondag

Vegan Challenge Wrap

Op zondag naar de IKEA. Jawel, het is het horrorverhaal van iedereen en wij deden het. Ik had tijdens de lunch in het alom gezellige IKEA restaurant geen lekkere vegan opties, behalve een kale salade. Die sloeg ik even over. Honger lijdend door de IKEA: nog leuker. Ik heb het inmiddels een paar keer meegemaakt: een maaltijd skippen of te laat eten omdat er geen opties zijn. Ik zou dan eigenlijk altijd een klein snackje bij me moeten hebben om iets te kunnen eten.

Eenmaal thuis kon ik m’n eigen gerechten weer maken. Een wrap met hummus, zongedroogde tomaatjes, peterselie, veldsla en pijnboompitjes als lunch en zelfgemaakte wortelsoep met kokosmelk en brood als avondeten. Voor beide gerechten gebruikte ik de receptenpagina van de Albert Heijn, waar je nu ook heel makkelijk op veganistische recepten kan zoeken. Perfect.

Ga naar de Allerhande website van de Albert Heijn en zoek op “vegan” of “veganistisch”.

Het eerste weekend heb ik vegan overleefd en ik ben ontzettend trots. Zo moeilijk bleek het niet te zijn. Je moet het alleen wel durven te vragen.

Volgend weekend wordt een nog grotere uitdaging: dan ga ik namelijk een weekendje weg naar Krakau, Polen! Hebben jullie goede tips voor vegan-zijn in het buitenland, op reis en specifiek: in Krakau? Als ik op HappyCow.net kijk is er slechts één veganistisch restaurant in Krakau. Haha! Dat wordt nog wat 🙂

Lees alle blogposts over mijn Vegan Challenge hier.

Liefs, Marte

Stem hier op mij bij de VIVA400!

Je kunt me volgen op Instagram (@mh_marte), Twitter (@modernehippies) en Facebook (/martevanliere).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.