Vegan Challenge // Wat is het veganisme?
Vanaf vandaag is het officieel zover: ik ben begonnen aan de Vegan Challenge!
Vorige week kon je lezen waarom ik vanaf vandaag mee ga doen aan de Vegan Challenge. Per blogpost behandel ik een bepaald onderwerp, vragen of tips die in aanloop naar, tijdens en achteraf de Vegan Challenge op me afkomen. Ik begin met de meest basale vraag:
Wat is veganisme?
Na mijn blogpost heb ik namelijk al flink wat vrienden en familieleden gesproken die zich afvroegen wat het veganisme nou eigenlijk is. Deze post maak ik dan dus eigenlijk ook voor jullie (en nu maar hopen dat jullie het lezen!).
Bij deze een definitie:
Veganisten (vegans) maken een bewuste keuze voor het welzijn van mens, dier en de planeet. Hiertoe streven zij ernaar om in het geheel af te zien van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Een veganist eet daarom vlees noch vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten (zoals mayonaise, kaas, yoghurt, vla, melkchocolade etc). Ook bij kleding, verzorgingsproducten en andere gebruiksartikelen worden dierlijke bestanddelen vermeden. Dus geen bont, leer, dons, wol, suède of zijde, maar ook geen gelatine, bijenwas of producten waarvoor dierproeven zijn gedaan.
Bron: Veganchallenge.nl
Nu ik veel praat met veganisten, merk ik dat iedereen is begonnen vanuit een ander standpunt. Er zijn kortweg (zoals ook hierboven staat) drie verschillende standpunten:
- Mens: sommige mensen volgen het veganistisch dieet (dus met name het eten) voor hun eigen lichaam. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het veganistisch dieet het meest gezond is voor je eigen lichaam.
- Dier: anderen hebben een grote liefde voor dieren, vinden het doden van dieren niet OK en zijn tegen de bio-industrie.
- Planeet: de bio-industrie blijkt van grote invloed te zijn op het milieu. Mocht je het plaatje in mijn vorige blogpost gemist hebben, bij deze:
Natuurlijk is het voor veel veganisten de combinatie van deze invalshoeken wat hen tot veganist heeft gemaakt, maar ik merk tot op heden wel dat één van deze invalshoeken hen over de streep heeft gehaald.
Infographic
Een uitstekende infographic over het veganisme vind je hier:
Ik begrijp in de basis wat ik wel en niet mag eten deze maand, maar er zullen geheid dingen zijn waarvan ik nog niet weet dat ik ze niet mag eten.
Voor de duidelijkheid:
- Vlees. Vlees staat, hoe kan het ook anders, bovenaan de lijst. Hiertoe behoren alle soorten vlees, van rundvlees tot kip.
- Vis en schaaldieren. Haring, garnalen, sushi… Het hoort allemaal niet thuis in een veganistisch dieet. Volgens onderstaande bron zou ik wel naar sushirestaurants moeten kunnen gaan vanwege de vele vegan opties daar.
- Zuivelproducten. Veganisten eten geen zuivel omdat dit bestemd is voor kalfjes, lammetjes etc. Bovendien worden de jonge dieren al na enkele dagen (!) van de moeder gescheiden en ze worden sterk ondervoed zodat hun vlees licht van kleur blijft. Melkkoeien worden daarnaast na max. 7 jaar geslacht (maar wat ik tot nu toe heb gezien, zelfs 3-4 jaar), terwijl de levensverwachting van een koe maar liefst 20 jaar is!
- Eieren. Veganisten eten geen eieren omdat o.a. de haantjes commercieel gezien niet interessant zijn om vet te mesten. Ze gaan door de kuikentjesversnipperaar en sterven een pijnlijke dood bij volledig bewustzijn. Zie de website Waardelozehaantjes.nl voor meer informatie over de tragische dood die miljoenen kuikentjes per dag sterven.
- Honing. Honing is wellicht iets wat je niet in deze lijst zou verwachten en menig veganist is het er dan ook niet over eens of de consumptie van honing nu wel of niet thuishoort in een veganistische levensstijl. Feit is echter wel dat bijen voornamelijk veel nectar verzamelen om de winter door te kunnen komen en dat veel bijen het niet overleven wanneer hun nectar van ze wordt afgenomen.
- Witte suiker. Sommige soorten witte suiker worden gefilterd of verwerkt met botten. Omdat witte suiker überhaupt al schadelijk is voor de gezondheid, bannen veel veganisten het volledig uit hun voedingspatroon. Veel veganisten gaan bewust om met hun voeding en vinden hun gezondheid belangrijk. Om deze reden zal het geen moeilijke stap zijn voor veel veganisten om geen witte suiker meer te gebruiken. Andere veganisten nemen contact op met de producent om te achterhalen van welke merken de witte suiker in een veganistische levensstijl past.
- Gelatine. Gelatine wordt gemaakt van gekookte huid (bah?!), botten en vaak ook andere lichaamsdelen van dieren. Gelatine zit o.a. in marshmallows, stroopwafels, veel soorten taart, gebak en kleverige of taaie snoepjes.
- Alcohol. Bier wordt vaak gefilterd met behulp van kleine hoeveelheden gelatine, eiwit of schelpen. Aan wijn worden vaak dierlijke producten toegevoegd, zoals insectenbloed om de intensiteit van de kleur en/of smaak te verhogen. Veel andere alcoholische dranken worden ook bewerkt met dierlijke producten of bevatten bepaalde dierlijke ingrediënten. Er zijn gelukkig wel genoeg alcoholische drankjes die ook voor veganisten geschikt zijn.
- Sommige broden. Veel eenvoudige broden zijn OK en worden met slechts vier ingrediënten gemaakt; bloem, gist, water en zout. Maar er zijn ook broden die ingrediënten als wei (zuivelproduct), boter, witte suiker of eieren bevatten.
- Saladedressings. Salades zijn natuurlijk zeer geschikt voor veganisten, maar veel dressings echter niet. In veel dressings zit namelijk lecithine. Lecithine zorgt ervoor dat olie en azijn van elkaar gescheiden blijven. Lecithine kan bestaan uit dierlijk weefsel of eigeel (beiden zijn niet OK voor veganisten) of soja (wel OK).
E-nummers die veganisten vermijden
- E120 (karmijn, kochenille). Bestaat uit insectenbloed en wordt als kleurstof vaak gevonden in rode, roze, paarse en oranje snoepjes, pudding en gebak.
- E640 (Glycine, gemaakt uit gelatine en slachtfval)
- E904 (Schellak)
Welke producten kunnen nog meer niet geschikt zijn voor veganisten?
- Kledingstoffen zoals leer, wol en zijde.
- Cosmetica en overige producten die op dieren zijn getest
- Parels
- Rode nagellak (bevat vaak e-nummer E120, insectenbloed)
- Kaarsen
- Condooms
- Dierenvoer
- Voedingssupplementen
Bron: Leerwiki
Ik schrok vooral van: witte suiker, gelatine, alcohol, brood, wol, honing, kaarsen en condooms (de laatste omdat ik de Lady-Comp gebruik – wat moet ik dan?).
Wat is mijn standpunt?
In deze blogpost kon je al lezen waarom ik meedoe aan de Vegan Challenge. Ik heb tussen die blogpost en deze blogpost al enkele documentaires gekeken en merk dat mijn standpunt er nu als volgt uitziet:
Ik vind het waanzinnig interessant om te weten dat het veganistisch dieet wordt gezien als het perfecte dieet om te volgen voor de gezondheid van je eigen lichaam. Er zijn diverse onderzoeken die laten zien dat een hoge consumptie van vlees eten leidt tot de “Westerse” ziektes die wij kennen, terwijl landen die in veel mindere mate vlees eten en hun dieet baseren op planten deze ziektes niet kennen. Een van de beste onderzoeken om te lezen hierover is The China Study.
Ook gaat de impact op het milieu me enorm aan het hart. Zoals bovenstaand plaatje uit Plant Power al een en ander verteld. Daar schrok ik echt enorm van! De bio-industrie en commeriële visserij zorgen indirect voor onze eigen vernietiging. Alsof het “toeval” is lees ik sinds een paar weken bijna iedere dag wel een artikel over de impact van de mens op de aarde. Gisteren werd dit onderzoek van WNF gepubliceerd waarbij duidelijk wordt wat de impact is van de mens op de biodiversiteit. Hieruit blijkt dat de biodiversiteit in 40 jaar is gehalveerd. Gehalveerd!! Hello, dringt dat even tot je door? Belangrijkste oorzaken zijn vernietiging van leefgebied, jacht, stroperij en overbevissing. Ik sta echt versteld hoe roekeloos wij als mensen omgaan met de wereld en onze eigen natuur.
Door de eerste echte kennismaking door wat ik moet laten liggen of niet mag eten of aanschaffen, heb ik wel enkele cruciale vragen over dingen die ik niet begrijp. Neem een schaap: een schaap moet geschoren worden en dan heb je wol. Wat is het standpunt vanuit een veganist om alsnog geen wol te willen dragen? Ik zal een aparte blogpost wijden aan mijn belangrijkste vragen. Aankomende week volgen er echter enkele posts met documentaires die ik deze week heb gekeken en notities die me zijn bijgebleven! Zo probeer ik je mee te nemen in mijn proces in mijn kennismaking tot het veganisme. Ik merk nu namelijk al een ding: als ik vertel dat ik het doe, moet ik gelijk verklaren waarom en kijkt men me met grote vissenogen aan alsof ik compleet gek geworden ben en ik “nu dan echt niets meer mag hè?“. Auw, die hokjes, auw…
Stay tuned 🙂
Liefs, Marte
Je kunt me volgen op Instagram (@mh_marte), Twitter (@modernehippies) en Facebook (/martevanliere).